Pac-Man & Galaga Dimensions (3DS)

08.11.2011 18:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Namco Bandai
Julkaisija: Namco Bandai
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.namco.com/console/pac-man-and-galaga-dimensions
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

Joskus kauan aikaa sitten, kun ei ollut vielä olemassa oikeita pelejä, ihmiset pelasivat yksinkertaisia räiskintäpelejä joissa ammuskeltiin pikseleillä parin pikselin kokoisia tuhnuja, tai pelejä joissa muutaman pikselin kokoiset hahmot keräilivät pikseleitä. Osa näistä on elänyt tähän päivään saakka tavalla tai toisella, vieläpä niin ettei niiden ole täytynyt uudistua oikein millään tavalla.

Galaga ja Pac-Man ovat varsin olennainen pätkä tätä pelien alkuaikojen historiaa. Nyt tämä Namcon senioriosaston voimakaksikko on niputettu 3DS-pelikasetille, tosin graafisella kuorrutuksella, parilla myöhemmällä sarjan pelillä ja kahdella täysin uudella 3DS-peleillä. Määrällisesti ihan vakuuttava paketti, mutta ikävä kyllä pelit ovat yksi niistä asioista joissa määrä ei korvaa laatua.

Näistä peleistä molemmat ovat jokaiselle pelihistoriaa tuntevalle tuttuja todennäköisesti ainakin niminä. Pac-Manissa keltainen pallon muotoinen hahmo haukkoo suutaan ja pyrkii tyhjentämään ruudulla olevaa sokkeloa siellä olevista herkkupaloista. Operaatiota haittaavat sokkeloa asuttavat haamut, jotka Pac-Manin kiinni saadessaan nirhaavat tämän saman tien. Voimatasapaino järkkyy kun sankari löytyy kentälle sijoitetun voimapillerin, jonka voimin haamut muuttuvat hetkeksi ruoaksi.

Galaga taas on sittemmin ensimerkiksi Ikarugan ja vastaavien pelien myöhemmin jalostaman idean esiaste, jossa yksinäinen avaruusalus puhdistaa ruutua eteenpäin vyöryvästä ja satunnaisesti laukauksiin vastaavistakin avaruusmörkölaumoista.

Kokoelman kaksi täysin uutta peliä ovat Pac-Man Tilt ja Galaga 3D Impact. Näiden molempien ongelma on se, että ne ovat täysin turhia. Pac-Man Tilt on köyhä Sonic-klooni, joka iskee Pac-miehelle kädet ja jalat, jonka jälkeen ukkelia kuljetetaan pitkin tylsiä kenttiä.

Idea siitä että Pacin kierimisominaisuutta käytetään 3DS:ää kääntelemällä on teoriassa hauska, mutta toteutuksen tasolla meininki ontuu paristakin syystä: ensinnäkin liikkeentunnistus on toteutettu päin honkia: jos haluaa että peli oikeasti tunnistaa kääntymisen, on laite käännettävä suurin piirtein vaakatasoon.

Lisäksi tätä mekaniikkaa hyödynnetään tasan yhdellä tavalla: esteistä on tehty niin korkeita, että pelkkä hyppääminen ei aina riitä niiden ylittämiseen. Hauskana sivuhuomiona Tilt ei edes käytä 3DS:n 3D-tilaa. Fiksua eikö?

Lady Galaga

Galaga 3D Impact taas on tylsä köyhän miehen Panzer Dragoon -klooni, jossa avaruusaluksen ohjaimissa räiskitään polygoniversioita Galagan pikselimöröistä. Täälläkin tuetaan gyroskooppia, mutta halutessaan tähtäyksen voi hoitaa myös tatilla. Kiinnostavan tarinan saati edes koko tarinan puute ja tylsä yleistoiminta tekevät pelistä täysin tarpeettoman, ja koko homman kruunaa idioottimainen tallennusmekaniikka (lue: sitä ei ole).

Loput neljä peliä ovat alkuperäinen Galaga ja Pac-Man, Pac-Man Championship sekä XBLA:lla aiemmin julkaistu Galaga Legions, joka piristää vanhaa Galaga-kaavaa nopeatempoisemmalla toiminnalla ja taktisemmalla otteella: pelaaja voi sijoittaa ruudulle avukseen automaattisesti tulittavia satelliitteja.

Pac-Man Championship ja Galaga Legions ovatkin kokoelman parhaat pelit, mutta oikeasti: muutaman euron ladattavina peleinä aiemmin julkaistut pelit pitäisi myydä samalla hinnalla myös 3DS:n nettikaupassa, eikä pakata kahden peli-idealtaan 30 vuotta vanhan pelin ja kahden huonosti toteutetun ”uuden” pelin kanssa.

Pac-Man & Galaga Dimensionsin hinnoittelu minnekään kymmenen euron pahemmalle puolelle on näillä eväillä suoranaista ryöstöä, ja tällainen ratkaisu ladattavien pelien tarjoamisen sijasta on Namcolta kyllä käsittämätöntä, törkeää ja ehdottoman paheksuttavaa.

 

 

 

Lue myös

Age of Empires Online (PC)

Battlefield 3 (PC, PS3, Xbox 360)

Elder Scrolls V: Skyrim -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

FIFA 12 (3DS)

Legend of Zelda: Skyward Sword -ennakko (Wii)

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

Rayman Origins -ennakko (PS3, Wii, Xbox 360)

Renegade Ops (PC, PS3, Xbox 360)

Rise of Nightmares (Xbox 360)