PES 2012: Pro Evolution Soccer 3D (3DS)
Tekijä: Konami
Julkaisija: Konami
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1, 2 (lähiverkossa tai internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.konami-pes2013.com
Arvostelija: Juho Anttila
Jalkapallon EM-kisat olivat ja menivät. Kai siellä joku palkittiinkin, tiedä häntä. Kisat jatkuvat kuitenkin tauotta konsoleilla, myös minilaitteiden puolella. Nyt Fifasta ottaa mittaa Pro Evolution Soccer 3D.
Jokavuotinen päivityskilpailu on levinnyt tietokoneilta ja tehokonsoleilta myös käsikonsoleiden puolelle. Niinpä PES:kin tulee 3DS:lle nyt jo toista kertaa. Vastus on kuitenkin kova, sillä Fifa-sarja määrää myös käsikonsoleilla.
Kuten neitipallopeleissä on tapana ollut, pelattavaa tarjotaan suurella kädellä. Käsikonsolimittakaavassa jopa huimasti. PES 2012 pitää sisällään niin mestareiden liigaa, eteläamerikkalaista Copa Santander Liberadoresta kuin vapaampaakin uramuotoa.
Kattaus ei toki rajoitu tähän, vaan vuoden 2012 uutuutena Fifan Be a Pro -pelimuotoa vastaava Become a Legend on saatu vihdoin myös käsikonsolille. Kyseisessä pelimuodossa luotsataan yksittäistä pelaajaa läpi uransa. Laiskemmat valitsevat World Player -tilassa ohjattavakseen jonkun jo uransa huipulla pelaavan pallottelijan.
Vaikea oppia, vaikea hallita
Nykyaikaisissa jalkapallopeleissä riittää nappia ja namiskaa. Niin PES:ssäkin. Ensivaikutelma on toki yksinkertainen. Ukko juoksee minne tatilla sojottaa, yksi nappi syöttää, toinen laukoo ja kolmas tekee vähän pidemmän potkun. Näillä taidoilla ei vain pitkälle pötkitä, vaan omissa kolisee armotta.
Opettelutuokio paljastaa muutamia oleellisia asioita PES:n pelifilosofiasta. Ensinnäkin erilaisia muunnelmia perussyötöistä ja potkuista löytyy vähintään kotitarpeiksi. Pelijärjestelmässä riittää syvyyttä, jos ei nyt niin paljon kuin tehokonsoliversioissa, niin ainakin lähes yhtä runsaasti. Ummikolle järjestelmä on vaikea oppia ja vaikea hallita, mutta harjoitus tekee mestarin tälläkin kertaa.
Toiseksi harhauttelu ei ole helppoa tosielämässä, eikä sitä olla tehty liian helpoksi PES:ssäkään. Näppäinyhdistelmät vaativat toistoja toiston perään ennen kuin temput tulevat selkärangasta. Aloittelijalle olisi kelvannut hieman helpompikin järjestelmä, mutta toisaalta moisesta olisi todennäköisesti puuttunut peli-ikää tuova syvyys.
Kontrolleille tarjotaan vaihtoehtojakin. Erilaisten näppäinasetteluiden lisäksi kosketusruutua voi myös halutessaan hyödyntää kontrollivälineenä. Tällöin tekoäly nappaa hoidettavakseen ison osan pelaajan ohjaamisesta. Hipellysohjaus ei juuri vakuuta. Erityisen heikosti se sopii selvästi vakavaa otetta hakevaan pallopeliin.
Lähteäkö legendaksi, vaiko peräti manageriksi
Be a Legend -pelimuoto on mielenkiintoinen ja varsin realistinen näkökulma jalkapalloilijan uraan. Matkaan lähdetään pohjalta ja paikka huippujoukkueessa on ansaittava. Siinä vaiheessa realismi menee jo hieman liian pitkälle, kun pelaaja ei huonosti menneen matsin jälkeen mahdu edes kokoonpanoon. Ehkä joitakin mutkia voisi pelinautinnon nimissä vetää niin sanotusti suoraksi.
