UUSIMMAT

Party Hard (Linux, Mac, PC)

01.02.2016 18:45 | Miikka Lehtonen

partyhard_arv_0kansiTekijä: Pinoki Games
Julkaisija: Tiny Build
Testattu: PC Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 970
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, 1,4 GHz tuplaydinprosessori, 1 Gt muistia, 128 Mt muistilla varustettu näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: ladattava peli, hinta 12,89 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://tinybuild.com/partyhard
Arvostelija: Miikka Lehtonen

partyhard_arv_02

 

Party Hard on kuin oppikirjaesimerkki pelistä, joka nappaa huomion puoleensa jo ensikuulemalta tai –näkemältä. Hehkeällä pikseligrafiikalla toteutetussa pelissä ideana on kiertää pippaloista toiseen pistämällä kaikki äänekkäät häiriköt päiviltä.

Keinoja tähän löytyy useita ja ensimmäisten minuuttien ajan peli tuntuukin suorastaan loistavalta. Valitettavasti tämä fiilis ei kamalasti kauempaa sitten kestäkään.

Itseään ”massamurhasimulaattoriksi” kutsuva Party Hard tuntuu peliltä, joka on alusta saakka suunniteltu keräämään huomiota ja palstamillimetrejäjoko puhtaasta järkytyksestä ja kauhistuksesta tai sen vahvasta WTF-tekijästä johtuen.

Jo keväällä mekin uutisoimme pelin ensimmäisistä trailereista, joissa kalpea ja mustiin vaatteisiin pukeutunut pelihahmo kiersi pippaloissa puukottamassa ja räjäyttelemässä äänekästä juhlakansaa. Kyseessä ei toki ole ensimmäinen tällä idealla ratsastanut peli, vaan esimerkiksi paljon puhuttu ja paheksuttu Hatred on luovinut samoissa vesissä. Hatred tosin paljastui hyvin pian totaalisen turhaksi ja mitäänsanomattomaksi peliksi. Valitettavasti sama ilmiö toteutuu myös Party Hardissa, tosin eri syistä.

partyhard_arv_01

Party on, Wayne!

Party Hard on tarina miehestä, jolle riitti. Naapurin ääliöt luukuttavat stereoitaan harva se yö, känniääliöt oksentelevat pusikoissa ja basari ravistelee ikkunoita. Kun poliisitkaan eivät tee asialle mitään, unenpuutteesta kärsivä antisankarimme tarttuu moraan ja lähtee itse hiljentämään meteliä.

Tästä alkaa murhakiertue, jonka aikana vieraillaan epäselvistä syistä johtuen milloin missäkin pippaloissa. Joskus ollaan pilvenpiirtäjän katolla, toisinaan luksusjahdilla tai vaikka Miamin rantahietikoilla. Ympäristöt ja biisit vaihtuvat, mutta tavoitteet eivät: tapa kaikki.

Pippalot ovat täynnä ihmisiä, jotka kaikki pitäisi päästää päiviltä itse kiinni jäämättä tai hengestään pääsemättä. Jos tässä onnistuu, tie seuraavaan kenttään aukeaa ja sama operaatio on taas edessä. Pelaajalla on pääasiallisena aseenaan puukko, joka päättää kertaiskusta kenen tahansa päivät. Jos tämä ei riitä, juhlapaikoilta löytyy myös erilaisia ansoja, joita hyödyntämällä voi tehdä joko tyylikkäämpiä tai suurempia murhia.

Ansat on sidottu juhlapaikan eri esineisiin ja ne vaihtuvat pelikerrasta toiseen. Joskus voi vaikka ylikellottaa miehen kokoiset ämyrit räjähtämään tanssilattian vieressä muutaman sekunnin kuluttua, kaataa puun tupakkapaikalla hengailevien tyyppien niskaan, kytkeä WC-pöntön suoraan päävirtajohtoon tai vaikka soittaa poliisit pamputtamaan takahuoneessa huumeita keitteleviä hippejä.

