Uusimmat

Arvostelu: Neljän tähden arvoinen Forza Horizon 4 jatkaa tuttua pelisarjaa onnistuneesti

01.10.2018 20:00 Joonas Koivisto

Forza Horizon 4:n harteilla lepää paljon, sillä se on loppuvuoden merkittävin Microsoftin yksinoikeuspeli. Horizon 4 jatkaa sarjan totutulla tyylillä, mutta ajokinkerit on nyt siirretty Iso-Britannian tasangoille ja kilpailua käydään kaikkina neljänä vuodenaikana.


Julkaisupäivä: 2.10.2018 / Studio: Playground Games / Julkaisija: Microsoft Studios / Julkaistu: Xbox One & PC (Windows 10) / Peliä pelattu arvostelua varten: 20 tuntia / PC: Intel Core i5 4670K 4,5 Ghz, 8 Gt RAM, Radeon RX 480 8Gt, Win10


Forza Horizon 4 alkaa todella ripeästi. Pelaajalle esitellään vain lyhyesti, mikä on pelin henki, ja mitä täytyy tehdä hommassa edetäkseen. Tämän jälkeen saa alkaa koluta Iso-Britanniaan sijoittuvaa karttaa mielensä mukaan ja suorittaa kilpailuja sekä muita haasteita. Näistä saadaan tuttuun tapaan palkkioksi pelin krediittejä ja suosiota. Krediiteillä ostetaan tietenkin uusia autoja ja muita pelin sisäisiä asioita. Suosio taas vie eteenpäin festivaalin hierarkiassa ja avaa peliä eteenpäin.

Aluksi pääsee ajamaan muutamissa perinteisissä kilpamuodoissa. Löytyy katurallia ja sorarallia. Myöhemmin mukaan astuvat vapaamuotoiset off-road -kilpailut, kiihdytysajot, pimeät katuajot ja tarinalinjat, joissa päästään suorittamaan haasteita esimerkiksi elokuvien stunttikuskina. Tarjolla on myös hyvä kattaus hauskoja viittauksia vanhoihin ajopeleihin.

Tekemistä Forza Horizon 4:ssa riittää. Avoin maailma Edinburghin seudulla on vapaasti ajettavana, ja täytetty erilaisilla kylteillä, joita rikkomalla tienaa kuuluisuutta tai helpottaa karttaa pitkin liikkumista fast travel -toiminnon avulla. Karttaa täytetään lisäksi tasaisin väliajoin vanhoilla ladoilla, joista löytyy harvinaisia retroautoja. Ne saa löytämällä omakseen. Lisäksi vaihtuva vuodenaika tarjoaa viikon välein vaihtuvaa pikkusisältöä. Lisäksi pelistä löytyy kausittain vaihtuvia kilpailuja ja haasteita. Kun näiden päälle lisätään se, että variantteja kisoista ja kartan sisäisiä ratoja on todella paljon, on Forza Horizon 4:ssa varmasti tekemistä vastineeksi hinnalle. Autojakin on paljon. Varsinaiseen peliin luvataan 450 autoa, joiden lisäksi ladattavana lisäsisältönä on tällä hetkellä ostettavissa 42 lisää. Nämä lisäykset ripotellaan peliin tahdilla kaksi autoa viikossa seuraavan 21 viikon ajan.

Oman mausteensa kaikkeen tuo myös Horizonin “elävä maailma”, joka tarkoittaa sitä, että kartta täyttyy joko muista pelaajista tai niiden drivetar-tekoälyversioista. Ollessa yhdistettynä verkkoon, voi muita kohtaamiaan pelaajia kutsua osallistumaan kilpailuihin tai erinäisiin pieniin haasteisiin. Kartalla on samanaikaisesti yli 50 muuta pelaajaa, mutta kaikki toimii silti sulavasti. Verkkopeliin pääsee käsiksi myös perinteisempää kautta valikosta. Verkkopeli painottuu uuteen joukkuetilaan, jossa kilpailuihin osallistuvat jaetaan kahteen joukkueeseen, ja sitten tiimit saavat pisteitä jäsentensä sijoitusten mukaan. Kilpailujen lisäksi voi autoilla esimerkiksi leikkiä hippaa tai pelata eräänlaista versiota lipunryöstöstä.

Ajotuntumaa on parannettu aiemmista Horizon-peleistä ja samalla sitä on tuotu selkeästi jo lähemmäksi varsinaisen Forza-sarjan kevyttä simulaatiota. Teemaan sopivaan ja helpompaan arcade-tyyliin pääsee edelleen käsiksi ajoavusteiden avulla. ABS-jarrut ja kevyt luistonesto päälle, ja Forza Horizon 4 alkaa muistuttaa esimerkiksi The Crew -sarjaa. Katuajo on Forzassa totta kai osattu jo aisemminkin, kun mallia on voitu ottaa varsinaisen sarjan peleistä, mutta erityisesti soralla ajettavan rallin tuntumaa on paranneltu uuteen Horizoniin. Dirt Rallya pelistä ei vielä sentään ole haastamaan.

