Uusimmat

Onimusha: Dawn of Dreams (PS2)

08.06.2006 14:21 Jukka O. Kauppinen

Genma-demonit ovat sitkeitä veijareita. Jo kolmen Onimusha-pelin ajan ne ovat yrittäneet valloittaa maailmaa ja joka kerta pelaajan ohjaama oni-soturi on estänyt aikeet. Ensimmäiset kolme peliä muodostivat trilogian, joka sai päätöksensä kolmannen pelin lopussa demonien pääkätyrin Nobunaga Odan kukistumisen myötä. Tarina ei kuitenkaan loppunut vielä tähän, vaikka nyt esiin marssiikin oni-sotureiden uusi sukupolvi.

On kulunut 15 vuotta Nobunagan kukistumisesta. Hänen jälkeensä Japanin johtoon noussut Hideyoshi Toyotomi on alkanut käyttäytyä kummallisesti ja aloittaa hyökkäyssodan mantereelle. Genma-demonit ilmestyvät myös takaisin kuvioihin, ja kaikki alkaa kirjaimellisesti mennä päin helvettiä. Vain nuori soturi Soki tuntuu haluavan tehdä jotain asialle.

 Kiinnostavat henkilöhahmot

Dawn of Dreamsin vahvuus on hyvässä tarinassa. Se alkaa hieman perinteisen oloisesti, mutta kasvaa varsinkin henkilöiden kohdalla kiinnostavan koukeroiseksi. Yllätyksiä tulee joka nurkan takaa, ja huolimatta demoneista, taikuudesta ja henkisotureista tarina pysyy yllättävän maanläheisenä sortumatta liiallisiin fantasioihin.

Kiinnostavuudesta suuri kiitos kuuluu myös hyvin kirjoitetulle päähenkilölle Sokille. Alussa hahmo vaikuttaa tavallisen stereotyyppiseltä samuraisankarilta, mutta pian ensivaikutelman huomaa vääräksi. Päinvastoin kuin yleensä, Sokin motiivit ja ratkaisut tuntuvat fiksuilta ja loogisilta, ja näin häneen on helppo samaistua.

Soki ei joudu myöskään taistelemaan yksin. Hänen mukaansa liittyy neljä yhtä värikästä hahmoa, joista yksi on aina hänen apunaan taisteluissa. Mukana olevaa toveria voi ristiohjaimella komentaa hyökkäämään, puolustamaan tai käyttämään erikoiskykyään. Pelaaja voi myös napinpainalluksella vaihtaa Sokista toiseen hahmoon.

 Hahmonkehitystä

Aiemmat Onimushat olivat melko perinteisiä selviytymiskauhupelejä, mutta Dawn of Dreams lisää kaavaan runsaasti roolipelimäisiä aineksia. Kaikkien hahmojen taistelutaitoja voi parantaa kokemuspisteiden avulla, ja kaikille voi avata käyttöön uusia liikkeitä.

Pelialueet ovat täynnä hahmosidonnaisia ongelmia, joista pääsee eteenpäin vain tietyn hahmon avulla. Tämä antaa syyn palata tutkimaan jo läpäistyjä alueita uudelleen ja etsimään sinne piilotettuja aarteita.

Kenttien välissä hahmot voivat levähtää tukikohdissa, joissa voi ostaa ja myydä tavaroita, jutella muiden pelihahmojen kanssa sekä teettää niillä esineitä kerätyistä raaka-aineista.

Kaikkiaan pelissä on valtavasti tekemistä hahmojen ja niiden varusteiden kanssa. Se tuo tervetullutta vaihtelua demonimättäjäisiin. Kenttäsuunnittelu pitää huolen siitä, että kaikkia hahmoja tulee pelattua tasaisesti.

 Onipower!

Taistelut toimivat mukana kulkevaa toveria ja kehitettäviä taistelutaitoja lukuun ottamatta pitkälti samoin kuin ennenkin. Perushyökkäys hoituu yhdellä napilla, mutta tärkeämpää on oppia tekemään oikein ajoitetulla torjunnalla tai iskulla tehokas kriittinen lyönti, jonka voi vielä ketjuttaa. Lisäpotkua saa eri aseiden maagisista hyökkäyksistä.

Taistelusysteemiin on lisätty monipuolisuutta yhteishyökkäyksillä taistelutoverin kanssa sekä jokaisen omalla oni-erikoiskyvyllä tai -hyökkäyksellä. Käytössä on myös oni-muodonmuutos, jonka aikana hahmot ovat haavoittumattomia.

Perusdemonit tulee hakattua hakkeeksi ilman sen suurempia ongelmia, mutta kovemmat jässikät ja varsinkin pomovastustajat vaativat jo tarkempaa pelisilmää. Pomovastustajat voivat olla pelinpysäyttäjiä, kunnes lopulta keksii sen tietyn niksin, jolla ne voitetaan. Kaikkiaan peli on haastavampi kuin edellinen osa, mutta uusien pelaajienkaan ei tarvitse peliä pelästyä. Devil May Cry se ei kuitenkaan ole.

Ammattityötä

Onimushat ovat aina olleet visuaalisesti PlayStation 2:n parasta antia, eikä neljäs osa ole poikkeus. Sitä katsoessa on vaikea uskoa, että peliä pyörittävä kone on jo yli neljä vuotta vanha.

Dawn of Dreams yllätti sarjan vanhan fanin positiivisella tavalla. Se onnistuu piristämään koko sarjaa niin tarinansa kuin pelattavuutensakin puolesta. Vaikka kyseessä onkin jatko-osa, on peli silti paikkansa ansainnut. Nimestä ei syyttä ole jätetty järjestysnumeroa pois, sillä sen ei tarvitse turhaan ratsastaa edellisten maineella.

 

Tekijä: Capcom

Julkaisija: Capcom

Testattu: PlayStation 2

Saatavilla: PlayStation 2

Pelaajia: 1

Pelin kotisivu: http://ww2.capcom.com/onimusha/