Oman palloilijan luotsaaminen on mukavaa puuhaa, mutta sama vika sitä vaivaa kuin naapurifirman pelissäkin: kentällä on kymmenen muutakin pelaajaa, joten kovasti suuri vastuu pelimenestyksestä lankeaa tekoälylle. Tämä lienee yhtä aikaa pelimuodon heikkous ja viehätys.
Laajempaa kokemusta tahtovat ottavat luotsattavakseen koko joukkueen Master League -pelimuodossa. Erilaisia liigoja ja asetuksia riittää kotitarpeiksi. Varsinaisten pelien lisäksi on huolehdittava muun muassa pelaajien kehityksestä ja siirtomarkkinoista. Ei Master League toki mikään Football Manager ole, mutta taskumittakaavassa hyvinkin kattava paketti joka tapauksessa.
Kuin telkkaria katsoisi
Jos ei tahdo sitoutua jatkuviin pelimuotoihin, voi aina valikoida pelattavakseen joko yksittäisen matsin tai turnauksen. Esimerkiksi Mestareiden liiga kiinnostanee eurooppalaisia pelaajia hyvinkin paljon. Tarjonta on joka tapauksessa sen verran kattava, että pelimuoto löytyy kyllä tarpeeseen kuin tarpeeseen.
Tekoäly antaa hyvän vastuksen, mutta lopulta näitäkin pelejä pelataan mieluusti muita ihmisiä vastaan. Harmillisesti lähiverkossa pelattava PES vaatii oman pelikortin molemmilta pelaajilta, mutta seuraa löytyy helposti myös verkosta. Vastusta ei joudu odottelemaan kovin pitkään ja verkkokoodi toimi ainakin testeissä erinomaisesti. Turpaan toki tuli niin, että vieläkin hävettää, mutta se ei ole pelin vika.
PES on teknisiltä ansioiltaan muutenkin erinomaisella tasolla. 3D-efekti näyttää hyvältä, vaikka ei tuokaan itse pelikokemukseen kauheasti uutta. Pienet pelaajat liikkuvat realistisesti ja ajoittain tunnelma lähentelee aidon TV-lähetyksen seuraamista. Animaatioihin on panostettu, sekä laadullisesti että määrällisesti.
Äänimaailma sen sijaan aiheuttaa pienen pettymyksen. Yleisö mylvii tavalliseen tapaan, mutta selostajien kommentit menevät ihan liian usein vähän miten sattuu. Syötän pallon vastustajalle omalla puolustusalueella, maalivahti pelastaa tilanteen juuri ja juuri, mihin selostajat kommentoivat, jotta tuota puolustusta ei läpäise tänään kukaan. Taitavat piruilla, tai sitten käsikonsolin kapasiteetti ei vain ole riittänyt kattavampien selostusvaihtoehtojen purkittamiseen.
PES 2012 on jännä osoitus siitä, miten paljon taitavat tekijät saavat käsikonsoleista irti. Se on parhaimmillaan kuin miniatyyriversio tehokonsoleilla pyörivästä isostaveljestään. Ominaisuuksia ja pelattavaa riittää kymmeniksi, ellei jopa sadoiksi tunneiksi.
Sitä samaa tarjosi tosin myös tasku-Fifa. Jos kahta pelisarjaa on pakko vertailla, tavoittaa Fifa ehkä rahtusen paremmin jalkapallo-otteluiden tunnelatauksen. PES on kokonaisuutena kilpailijaansa virkamiesmäisempi suoritus. Hyvä jalkapallopeli joka tapauksessa, alustansa tekniset rajoitukset huomioon ottaen lähes erinomainen.
Lisää aiheesta
Pro Evolution Soccer 2012 (PC, PS3, Xbox 360)
Pro Evolution Soccer 2010 (PS3, Xbox 360)
Lue myös
Combat Command: The Matrix Edition (PC)
Theatrhythm Final Fantasy (3DS)