Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies (3DS)

14.01.2014 13:15 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Nintendo 3DS
Saatavilla: Nintendo 3DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Kun pahikset riehuvat ja viattomat huutavat oikeutta,kun vääryys uhkaa voittaa päivän ja toivo näyttäämenneeltä, kenen puoleen käännymme? EmmesuinkaanB atmanin, vaan Phoenix Wrightin!

Capcomin asianajajasankari on seikkaillut jo useassa pelissä, mutta viime vuosina hän on jäänyt paitsioon valokeilan osoittaessa uusiin sankareihin ja vanhoihin vihollisiin. Mutta nyt? Phoenix nousee tuhkista!

Itse hurahdin Phoenix Wrightiin jo ensimmäisen osan myötä. Hyllystäni löytyy edelleen ulkomailta kovaan hintaan importattu kopio alkuperäisestä DS-pelistä. Siinä oli jo silloin omat pienet ongelmansa, mutta yleisesti hauskan japanilainen meininki ja rempseä oikeusdraama pitivät otteissaan. Ja ovathan ne pitäneet sittemminkin, joskin peli peliltä – sarjan tavallaan polkiessa paikallaan – ne pienet ongelmat ovat ärsyttäneet enemmän ja enemmän.

Odotinkin innolla, että kun Capcom teki suurta numeroa Phoenix Wrightin uudesta alusta ja wanhan sankarin paluusta valokeilaan, myös pelattavuus olisi ottanut vihdoin askeleen eteenpäin. Tai edes sivulle, sieltä yhdeksän vuotta vanhan pelisuunnittelun ryteiköstä. Turhaan odotin: Phoenix Wright on yhä Phoenix Wright. Onneksi myös hyvässä mielessä.

Objection!

Kuten aina muulloinkin, Phoenix Wright Ace Attorney: Dual Destinies on oikeussalidraamaa, jossa titulaarinen asianajajamme jakelee oikeutta, avustaa kerran toisensa jälkeen syytetyksi joutuvia ystäviään ja jahtaa pahiksia tukka tuubilla. Tapaukset ovat vähintään lennokkaita, sillä jo ensimmäisessä keississä joku paskiainen räjäyttää aiempien pelien tapahtumapaikkana toimineen oikeussalin päreiksi ja – kuinkas muuten – Phoenixin läheistä ystävää syytetään pommituksesta ja sen aiheuttamasta kuolonuhrista.

Totuus on tietenkin taas jotain aivan muuta, mutta sen selvittäminen ei ole helppoa. Phoenixin täytyy etsiä todisteet, tökkiä reikiä valehtelevien todistajien lausuntoihin ja osata kysellä tarkentavia kysymyksiä oikeaan aikaan, jotta totuus paljastuisi. Kuten yleensä on tapana, mukana on taas uusi, pieni juttu. Phoenixin tuore avustaja kun voi analysoida muiden tunteita tietokoneensa avulla ja vaikka paljastaa, että jostain syystä todistaja tuntee lämpimiä ja iloisia ajatuksia miettiessään pelottavaa räjähdystä. Miksi? Se kannattaa ehkä selvittää.

Jälleen perinteiseen tapaan itse oikeudenkäynnit ovat todella simppeliä pelattavaa. Pelaaja lukee läpi pitkiä todistuslausuntoja ja oikeissa kohdissa joko pyytää todistajaa syventämään lausuntoaan tai esittää taskustaan todistusaineistoa, jolla lausunto osoitetaan valheeksi.

Valitettavasti ne perinteiset ongelmat ovat yhä mukana. Oikeudenkäynnit ovat tiukkaan skriptattuja ja pelaajan täytyy osata käydä läpi tietyt askeleet tietyissä paikoissa, jotta juttu etenee. Vaikka tietäisi välittömästi, mitä on oikeasti tapahtunut, teoriaansa ei voi mitenkään esittää, ennen kuin keksii kaikki ne loogiset loikat, joita täytyy käydä läpi, jotta Phoenix vihdoin osaa esittää sen oman näkemyksensä tapahtumista.

