UUSIMMAT

NHL 2K7 (PS2, PS3, Xbox, Xbox 360)

29.01.2007 17:25 | Mikko Rekola

Maailman kovimman ammattilaisliigan läpimurtokausi on parhaillaan vauhdissa. Kansainvälisessä kiekkoliigassa pelaa tänä vuonna ennätysmäärä suomalaisia. Samalla pelaajille on tarjolla kaksi uuden sukupolven jääkiekkopeliä. Tuttuun mekaniikkaan luottava 2K-sarja iskee pelikortit pöytään luottamalla kattavaan sisältöön.

Viime vuoden 2K-painos oli kohtuullinen menestys myös Euroopassa, vaikka se ilmestyikin vasta kesän korvilla. Toimivat taktiikkamallit ovat pysyneet lähes ennallaan eikä pelimekaniikkakaan ole juuri muuttunut. Sen sijaan koko ulkonäkö on remontoitu luistelusta kiekon liikkeisiin asti. Myös pelimuotojen kirjo on kasvanut ja kiekkoilemaan pääsee myös luonnonjäällä. 2K-sarjan selkäranka, uratila, on monipuolistunut kaukalon ulkopuolisilla tapahtumilla.

Uudistukset näkyvät heti ensimmäisen ottelun alussa. Pelaajat näyttävät enemmän oikeilta ihmisiltä kaikkine yksityiskohtineen, mutta kasvojen osalta hahmomallit ovat luvattoman karkeita. Jokaisen NHL-joukkueen peliareena on persoonallinen tunnistettavine yksityiskohtineen. Vihellystä odottavat pelaajat liikkuvat jäällä kevyemmin ja tasapainoisemmin. Luistelu näyttää pehmeältä ja peilinkirkas jäänpinta janoaa ottelun alkua.

Ensimmäinen shokki on selostuksen puuttuminen ottelun alkaessa. Selostuksen tilanne on lyöty uudistus nimeltään Cinemotion. Kahden pukuherran tilalle on istutettu tapahtumiin reagoivaa oopperamusiikkia. Idea on mielenkiintoinen, mutta hempeät balladit eivät sovi testosteronin kyllästämälle kohtauspaikalle. Onneksi valikoista voi vaihtaa tilalle perinteisen selostuksen, joka onkin toteutettu erittäin onnistuneesti.

Vanhuuden viehätystä

Ensimmäiset ottelut tuntuvat vanhan kaavan mukaisilta. Kontrollit eivät ole muuttuneet ja tuntuma on kohdallaan. Otteluiden kulku on simulaatioasetuksilla ja tarpeeksi korkealla vaikeusasteella sopivan taktista puuhaa. Toki halukkaat voivat pelata Juhani Tammisenkin manaamaan Hawajikiekkoa. Strategiset asetukset muokkaavat pelistä haastavamman.

Nopeatempoinen jääshakki vaatii lajintuntemusta ja tietyn kaavan, jolla kiekkoa yrittää vastustajan maaliin liikuttaa. Peli kulkee esikuvansa lailla sykähdyksissä ja tarjoaa pelaajalle hienoja kokemuksia. Kiekon liikutteleminen on helppoa, mutta onnistuneet kuviot vaativat harjoitusta. Roomaa ei rakennettu päivässä, eikä musta limppu löydä verkon perukoille sattumalta.

Maaleista suurin osa syntyy niin sanottuina onetimereina, eli suoraan syötöstä yhdellä kosketuksella. Rannelaukauksilla tehdyt maalit ovat kummajaisia, sillä jostain syystä tehokkaat lyöntilaukaukset löytävät tiensä hölmistyneen maalivahdin taakse rannelaukauksia useammin. Varmoja maalikikkoja ei enää ole olemassa, vaan jokainen tilanne on uniikki. Näin peli kannustaa kerta toisensa jälkeen uusien temppujen ja kuvioiden kokeilemiseen.

Koko ottelu kulkee alusta loppuun tutulla kaavalla. Matsit tarjoavat hienoja kokemuksia, mutta tunnelma ei aivan yllä toivotulle tasolle. Ulkoasu on parantunut, mutta muutoin uudistuksia on niukalti.

Suomen mestarijoukkue puuttuu, mutta pelimuotoja löytyy

Pelin asetuksien parissa voisi viettää vaikka päiväkausia. Nopeuden muuttamisen lisäksi pelaaja voi valita hallissa soivat taustakappaleet ja järjestellä joukkueiden kokoonpanoja. Asetusvalikkojen toimivuus on parantunut merkittävästi viime vuodesta, mutta tiettyjä epäloogisuuksia löytyy eteenkin mittareiden uusien asentojen vaikutuksesta ottelun kulkuun. Esimerkiksi aggressiivisuuden nostaminen tekee ottelusta farssin.