Autojen eroavaisuudet on huomioitu ainakin pääpiirteittäin hyvin. Asennetut viritykset todella vaikuttavat autojen ajotuntumaan, ja erityyppiset autot sopivat selkeästi erilaisiin maastoihin.

Ajomallinnuksen ulkopuolella Forza Horizon 4 on todella kaukana simulaatiosta. Kilpailut ovat aikamoista törmäilyautoilua, eivätkä autot ota todellista vahinkoa oikein mistään. Paksutkin kiviaidat tuhoutuvat ongelmitta. Mitään hieman ryttyyn mennyttä keulaa pahempaa ei saa omalle autolleen aikaan vaikka kuinka yrittäisi. Acrade-henkeä ovat lisäksi vaihtuvat vuodenajat. Ajomallinnus ei nimittäin muutu melkein ollenkaan eri vuodenaikojen välillä. Syksy ei tarkoita märkiä ja liukkaita lehtikasoja, eikä talvi tee ajosta hankalampaa lukuunottamatta niitä hetkiä, kun oikeasti ajaa jäällä.

Tärkeää ajopeleille ja varsinkin Xbox-perheen lippulaivana tunnetulle Forzalle on luonnollisesti myös pelin graafinen anti. Pelasin suurimman osan ajasta peliä PC:llä, ja jopa oman koneeni verrattain vaatimaton kokoonpano sai pelin näyttämään todella nätiltä. Erityisen hyvältä Forza Horizon 4 näyttää natiivilla 2560 x 1440 resoluutiolla. Nopea ruudunpäivitys toimi hyvin 144 hertsin näytöllä. Aiemmin 1920 x 1080 resoluutiolla (FullHD) kokeillessani sain asetukset RX 480:llä Ultra-esiasetukseen asti, mutta se alkoi käydä liian vaativaksi neliydinprosessorille, jonka kuormitus oli tapissa. Tämän myötä peli myös nyki aika runsaasti. Isommalla resoluutiolla kuorma jäi enemmän näytönohjaimelle, eikä nykimistä enää näkynyt edes verkkosessiossa tapahtuvien muutoksien myötä. Forza Horizon 4:n PC-porttaus saa pääosin todella puhtaat paperit.

Alkuperäisellä Xbox Onella ulosanti on PC:hen verrattuna tietenkin aika mitäänsanomaton, mutta kyllä Forza Horizon 4 silti konsolillakin hyvältä näyttää. Valitettavasti vain peli toimii ainoastaan 30fps ruudunpäivitysnopeudella, eikä salli mitään graafisesti heikompaa, mutta muuten sulavampaa kuvatilaa peruskonsolilla. Ruudunpäivitys alkoi tökkiä konsolilla kerran oikein kunnolla. Tämä tapahtui kun verkkopelissä ajauduin suureen sumppuun autoja, jotka lanasivat ison määrän tuhoutuvaa ympäristöä kerralla.

Äänimaailma keskittyy Forza Horizon 4:ssa lähinnä autojen möykkään ja pelin radion tarjoilemaan musiikkiin. Autot kuulostavat lähinnä niiden edustamilta kategorioilta. Varsinaisen yksilöllistä mallinnusta on turha odottaa. Näinkin peli kuitenkin tarjoaa täysin riittävän kokemuksen. Radiossa on neljä kanavaa, joista jokainen edustaa erilaista musiikkityyliä. Perehdyin lähinnä rock-kanavan tarjontaan, ja se oli itselleni mukiinmenevä, vaikkei kappaleita olekaan kanavaa kohden hirveän montaa.

Forza Horizon 4 vie pelisarjaa onnistuneesti eteenpäin, ja on varmasti vaativallekin ostajalle rahanarvoinen paketti kaahausta.

Pelin sisään rakennetuista mikromaksuista jää valitettavasti hieman suolainen maku, sillä mukaan on ängetty kaksi erilaista onnenpyörää, joista arvotaan palkintoja itselle. (Pelin arvostelukappale sisälsi VIP-jäsenyyden, joten itselleni ei kaupattu mahdollisuutta ostaa näitä pyöräytyksiä lisää.) Sarjan peleihin on kuitenkin aiemmin tavattu lisätä näitä mikromaksuja jälkikäteen. Ne eivät ole välttämättömiä etenemiselle, mutta tuovat silti itselleni liian suuren tuulahduksen kännykkäpeleistä tuttua sattumaa mukaan. Näistä kyseenalaisista ominaisuuksista huolimatta Forza Horizon 4 on mainio peli, jonka parissa uskon viihtyväni ainakin niin kauan, kun uutta sisältöä on vielä tiedossa.

FORZA HORIZON 4

”Forza Horizon 4 on todella oivallinen peli, joka ei toivottavasti huku mikromaksuihin.”