Se pelin toinen puolisko taas on äärimmäisen simppeliä ja lineaarista seikkailupelailua, jossa tutkitaan murhapaikkoja ja kerätään todistusaineistoa. Ja jälleen niin ahdistavan lineaarisesti. Jaa että hyllyn alla näkyy kirjaimellisesti savuava revolveri? No eipä oteta sitä mukaan vielä, käydään ensin juttelemassa kahvikassan tädin kanssa ja toteamassa, että tämä valehtelee, jonka jälkeen voidaan käydä käyttämässä pehmolelua taukohuoneen jääkaapin oveen ja sitten… No, tajuatte kyllä.

On todella turhauttavaa juuttua tutkimusosioon ties miten pitkäksi aikaa, koska ei vain keksinyt sitä, että ratkaiseva todistusaineisto löytyy noita kolmea nimenomaista pikseliä klikkaamalla. Ratkaisuhan oli pelaajalle selvä jo aikaa sitten, mutta kun skriptaus ei etene, niin se ei etene.

Toisaalta näinhän se väistämättä menee, sillä rehellisesti sanottuna jutut eivät ole käsikirjoitukseltaan kovin monimutkaisia. Oikea syyllinen on yleensä pelaajalle täysin selvä jo alkuhetkiltä saakka – todennäköisesti koska tämä kirjaimellisesti sivelee viiksiään ja nauraa pahansuovasti todistajanaitiossa. Jos sitä voisi vain itse lyödä johtolangat yhteen ja ratkaista rikoksen, pelillä ei olisi pituutta varttiakaan.

Mutta tiedättekö mitä? Tästä huolimatta Phoenix Wright toimii edelleen.

Take that!

Olen aina fanittanut Phoenix Wright –pelejä niiden pelattavuudesta huolimatta enemmän kuin sen takia. Kankea ja tiukan lineaarinen sähellys ei paljon sitä kauempaa huvittanut kuin olin bussissa huutanut DS:n mikrofoniin ensimmäistä kertaa Objection! (se onnistuu yhä), mutta pelien yleinen meininki pitää yhä otteessaan.

Japaninkieliset originaalit ovat jo lähtökohtaisesti hauskoja, hurmaavia ja hyvällä tavalla outoja tapauksia, joiden parissa on vaikea olla hymyilemättä. Huumori on kornia, mutta hassulla tavalla, ja sitä on paljon.

Lokalisaatio on myös A-luokkaa. Kaikki hölmöt sanaleikit, juoksevat vitsit ja muut kukkaset on käännetty erinomaisesti. Olo on koko ajan sellainen, että pelaaja pysyy täysin kärryillä tapahtumien suhteen. Tai no, sen verran, mitä näin erikoisessa ja korkealentoisessa pelissä nyt yleensäkään voi.

On harmi, että Capcom ei ottanut tilaisuudesta vaaria ja lähtenyt tuulettamaan Phoenix Wright –pelejä, sillä kyllähän ne sitä kaipaisivat ja olisivat ehkä sen kautta voineet kiinnostaa ihan uusiakin pelaajia. Mutta toisaalta firman nykyisen suorituskäyrän huomioiden tuloksena olisi voinut olla jotain aivan kamalaa. Sellaista, mikä olisi jättänyt meidät veteraanitkin kylmäksi.

Täysin subjektiivisesti haluaisin antaa Phoenix Wrightille vielä hieman korkeamman arvosanan, sillä kyllähän minä siitä aika pahuksen paljon pidin. Mutta tunnustan, että kyseessä on todellakin äärimmäisen värittynyt ja puolueellinen näkemykseni. Takuuvarmaa viihdettä veteraaneille ja uusien pelaajienkin kannattaa tutustua demoon. Sokkona en välttämättä kuitenkaan ostaisi.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteestahttps://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Lisää aiheesta

Phoenix Wright: Ace Attorney (DS) 

Phoenix Wright: Ace Attorney – Justice For All (DS) 

Phoenix Wright Ace Attorney: Trials and Tribulations (DS) 

Apollo Justice: Ace Attorney (DS)

Lue myös

Airport Simulator 2014 (PC)

Gran Turismo 6 (PS3)

Need for Speed Rivals (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Teleglitch: Die More Edition (Linux, Mac, PC)

 

Muropaketin uusimmat