Overcooked nousee kokkauskaaoksellaan bilepelien parhaimmistoon (PC, PS4, Xbox One)

31.10.2016 14:00 | Miikka Lehtonen

OvercookedTekijä: Ghost Town Games
Julkaisija: Team 17
Testattu: Xbox One
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, 2 Gt muistia, DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella)
Muuta: Ladattava peli, hinta 15 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: https://www.team17.com/games/overcooked/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

overcooked_arv_04

 

Kaaos. Kukapa sitä kaipaisi lisää elämäänsä? Jos puhutaan videopeleistä, vastaus on ”monikin”, sillä hektiset jaetun ruudun moninpelikokemukset ovat viime aikoina yleistyneet dramaattisesti.

Overcooked säntää ruuhkaiselle markkina-alueelle erikoisen ideansa kera ja valloittaa ainakin allekirjoittaneen sydämen ykkösellä.

Taustatarina on halluinen. Lähitulevaisuudessa ihmiskunta kohtaa loppunsa, kun itse paholainen nousee maan pinnalle hakemaan hyvää lounasta. A-luokan mättöä tai koko sivistynyt yhteiskunta, kumpikin kelpaa. Paikalle säntää muutama kokki väkertämään vanhalle kehnolle pikavauhtia lounasta, mutta eihän se onnistu. Taidot eivät riitä. Tappio on käsillä ja maailmanloppu edessä.

Aivan viime hetkellä kokkien mystinen mestari kuitenkin lähettää koko köörin aikarepeämän kautta menneisyyteen yksinkertaisen tehtävän kera: opetelkaa niin hyviksi kokeiksi, että saatte sitten ensi kerralla maailmanlopun estettyä.

Tällaista menoa siis kokkauspelissä.

Overcooked

Puhdasta kaaosta

Overcooked on yhdestä neljään pelaajaa työllistävä (ja hulluksi ajava) nopeatempoinen peli, jossa on tarkoituksena pyörittää ravintolaa. Paperilla homma on helppoa. Kussakin pelin kentässä on omat menunsa, joista asiakkaat sitten haluavat itselleen mahdollisimman nopeasti huikopalaa.

Hampurilaista varten esimerkiksi pitää hakata liha pihviksi, pilkkoa kasvikset, paistaa pihvi, kasata koko nippu yhteen ja tarjoilla se. Helppoa. Paitsi että ensimmäinen ongelma: aikarajat ovat niin tiukkoja, että yksin ei ehdi millään. Niinpä täytyy värvätä mukaan kavereita. Nyt homma sujuu aikataulujen puitteissa, mutta yhteistyö on hankalaa. Pelaajat huutavat keskenään ohjeita ja tilauksia. Jukka tarvitsee pihvejä, kuka ehtii hakkaamaan? Ei ainakaan Eric, hän pesee astioita. Juholla on kädet täynnä kolmen miltei yhtä aikaa valmistuvan soppa-annoksen vahtimisessa, joten Miikka nuijii ja kärrää paistettavaksi.

Overcooked

Kaaos on hirvittävää jo ensimmäisissä kentissä, jotka ovat hyvin yksinkertaisia ”huone ja työasemat” -tyylisiä ratkaisuja. Mutta Overcookedissa se ei ole kuin alku. Kenttien edetessä homma menee koko ajan vain älyttömämmäksi. Nyt ollaan merirosvolaivan kannella ja aallokossa heiluvan laivan liikkeet siirtelevät keittiön elementtejä laidasta laitaan. Nyt ollaan kahden vierekkäisen rekka-auton katoilla ja ne ajautuvat välillä erilleen, jakaen samalla koko keittiönkin kahtia. Nyt ollaan jäätiköllä ja jää on niin liukasta, että kokit ovat jatkuvasti vedessä räpiköimässä.

Overcooked onkin puhdasta, kontrolloimatonta kaaosta. Huuto, huutonauru ja kentän päätyttyä oikeasti hengähtyneet puhahdukset säestävät onnistumisten tuottamia ylävitosia. Kaikkia naurattaa koko ajan ja pelaaminen on aivan älyttömän kivaa.
Näin siis, jos paikalle saa yhden tai useamman kaverin. Jos ei saa, Overcookedin voi jättää huoletta hyllyyn, sillä sen yksinpelaaminen on täyttä tuskaa. Overcooked on suunniteltu alusta saakka moninpeliksi, joten ”yksinpelissäkin” pelaaja ohjastaa koko ajan vähintään kahta kokkia, voiden vaihdella vapaasti näiden välistä. Haastetta piisaa, kun pitäisi aina ohjastaa toinen vaikka pilkkomaan sipuleita ja sitä odottaessaan juosta hoitamassa muita asioita. Mutta hauskaa yksinpeli ei ole. Overcookedissa hyvin tärkeä elementti on se yhdessä koettu kaaos, jaettu epäonnistumisen tuska ja huikeat voiton hetket. Yksin niitä ei saa, joten vaikka pelaaminen ei olisi kömpelöä ja ärsyttävää, yksinpeli ei silti olisi niin kiva kuin Overcooked parhaimmillaan on.

Overcooked

overcooked_arv_0suosittelemme2Niinpä tämä arvostelu onkin käytännössä puhdas moninpeliarvostelu. Jos pelin pariin saa istutettua kavereita, hauskuus on aika taattua. Kontrollit ovat hyvin simppelit, joten perusteet oppii hetkessä. Todellinen haaste löytyy siitä, että koko ajan pitäisi sammutella useampia tulipaloja (joskus kirjaimellisesti) kuin olisi sammuttajia. Porukalla pelattuna Overcooked nousee helposti sinne Duck Gamejen, Mount Your Friendsien ja Gang Beastsien rinnalle erinomaisen hyvien jaetun ruudun moninpelien kukkulan laelle. Mitä lämpimin suositus.

 

 

Lisää aiheesta

Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games – ui sinisessä altaassa (Wii U)

Pokemon Go sekoitti suomalaiset ja on sitä paitsi hirmu hyvä peli (Android, iOS)

Animal Crossing: Amiibo Festival (Wii U)

Skylanders: Superchargers (PS3, PS4, Wii U, Xbox 360, Xbox One)

Rock Band 4 (PS4, Xbox One)