Uusimmat

Pac-Man Championship Edition DX+ (PC)

10.12.2013 21:30 Miikka Lehtonen

Tekijä: Mine Loader Software
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: PC Windows 8, Intel Core i5-750, 8 Gt keskusmuistia, GeForce GTX 570
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Laitevaatimukset: Windows XP tai uudempi, 1 GHz prosessori, 1 Gt keskusmuistia, DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://store.steampowered.com/app/236450/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Pac-Man Championship Edition DX oli parempi peli kuin sillä olisi ollut mitään oikeutta olla. Uusintaversio kivikautisen wanhasta kolikkopelistä? Mitä siitä muka voi tulla? No miten olisi vaikka eräs sukupolven tyydyttävimmistä pelikokemuksista?

Toistaiseksi moinen tyydytys on ollut vain konsolimiesten herkkua, mutta nyt, muutaman vuoden jälkeen, myös PC-pelurit saavat oman versionsa. Vieläpä plussalla höystettynä!

Pac-Man Championship Edition DX+, kuten Steam-versio tunnetaan, on sama peli kuin aiemminkin. Namcon iloiset veikot ottivat Pac-Manin ja muuttivat sen todella addiktiiviseksi ja tyydyttäväksi pistejahdiksi, jonka kyllä tunnistaa olevan samaa sukua originaalin kanssa, mutta aivan eri sukupolvesta.

Siinä missä alkuperäisessä Pac-Manissa rassattiin luolastoa pistepalluroiden tahtiin, Championship Edition DX tiivistää kokemuksen useisiin ennalta määriteltyihin muotteihin. Peruspelitiloissa on ennalta määrätty aika, jonka puitteissa täytyisi kerätä niin paljon pisteitä kuin mahdollista. Mutta sekään ei tapahdu enää kuten ennen. Ehei.

Nyt tarjolla on kokoelma symmetrisiä sokkeloita, joiden käytävillä uinuu muutamia kummituksia. Jutun jujuna on, että kummitukset myös jatkavat untaan, kunnes Pac-Man porhaltaa ohi tätä seuraava kummitus perässään. Tällöin uinuvat tai vapaana suhaavat kummitukset liittyvät letkaan Pac-Manin kintereillä. Tämä on elintärkeää kahdestakin syystä. Ensiksikin kyseessä on oikeasti kaavanhahmotuspuzzle, jossa täytyisi pystyä silmänräpäyksessä löytämään ja määrittämään optimaalinen reitti luolaston läpi, eivätkä vapaana säntäilevät kummitukset suinkaan auta asiaa.

Toinen syy on tietenkin se, että kummituksia syömällä kerätään ne todelliset huippupisteet. Kun perässä on useamman kummituksen letka, on vihdoin aika siepata jostain kitaansa power pill ja pistää koko letka pöperöksi. Hekumallisten ääniefektien saattelemana kasvava kombo ja tilille kilisevät – kirjaimellisesti – pisteet ovat puhtainta pelaamisen nirvanaa ja jotenkin aivan sanoinkuvaamattoman tyydyttävää.

Mutta samalla kun kummitukset katoavat Pac-Manin kitaan, myös pelin vauhti kiihtyy aina 50 kertaa alkuperäistä nopeammaksi. Näin siis riskit ja palkinnot kasvavat koko ajan käsi kädessä musiikin jyskyttäessä aina vain nopeammin ja nopeammin. Vaikka sitä ei ikinä Pac-Manista uskoisi, Champioship Edition DX:ssä on jotain alkukantaisen viehättävää ja tyydyttävää.

Tämä kaikki pätee toki myös konsoliversioihin, joten mitä uutta PC-käännös tarjoaa?

PC Gaming Master Race

Vastaus edelliseen kysymykseen kuuluu, ”ei oikeastaan yhtään mitään”. Konsoliversiot kun päivittyivät alkusyksystä DX+-versioon. Se toi mukanaan pelin sisäiset saavutukset, joskin rinnalta toki löytyy myös virallisia Steam-saavutuksia, huijarieta pursuavat globaalit leaderboardit ja mahdollisuuden ostaa DLC:tä.

Ennakkovaraajat saivat lisäherkut suoraan PC-version mukana, muut pääsevät pulittamaan käteistä, jos haluavat uusia sokkelotyyppejä, grafiikkatyylejä tai vaikka Dig Dug –pelitilan. Tai no, pelitila on ehkä vähän turhan lupaava termi, sillä oikeasti kyseessä on vain vaihtoehtoinen grafiikkatyyli, kuten Rally-X-DLC:ssäkin. Pelattavuus ei muutu mihinkään, mitä nyt kummitukset ja Pac-Man vaihtavat tyyliään.

Jos DLC:t eivät olisi kuuluneet jo omaan peruspeliini, olisin kylmästi jättänyt ne kaupan hyllylle pölyttymään. Championship Edition DX sisältää jo itsestään sen verran sisältöä, että ajoittain iskevät Pac-himot saa tyydytettyä. Rehellisesti sanoen konsoliversiossa hankin kaikki achievementit, mikä kesti mukavasti sen aikaa, että pelihimo nukahti hetkeksi ja sen jälkeen olen palaillut pelin pariin säännöllisin väliajoin. PC-versiolle kävi prikulleen samoin. Achievementit plakkariin ja eteenpäin.

On vain todella harmi, että PC-version globaalit leaderboardit ovat täynnä huijareita, sillä konsoliversiolla kisaaminen kovimmista pisteistä oli todella hauskaa puuhaa. Onneksi myös PC-versio sisältää kaverien väliset leaderboardit, joten jos muut saa nakitettua myös ostamaan Pac-Manin, tämäkin osuus täyttyy.

Normaalisti tällainen yhden päivän viihde olisi kympin hintaiseksi paketiksi hieman vähän, mutta se yksi Pac-Manin parissa vietetty päivä on niin täydelliseksi hiottu ja tyydyttävä kokemus, että paljon enempää ei enää kehtaisi pyytääkään. Puhdasta arcade-iloa, pelasipa sitten konsolilla tai PC:llä, padilla tai näppäimistöllä. Muut kehittäjät: näin niitä uusintaversioita tehdään.

 

Lisää aiheesta

Pac-Man & Galaga Dimensions (3DS)

PAC-MAN Championship Edition DX (PS3, Xbox 360) 

Tietokonemuistoja Pac-Manin kunniaksi 

Lue myös

Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD (PS3, Xbox 360)

Diablo III: Reaper of Souls –ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Goodbye Deponia (PC)

Legend of Zelda: A Link Between Worlds (3DS)

Super Mario Bros. 2 VC (3DS)

Typing of the Dead: Overkill (PC)