Uusimmat

Persona 4 Arena Ultimax (PS3, Xbox 360)

11.02.2015 14:00 Muropaketin toimitus

Tekijä: Arc System Works, Atlus
Julkaisija: Sega
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella ja interntissä)
Pelin kotisivu: http://www.atlus.com/p4au/
Arvostelija: Julius Jämsén

 

Mitä seuraa, kun suosittu pelisarja ja taitava studio yhdistetään onnistuneesti? Siitä seuraa tietenkin jatko-osia. Mutta onko Persona universumin uusin jatke vain sarjan fanien ryöstämistä, vai onko kyseessä miellyttävä mylly äkkiväärässä todellisuudessa?

Ultimaxin tarinatila jatkaa P-1 -turnauksen jälkimainingeista: sankarien kohtalokkaaksi lopuksi tarkoitetusta tapahtumasta selvittiin ehjin nahoin, mutta lankoja vedellyt taustavoima pääsi karkuun. Perään pitäisi lähteä, mutta johtolangat murenevat ystävysten käsiin. ”Onneksi” vastapuolella on jo uusi suunnitelma ja taistelu tuodaan Tutkintaryhmän kotikaupungin kaduille.

Tutkintaryhmähän koostuu Persona 4:stä tutuista nuorukaisista, joilla on uniikki kyky hallita personaa, olentoa, jonka hallinnan saa hyväksymällä oman varjonsa. Kuulostaa hämmentävältä? Tarkempaa analyysia personien luonteesta löytynee pääsarjan peleistä, mutta Arena sivuttaa ne pitkälti itsestäänselvyyksinä. Tutkintaryhmän lisäksi pelissä nähdään useita Persona 3:sta tuttuja Shadow Operatives –ryhmän jäseniä.

Tappelupelien normista poiketen Arenan-sarjan jatko-osa ei sisällä omaa erillistä tarinaansa jokaiselle hahmolle. Tapahtumat jaetaan kahteen aikajanaan, Persona 4:stä tuttujen hahmojen näkökulma ja Persona 3:n sankarien vastaava, joita seurataan aina muutama lanka kerrallaan. Vähitellen avautuvista kappaleista paljastuu, mitä kukin teki milläkin hetkellä ja kuinka kaikki lopulta päätyvät samaan pisteeseen.

Tarinankerronta on hyvin tekstipainotteista, ja pelikello lähenteli täyttä tuntia jo ennen ensimmäistä taistelua. Toki tekstiä voi jättää lukematta, mutta sarjaan tutustumattomalle uusiin hahmoihin tutustuminen oli mielenkiintoista ja samalla edellisen osan tapahtumat tulivat selväksi. Tarinatila läpäisee yhden, vajaan kymmentuntisen läpäisyn, mutta ennen lopullista ratkaisua tarjotaan täsmälleen samaa tarinaa P3:n kaartin näkökulmasta. Tällöin allekirjoittanut siirtyi muihin pelimuotoihin.

Persona wants to learn a move…

Perinteisestä turpasaunastahan löytyy runsaasti erilaisia variaatioita. Tarinatilan, arcaden, paikallisen- ja verkkomoninpelin lisäksi Ultimax tarjoilee muitakin haasteita. Yksi näistä on lievästi Pokémonille flirttaileva GoldenArena-tila, jossa pelaaja kehittää valitsemaansa hahmoa kohdatessaan loputtomalta vaikuttavaa vihollisjonoa. Matkan varrella hahmo saa enemmän elämäpisteitä, tuottaa enemmän vahinkoa sekä oppii uusia kykyjä. Opittavia kykyjä ovat muun muassa vastustajan myrkyttäminen heti ottelun alussa, tai vastustajalle flirttailu.