Yksittäiset ottelut, turnaukset ja ottelut minikaukalossa eivät ole muuttuneet. Sen sijaan mainio uratila tarjoaa entistä enemmän pohdittavaa. Joukkueen ongelmia voi ratkoa taloudelliselta puolelta tai keskittyä vahtimaan persoonallista pelikirjaa. On lähestymistapa joukkueen hallinnointiin mikä tahansa, simuloi pelitila erinomaisesti NHL-joukkueen kivistä matkaa kohti himoittua Stanley Cupin voittoa.

Yksi uusi pelimuotokin löytyy: pelaaminen ulkojäällä kanadalaisessa järvimaisemassa. Järven keskelle on koottu kokonainen kaukalo metrin pituisista kakkosnelosen pätkistä, jotka on pystytetty vierekkäin. Jäänpinta on hieman halleja epätasaisempi, joten kiekko elää pienten railojen mukaan. Itse peli on samaa ulkona kuin sisällä, mutta uusi pelimuoto tarjoaa mukavan historiapohjaisen kokemuksen esi-isien kiekkoilukulttuuriin.

Lisäkosketusta historian kiekkoilijoihin voi etsiä pelin joukkuevalikoimasta. Mukaan on mahtunut joukkueita menneiltä vuosikymmeniltä. Esimerkiksi Teemu Selänteen Winnipeg Jets on mukana parin legendaarisen maajoukkueen ohella. Valitettavasti Suomen maailmanmestarijoukkuetta ei pelissä nähdä, harmi että kehitysporukka on unohtunut listalta meidän sankarimme.

Svenssonien torpedot ja verkottuminen

Tekoälyn toiminta otteluissa on esimerkillistä. Jokainen pelaaja liikkuu ominaisuuksiensa mukaisesti ja hakee jäältä vapaata paikkaa. Näin esimerkiksi turhat paitsiot ja epäselvyydet ylivoimapyörityksessä puuttuvat tyystin. Varjopuolena pelikirjaa tottelevat tekoälyn kiekkoammattilaiset eivät osaa tehdä persoonallisia ratkaisuja. Omaperäiset kuviot ja liikkeet jäävät pelaajan harteille.

Realistisuuden vaalijat iloitsevat joukkueiden taktiikkamalleista. Ruotsin maajoukkue hyökkää maaotteluista tutulla torpedotaktiikalla. Suomi puolestaan puolustaa tiiviillä noppakuviolla syöttöjä katkoen. Peli suosii erilaisia ja omaperäisiä pelisysteemejä ja antaa jokaiselle mahdollisuuden nousta valmentajan saappaisiin.

Omista pelisysteemeistä on hyötyä internetin välityksellä käydyissä peleissä. Verkossa voi osallistua erinomaisesti suunniteltuihin liigoihin ja turnauksiin. Kaikki statistiikat löytyvät myös nettiselaimella 2K Gamesin sivulta. Oikeita ihmisiä vastaan pelaaminen on aina nautinnollista, ja tuntemattomien kiekkoilijoiden taktiikkaan tutustuminen on palkitsevaa puuhaa.

Oman liigan luominen ja kavereiden kutsuminen mukaan Stanley Cupin taistoon on yksinkertaisuudessaan koukuttavaa. Otteluita voi pelata omaan tahtiin, kunhan noudattaa pelisysteemiä. Myös edellisosan bugit liigojen pisteytysten osalta ovat vihdoin historiaa.

Vanhoillinen ja vakaa paketti

NHL 2K7 on onnistunut päivitys, mutta ottaa nokkaan Electronic Artsin luomalta kilpailijalta grafiikan ja tuntuman puolella. Taktisesti kiekkoilu on erittäin kypsää ja hauskaa, mutta uudistuksia ei ole tarvittavaa määrää, jotta voitaisiin puhua kokonaan uudesta pelistä. On mahdotonta määritellä vuoden parasta kiekkopeliä kahden hyvin erilaisen ehdokkaan joukosta.

2K7 häviää kilpailun niukasti, sillä kiekkoa ei voi leipoa kilpailijan tavoin. Myös rannelaukausmaalien lukumäärät jäävät turhan marginaalisiksi. Jos taas haussa on haastava simulaatio, on tässä paras ehdokas täyttämään leutojen kelien lietsomat lätkätarpeet.

 

Tekijä: Visual Concepts
Julkaisija: 2K Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3
Pelaajia: 1-?
Pelin kotisivu: http://www.2ksports.com

 

Lue lisää eDomesta:

NHL 2K6 (PS2, Xbox, 360)

NHL 07 (PC)

NHL 07 (Xbox 360)

NHL 07 saapui Teemu Selänteen tähdittämänä

Eastside Hockey Manager 2007 (PC)

NHL

Muropaketin uusimmat