UUSIMMAT

Phoenix Wright: Ace Attorney (DS)

25.04.2006 00:00 Muropaketin toimitus

Miles Edgeworth on 24-vuotias syyttäjä, joka tunnetaan myös lempinimellä ”Syyttäjänero”. Pelaaja tutustuu Edgeworthiin häikäilemättömänä vastustajana: kylmän ja laskelmoivan nuoren miehen kerrotaan väärentäneen todisteita ja muuttaneen todistajalausuntoja. Hän on valmis mihin vain saadakseen syytetyn tuomituksi.

Phoenix Wright -pelin edetessä mielikuva Edgeworthista muuttuu. Hahmo ei olekaan yksiulotteinen pahis. Tarina tuo hiljalleen esiin syyttäjän maineen taustoja ja kasvattaa hänestä lopulta yhden pelihistorian mieleenpainuvimmista kasvoista.

Edgeworth ei toki ole Phoenix Wright -oikeussaliseikkailun ainoa huippukohta. Pelin kakkosepisodin avaintodistaja, uhkea April May, flirttailee koko oikeussalin kuohuksiin. Iäkäs porttivahti Wendy Oldbag nalkuttaa pelaajalle. Terässamurai-ohjelman ohjaajanörtti Sal Manella puhuu kuin pahin fanipoika ja hotellin portieeri Bellboy kantaa tarjotinta todistajanaitiossakin.

Kaikki heitä yhdistää se, että pelaajan tehtävänä on kuunnella heidän todistajanlausuntonsa ja löytää niistä ristiriidat ja valheet. Lopulta kiikkiin jää ovelinkin valehtelija.

Nerokas käsikirjoitus

Phoenix Wright seisoo täysin nerokkaan käsikirjoituksen varassa. Pelaajan täytyy seurata oikeudenkäyntiä tarkkaan ja oivaltaa, mikä todistajan puheessa ei sovi yhteen tunnettujen tosiasioiden kanssa. Oliko kuolinajaksi väitetty aika sittenkin väärä, tai lähtikö murhaaja silminnäkijän mukaan mahdottomaan suuntaan? Oma oivaltamisen riemu onkin lyömätöntä, kun hoksaa mikä lausunnoissa mättää.

Jos kielitaito suinkin riittää oikeudenkäyntiä seuraamaan, Phoenix Wrightin parissa kokee ainutlaatuisen pelikokemuksen.

Pelimekaniikka ei sinänsä ole monimutkaista. Oikeudenkäynneissä pelaaja voi valita todistajanlausunnosta kohdan, johon vaatia tarkennusta. Kun selkeä ristiriita löytyy, täytyy kaivaa esinevalikosta esiin todisteita, jotka vahvistavat todistajan valehtelevan.

Välillä vastaan tulee monivalintakohtia, joissa pitää poimia oikea kolmesta vaihtoehdosta.

Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä homma ei ole. Mitä pidemmälle tarina etenee, sitä mutkikkaampia juonet ovat ja sitä häikäilemättömämpiin peittely-yrityksiin törmää. Pitkästä aikaa eteen tulee vanhoista seikkailupeleistä tuttuja ”jumiin jäämisen” hetkiä, jolloin pitää todella pysähtyä miettimään.

Vaikka oikeudenkäynnit ovat pelin pääosassa, olennaisia ovat myös välijaksot, joiden aikana pelaaja siirtyy seikkailupelin näkymään. Silloin asianajajasta tulee salapoliisi.

Todistusaineiston etsinnässä ja juttuun liittyvien henkilöiden haastattelussa on paljon samaa kuin klassisissa Lucasartsin ja Sierran osoita ja klikkaa -seikkailupeleissä. Murhien tapahtumapaikkoja kiertäessä olennaista on kiinnittää huomiota yksityiskohtiin.

Kosketusnäyttö vastaa hiirtä, kun pelaaja tutkii ympäristöjä. Keskustelut hoidetaan monivalintaperiaatteella, yleensä niin, että oikea ratkaisu on käydä aina kaikki vaihtoehdot läpi.

Peli on armollinen: pelaaja ei voi edetä oikeudenkäyntiin, ennen kuin kaikki tarvittava on selvinnyt tutkimuksissa.

Upeaa fiktiota

Suuri osa Phoenix Wrightin lumosta tulee hyvin oivalletusta lähtötilanteesta. Kun pelaajan tehtävänä on taistella syyttömien puolesta ja estää heidän joutumisensa vankilaan, syttyy kenen tahansa oikeudentaju.

Oman lisämakunsa tapahtumiin antaa tulevaisuuden julma oikeusjärjestelmä, jossa jokainen oikeudenkäynti keskeytetään kolmen päivän jälkeen, ellei puolustus onnistu todistamaan syytettyä viattomaksi.

Kokonaisuus on puettu onnistuneen ristiriitaiseen kuosiin. Hahmot herjaavat pelaajaa ja toisiaan estottomasti, ja asioista revitään samalla niin mustaa, tuhmaa kuin hulluakin huumoria. Silti taustalla elävät vakavat arvot: totuus ja oikeudenmukaisuus nousevat Phoenix Wrightissa kunniaan.

Dialogi on heikoimmillaankin pelialan parhaimmistoa ja parhaimmillaan täysin ylittämätöntä.

Kun loistava teksti yhdistyy tarinaan sopivaan musiikkiin ja moitteettomaan ulkoasuun, pakettiin kertyvät niin kirjojen, oikeussalidraamasarjojen kuin videopelienkin parhaat puolet.

Lassi Kurkijärvi

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: phoenixwright.com