…and kick some behinds

Hahmon toimintaan vaikuttavat status-efektit ovat yksi Arenan erikoisuus. Taistelumekaniikan pohjalla on kuitenkin Arc System Worksille ominainen logiikka: jokaiselle hyökkäykselle löytyy heikompi ja vahvempi versio. Arenassa neljän hyökkäysnapin jaottelu on seuraava: hahmon heikko ja nopea isku, tämän liikkeen vahva mutta hidas vastine sekä hahmon personan suorittamien liikkeiden vastaava pari. Eri hyökkäyksiä muodostetaan yhdistelemällä haluttua nappia erilaisiin tatin tai suuntanäppäinten liikkeisiin. Näiden liikkeiden monimutkaisuus ei ole lähelläkään esimerkiksi BlazBluen vastaavia, jotka nekin olivat hyvin helppotajuisia.

Vahingon tuottaminen onkin hyvin suoraviivaista. Ja jotta kaikkia varmasti ärsyttäisi, ovat kehittäjät helpottaneet peliä lisäämällä peliin toiminnon: hakkaamalla heikon hyökkäyksen painiketta hahmo suorittaa automaattisesti täysin naurettavia kombohyökkäyksiä. Vaikkakin tällainen helpotus on hauska apu aloittelijoille, en ymmärrä ratkaisua, jossa näitä apupyöriä ei saa poistettua edes Ranked-otteluissa, joissa vastaan tuli muutamakin epäilyttävän tuttua liikesarjaa toistava sankari. Puhumattakaan siitä, että tätä liikesarjaa voi toistaa, kunnes hahmo on tuottanut tarpeeksi vahinkoa toteuttaakseen lopetusliikkeen. Koko hahmon liikerosteri yhdestä napista? Krhömrikkikröhm.

Siinä missä nyrkkien ja teräaseiden heiluttaminen on turhankin helppoa, erottelee peli jyvät pakanoista antamalla pelaajalle lukemattomia puolustuksellisia liikkeitä, väistöjä ja torjuntoja. Teoriassa taidokkaampi pelaaja säilyy aloittelijaa vastaan vahingoitta, mutta samalla sohvalla käydyissä taistoissa tätä harvemmin näkee. Toinen aloittelijalle vaikeammin hahmotettava, mutta väistämisakrobatiaa huomattavasti selkeämpi ominaisuus ovat hahmojen Personat ja näiden hyökkäykset. Personat eivät suinkaan ole vain ”osu tähän ja kärsi” –alueita, vaan ottavat iskuja siinä missä isäntänsäkin. Tarpeeksi kärsittyään Persona jää piiloon nuolemaan haavojaan, ja jättää pelaajan oman onnensa nojaan.

Silmäkarkkia kuvaruudulla

Arc System Worksin visuaalinen silmä on aina miellyttänyt omaani, eivätkä he tuota pettymystä tälläkään kertaa. Taidetyyli on kaunista, animaatio sulavaa ja taustat ovat yksityiskohtaisia. Taidetta saa myös ihastella pelin galleriassa ja Theater-tilassa. Musiikki tuotti itsellä ensiksi kummastusta räpinomaisine vokaaliosuuksineen, mutta lopulta äänimaailmakin täydensi pelin televisiomaista ulkoasullista teemaa.

Persona 4 Arena Ultimax on näppärä tappelupeli, joka toimii niin yksittäisenä kokonaisuutenaan, mutta myös fanipalveluna Persona-sarjan kiihkeimmille seuraajille. Voin suositella peliä kaikille, varsinkin, jos studion muut mättönimikkeet ovat maistuneet. Sisältöä on tarpeeksi ja ”helppo aloittaa, vaikea hallita” –vaikeusaste on sopiva kaikentasoisiin sohvapaineihin.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Persona 4 Golden (PSV)

Persona 4 Arena (PS3, Xbox 360)

Persona 3 FES (PS2)

Toimituksen suosikkipelit 2013: Tero

Toimituksen suosikkipelit 2013: Miikka

Team Fortress 2 + Persona 4 = hillittömän riemukas video

 

Muropaketin uusimmat