UUSIMMAT

Pinball Dreaming: Pinball Dreams (iPhone/iPod)

19.03.2009 11:22 | Miikka Lehtonen

Kun moni eDomen lukijoista ei ollut vielä syntynytkään, me naavaparrat pelasimme pipot täristen flipperiä huoltoasemien auloissa. Voi sitä onnen päivää kun flipperipeleistä saatiin vihdoin kunnollisia kotiversioita, jolloin pelaaminen sujui makuuhuoneen lämmössä.

Eipä olisi tuolloin uskaltanut monikaan aavistaa, että sen aikanaan parhaan flipperipelin saisi joskus mukaansa kännykkäänsä. Tai että se olisi vielä 2009 niin pahuksen hyvä peli.

Muille naavaparroille arvostelun osalta riittänee, kun totean että iPod Touchin ja iPhonen versio Pinball Dreamsista on todellakin se ihka-oikea Pinball Dreams tinkimättä tai myönnytyksiä tekemättä. Siltä varalta, että arvostelua eksyi lukemaan joku aikanaan huikeudesta paitsi jäänyt, jatkamme kuitenkin vielä.

Pinball Dreams oli – ja on – mitä mainioin flipperipeli. Aikanaan Amigalla ja PC:llä peli hurmasi yleisönsä tuolloin huisin komealla grafiikallaan, erinomaisella pallofysiikallaan ja neljällä viihdyttävällä kentällään, jotka tarjosivat erilaisia haasteita ja fiiliksiä, mikä nyt sattuikaan milloinkin miellyttämään.

Suomalainen Cowboy Rodeo on onnistunut puristamaan koko pakkauksen taskukokoon ja tehnyt siinä sivussa kenties iPodin ja iPhonen parhaan pelin.

Nostalgiaa taskussa

Flipperi lienee lajina kaikille tuttu ainakin käsitteenä, joten ei siitä sen enempää. Pinball Dreams on mainio peliväännös klassisesta kolikkopelihupailusta, tarjoten neljä erilaista kenttää, joista kaikista löytyy vauhtia, ramppeja ja kätkettyjä jippoja kotitarpeisiin.

Vaikka moista ei heti välttämättä osaisikaan ajatella, iPod Touch soveltuu mitä mainioimmin flipperipelin alustaksi: sen pystysuuntainen näyttö matkii hienosti flipperin omaa kuvasuhdetta, yksinkertaiset kontrollit sopivat hyvin kosketusnäytölle ja töniminenkin onnistuu hienosti itse laitetta heilutellen. Tällöin tosin kannattaa pitää kunnolla kiinni, ettei tule vähän tavallista kalliimpi tilt.

Hieman oudosti nimetty Pinball Dreaming: Pinball Dreams siirtää mainiosti klassisen pelin iPodille, sillä jo mainittujen fyysisten seikkojen lisäksi peli itse tuntuu olevan viimeistä bittiä vaille uskollinen käännös. Musiikki ja ääniefektit kuulostavat oikeilta, parannetut grafiikat saa halutessaan muutettua aidoiksi Amiga-grafiikoiksi ja kontrollitkin toimivat sen verran hyvin, että jostain lihasmuistin syövereistä palautui mieleen niitä parhaita reittejä ja kikkoja 16 vuoden takaa.

Pinball Dreams on mainio esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun kehitystiimi saa hyvän idean ja kaivaa inspiraationsa 3D-kikkailun sijaan klassisista peleistä. 4,99 euron hintalapulla varustettu Pinball Dreams saattaa olla iPhonen kalliimpia pelejä, mutta se on jokaisen sentin väärti. Miten olisi, Cowboy Rodeo: saisimmeko seuraavaksi vielä paremman Pinball Fantasiesin tai vaikka Pinball Illusionsin?

 

Tekijä: Cowboy Rodeo
Julkaisija: Cowboy Rodeo
Testattu: iPod Touch
Saatavilla: iPod Touch / iPhone, Amiga, PC
Muuta: Myydään vain iTunes-verkkokaupassa, hinta 4,99 euroa
Pelin kotisivu: http://www.cowboyrodeo.net/pinballdreaming
Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

Pinball Dreaming: DICEn klassinen flipperi uudessa iskussa

Tamperelainen mobiilipelikehittäjä Cowboy Rodeo nosti 90-luvulla miljoonamyynteihin yltäneen Pinball Dreams -pelisarjan takaisin parrasvaloihin. Ruotsalaisen Digital Illusionsin esikoispeli on yksi Amiga-aikakauden rakastetuimmista peleistä. Nyt siitä voi nauttia uudessa olomuodossaan Applen iPhone-puhelimella ja iPod Touch -mediasoittimella.

Digital Illusionsin tarina

Ruotsalainen Digital Illusions on tänään pelitalo, jonka tuntenevat kaikki. Yhtiö nousi raskaaseen sarjaan Battlefield- ja RalliSport Challenge -peleillään, mutta ei yhtiö silti niiden myötä aivan tyhjästä saapunut estraadille. Syynäämme Euroopan suurimpiin kuuluvan pelistudion historian.

Gottlieb Pinball Classics (PS2, Wii)

Nyt flipperimeininki jatkuu oikein aidolla ja ehdalla virtuaaliraudalla. Gottlieb Pinball Classics näet tuo muassaan kymmenen klassisen flipperin virtuaaliversiot, joiden avulla vanhemmat pelaajat voivat muistella nuoruuttaan ja uudemmat ihmetellä mekaanisten pelikoneiden ihmeitä.

Pinball Hall of Fame – flipperimuseo Las Vegasissa

Hankin Wiille Gottlieb Pinball Classics -pelin toukokuussa, juuri niihin aikoihin kun olin päättänyt lähteä Las Vegasiin kesäkuussa. Pelin mukana tuli mainos Pinball Hall of Fame -nimisestä maailman suurimmasta (ja ainoasta?) flipperimuseosta, joka avattiin vuonna 2006 – Las Vegasissa! Olikin selvää, missä matkan aikana pitäisi ainakin poiketa.

Pinball Classicsin sekä monien aikaisempienkin pelien myötä olin tutustunut flipperien historiaan ja pelannut tietokoneen ruudulla klassisia flippereitä eri vuosikymmeniltä. Ja nyt kuin sattuman kaupalla tarjoutui mahdollisuus pelata monia näistä samoista peleistä oikeasti. Niinpä kesäkuisena torstai-iltana matkani suuntautui Tropicana Avenuelle, noin viiden kilometrin päähän kaikki merkittävimmät kasinohotellit sisältävästä The Stripistä.

Lue myös

Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena -ennakko (PC, PS3, 360)

Crash Bandicoot: Mind Over Mutant (PS2, Wii, 360)

Grand Theft Auto IV: The Lost and Damned (360)

Halo Wars (360)

New Play Control! Pikmin (Wii)

Patapon 2 (PSP)

Sonic Unleashed (PS3, Wii, 360)

The Stalin Subway (PC)

 

Onko alkuperäinen pelisarja sinulle tuttu?

Katso tilanne vastaamatta