Phoenix Wright: Ace Attorney – Justice For All (DS)

21.03.2007 09:00 | Miikka Lehtonen

Asiakkaani on syytettynä murhasta, mutta tiedän hänen olevan syytön. Nyt voin vihdoin myös todistaa sen, sillä syyttäjän tähtitodistaja selvästi valehtelee ja minulla on todisteet siitä. Huudan kurkku käheänä vastalausetta ja hätkähdyn takaisin todellisuuteen koko muun bussin tuijottaessa järkyttyneenä. Tervetuloa Phoenix Wrightin maailmaan.

Phoenix Wright: Justice for All on suoraa jatkoa vuoden 2006 kiistattomalle underground-hitille, jossa seurattiin pelin nimeä kantavan puolustusasianajajan ja tämän ystävien otteita.

Koska alkuperäinen Phoenix Wright: Ace Attorney jäi luultavasti useimmille tuntemattomaksi suuruudeksi, kerrataanpa hieman pelin perusasioita. Kyseessä on oikeussalidraaman ja yksityisetsiväseikkailun risteytys, jossa pelaaja Phoenix Wrightin siipikärjissä ratkoo rikoksia, vapauttaa syyttömiä ja saattaa vastuulliset linnaan.

Koko homma on toteutettu käsittämättömän mutta hurmaavan japanilaisesti. Phonexin apuri on nuori tyttö, joka pystyy kanavoimaan kuolleiden henkiä ja omaksumaan näiden ulkoasun. Matkan varrella vastaan osuu syyttäjiä, jotka heiluttelevat oikeussalissa ruoskaa tai kyberraajoja.

Tässä on peli, joka ei todellakaan ota itseään vakavasti ja se tekee siitä ratkiriemukasta viihdettä.

Tätä tukee myös erinomainen käsikirjoitus ja vielä harvinaisemmin nappiosuman tekevä käännös. Peli on täynnä sanaleikkejä, puujalkavitsejä ja nokkelia repliikkejä, jotka kaikki ovat kääntyneet erinomaisesti alkuperäisestä japanista englantiin.

Vastalause!

Itse oikeussaliosuus ei ole muuttunut vuodessa miksikään. Valheet ja loogiset ongelmat osoitetaan edelleen joko prässäämällä todistajia kunnes he murtuvat tai oikea-aikaisella todisteiden käytöllä. Tässä on myös pelin suurin ongelma. Todistuslausunnot on jaettu muutaman lauseen osiin ja oikea todiste pitää pelata oikeaan aikaan, muuten tuomari hermostuu ja Phoenix saa haukut.

Valtaosassa jutuista pelaaja tietää jo hyvissä ajoin, mikä todistuksessa mättää ja jopa sen, millä se todistetaan. Mutta kun todistaja ei ole voinut nähdä kelloa kadotettuaan silmälasinsa ja koska kello osoitti vielä väärään suuntaan, kummassa kohdassa pitäisi protestoida? Harmi, ettei tähän ole vieläkään tullut parannusta, toisaalta kyseessä on kuitenkin perusmekaniikka, jonka korjaaminen olisi vaatinut jo perustavampia uudistuksia.

Oikeussalin tunnelmat ulottuvat nyt myös seikkailuosuuksiin. Niissä etsitään edelleen todisteita ja haastatellaan todistajia, mutta jälkimmäiset eivät enää suostukaan tuosta vain kertomaan salaisuuksiaan. Ne pitää onkia esiin uuden psyykelukko-minipelin avulla. Käytännössä tämä tapahtuu tismalleen samalla tavalla kuin oikeussalissakin. Pelaajan pitää etsiä oikeat todisteet murtamaan salaisuuksia varjelevat lukot ja saada siten kohde paljastamaan sielunsa.

Ikäväksi piirteeksi voi laskea myös sen, että edeltäjästään poiketen uusi Phoenix Wright ei sisällä vartavasten DS:lle tehtyä uutta lukua, joten pelattavaa löytyy vain neljän jutun verran. Nämä ovat tosin melko pitkiä.

Muutoin DS:ää hyödynnetään mainiosti. Kosketusnäyttö on koko käyttöliittymän selkäranka, mutta myös mikrofonia hyödynnetään alkuperäispelin tavoin. Mikä onkaan sen hauskempaa kuin karjua vastalauseitaan mikrofoniin?

Hauska on muutenkin hyvä sana kuvaamaan Phoenix Wright: Justice For Allia. Harva, jos mikään DS:n peli tarjoaa näin hyvää nauru/minuutti-suhdetta. Pienistä turhautumisista huolimatta aika lentää kuin siivillä ja lopputekstit pyörähtävät näytölle aivan liian nopeasti. Jos kaapista löytyy DS, sieltä olisi syytä löytyä myös Phoenix Wright.

 

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: DS
Saatavilla: DS
Pelin kotisivu:
http://www.capcom.com/aceattorney/

 

Lue lisää eDomesta:

Phoenix Wright: Ace Attorney (DS)

Phoenix Wright Ace Attorney -ennakko (DS)