Näin paperilla Party Hard kuulostaakin suorastaan erinomaiselta peliltä, sillä ideatasolla se on kuin pikseli-Hitman: murhaa kaikki vastaantulijat kekseliäillä ja mielenkiintoisilla tavoilla kiinni jäämättä ja toista sitten sama seuraavassa paikassa. Valitettavasti totuus on vähän erilainen, mutta ainakin yksi sana tuosta aiemmasta kuvauksesta pätee: toista. Koska toistoa pelistä löytyy. Liikaa.

partyhard_arv_02

Party on, Garth!

Party Hardissa on pari suunnatonta ongelmaa. Näistä ensimmäinen on se, että ansoja ei ole koskaan tarpeeksi. Joka murhapaikalla on pari hauskaa ja viihdyttävää ansaa. Niiden etsiminen ja kokeileminen viihdyttää, sillä niitä on paljon ja ne ovat veikeitä. Onhan se nyt vain lystiä tuupata pahaa-aavistamaton bilettäjä panda-karhun kanssa samaan aitaukseen, tai soittaa poliisit paikalle niin vauhdikkaasti, että nämä kaasuttavat sata lasissa bilepaikan edessä hengailevien tyyppien yli ja hoitavat näin pelaajan hommat tämän puolesta.

Periaatteessa näin toimiessaan pitäisi myös olla aina varovainen, sillä jos joku sivullinen näkee pelaajan rikkovan lakia, tämä yrittää sännätä lähimmälle puhelimelle hälyttämään sinivuokot paikalle. Näin tapahtuu myös, jos joku vain näkee ruumiin pelialueella. Tällöin poliisit saapuvat joko pamputtamaan pelaajan päiviltä tai pistämään ruumiit ruumissäkkiin, tilanteesta riippuen. Jälkimmäisessä tapauksessa tilanne normalisoituu hetken kuluttua ja pian juhlavieraat taas bilettävätkin täysillä kalmojen keskellä.

Tekoäly on siis hyvin yksinkertainen. Aivan liiankin, sillä nyt peli menee näin: yritetään niiden hauskojen ansojen kanssa tappaa mahdollisimman paljon porukkaa. Kun kertakäyttöiset ansat on käytetty, usein jäljellä olisi vielä useampi kymmenen murhattavaa, mutta ei mitään hauskoja tapoja tehdä niin. Sitten vain kierretään paikasta toiseen puukottaen kaikki hengiltä. Tämä ei ole hauskaa.

partyhard_arv_03

Vielä vähemmän hauskaa on se, että pelissä ei ole minkäänlaisia checkpointeja tai tehtävän sisäisiä tallennuksia. Okei, paperilla kyllä ymmärrän, miksei. Kun homma sujuu ja tehtävän saa suoritettua ”oikein”, yhden kentän parissa menee aikaa pari minuuttia. Kun taas ei, aikaa palaa paljon enemmän ja suurin osa siitä ei mene suinkaan hauskoissa merkeissä, vaan tylsän ja haasteettoman kyttäilyn, odottelun ja juoksentelun merkeissä. Ja jos sattuu jäämään kiinni vaikka ennen viimeistä murhaa, edessä on koko roskan aloittaminen alusta.

Niinpä olinkin itse aika totaalisen leipiintynyt jo siinä viidennen kentän kohdalla. Asiaa ei auta se, että myöhemmin käyttöönsä saa uusia hahmoja, eikä sekään, että tehtävien välissä nähdään ”dramaattista” juonta pelin kehittäjän kavereiden ääninäyttelemänä.

Party Hardissa on mahtava idea, todella kivat ja värikkäät pikseligrafiikat, sekä tykittävä soundtrack. Jos pelattavuutta olisi hiottu ja tuunailtu vähän enemmän, kyseessä voisi olla myös oikein viihdyttävä peli. Nyt kannattaa todennäköisesti odotella alennusmyyntejä, sillä ainakaan itse en kokenut saaneenu pelistä 13 euron edestä viihdettä.

 

partyhard_arv_04

 

Lisää aiheesta

80 Days (Android, iOS, Mac, PC)

Black Island (Mac, PC)

Bunker The Underground Game (PC)

Rebel Galaxy (PC)

TIS-100 (Mac, PC)