Uusimmat

Niffelheim – viikinkiteema ei pelasta tökkivää rakentelupeliä (Linux, Mac, PC)

22.10.2016 14:00 Miikka Lehtonen

NiffelheimTekijä: Ellada Games
Julkaisija: Ellada Games
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, 1,7 GHz tuplaydinprosessori, 4 Gt muistia, nVidia 9800 GTX
Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 19,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.niffelheim.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

niffelheim_arv_02

 

Erilaiset rakentelupelit ovat nykyään yleisempiä kuin sienet syysmetsässä. Ja mikäs siinä on yleistyessä, sillä hauskaahan niiden pelaaminen on. Kun mukaan heitetään vielä viikinkiaihe ja todella kaunista pikseligrafiikkaa, voisi kuvitella, että nyt ollaan todella hyvän pelin ääressä. Toisin kävi.

Niffelheim on peli, joka hurmaa kuvauksellaan ja ensivilkaisulla. Paperilla se on avoimen maailman rakentelupeli, jossa ohjataan viikinkiheimoa kohti menestystä joko yksin tai kavereiden kanssa. Sikamaisen kaunis pikseligrafiikka, hieno aihepiiri ja komeat ominaisuuslistat houkuttelevat ostamaan. Jos näin tekee, pian edessä on karu yllätys: hienon grafiikan alta paljastuu peli, joka ei lunasta lähellekään lupauksiaan.

Niffelheim

Esi-isien mailla

Terraria, Minecraft ja miljoona muuta erilaista rakentelupeliä ovat myyneet todella hyvin ja hurmanneet lukemattomat pelaajat. Niinpä samoille markkinoille haluavia yrittäjiä riittää. Niffelheimin valttikorttina on sen sikamaisen kaunis ulkoasu. Peli on sidottu 2D-tasolle samoin kuin vaikka Terraria, mutta grafiikka on paljon komeampaa. Viikingit ovat myös aihepiirinä oikein kiva juttu, mutta valitettavasti peli on karauttanut laivansa kunnolla karille.

Paperilla kaikki on tuttua: keräillään maastosta ja vihollisten ruumiista raaka-aineita, joista sitten väsätään parempia varusteita, rakennetaan erilaisia rakennelmia ja näin avataan tietä parempien raaka-aineiden ja esineiden pariin.

Valitettavasti alkuinnostuksen hälvennyttyä käy ilmi, että komea grafiikka on lopulta pelin suurin riippakivi, sillä tuntuu, että se on rajoittanut kehittäjien käsiä monillakin tavoilla. Esimerkiksi rakentelupelien tärkein ominaisuus, satunnaisesti generoitu maailma ja mahdollisuus muokata sitä haluamillaan tavoilla, eli rakentaa mihin haluaa ja mitä haluaa, puuttuu kokonaan.

Niffelheim

Sen sijaan maailma tuntuu aina olevan samanlainen ja jos en nyt ole missannut jotain hyvin oleellista, pelaaja voi rakentaa vain tiettyjä asioita tiettyihin paikkoihin. Ymmärrän kyllä, mistä tämä johtuu: proseduraalinen maailma ei voisi näyttää näin hyvältä. Jos rakennuksia voisi sijoitella mihin haluaisi, pelin yleinen ilme ja yhtenäisyys kärsisivät. Mutta onhan se nyt tämän tyylisessä pelissä ikävää.

Vielä ikävämpää on se, että pelattavuus on jatkuvasti kankeaa, hidasta ja tökkivää. Taistelu on todella turhauttavaa, sillä esimerkiksi iskujen torjuminen tuntuu olevan hyvin haastavaa ja epävarmaa puuhaa. Taistelu on myös hyvin yksinkertaista ja koostuu lähinnä hyökkäysnapin pitämisestä pohjassa.

Kivien louhiminen ja resurssien kerääminen kestää pienen ikuisuuden, ja kun sitä saa harrastaa uudelleen ja uudelleen, leipiintyminen on lähellä. Kaikki kestää, kaikki on liian hidasta.

Niffelheim

Niffelheim

Missä pihvi?

Ongelma tuntuu olevan siinä, että vaikka pelin kehitystiimi vertailee itse peliään Minecraftiin, Terrariaan ja muihin vastaaviin peleihin, he haluaisivat samaan aikaan tehdä jonkinlaista moninpelattavaa sotapeliä, jossa suojellaan omaa linnoitusta muilta pelaajilta ja yritetään tuhota näiden linnoituksia. Voisi olla, että näin koettuna Niffelheim olisi ainakin hauskempaa kuin yksin pelattuna, mutta tuskin sekään pelin kaikkia ongelmia korjaisi.

Taitaakin olla käymässä niin, että komean grafiikan alttarille on uhrattu liikaa: pelin tempo, laajuus, pelaajan vapaus. Kaikki ei tietenkään ole vielä menetetty, sillä kehitystiimi puurtaa yhä pelinsä parissa ja päivityksiä tulee vähän väliä. Pinnan alla on myös paljon, mistä pitää: paljon erilaista loottia, tutkittavia luolastoja ja todellakin se hieno viikinkiteema. Mutta paljon saa myös tapahtua, jotta näistä aineksista saadaan muokattua hyvä ja pelaamisen arvoinen peli.

Koska niin surullista kuin se onkin sanoa, juuri nyt Niffelheim ei ole oikein kumpaakaan.

 

Niffelheim

 

Lisää aiheesta

Clustertruck on Youtube-kansan päämäärätöntä poukkoilua (PC, PS4)

Virginia – jos David Lynch tekisi pelin, se olisi tämä (Mac, PC, PS4, Xbox One)

Action Legion – ensin oli Cannon Fodder (Linux, Mac, PC)

The Swapper kutkuttelee kloonattujakin aivonystyröitä (PC, PS3, PS4, PSV, Wii U, Xbox One)

Solus Project – selviytymisseikkailu vieraalla planeetalla (PC, Xbox One)

TASTEE: Lethal Tactics – potentiaalia kulttiklassikoksi (PC)

Darkest Dungeon saa pelaajansa kyyneliin (Linux, Mac, PC)

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat