Uusimmat

Plague, Inc. Evolved tappaa koko ihmiskunnan (multi)

27.02.2016 14:00 Jukka O. Kauppinen

plagueincevolved_arv_0kansiTekijä: Ndemic Creations
Julkaisija: Ndemic Creations
Testattu: PC Windows 7, Intel Core i5 3,4 GHz, 8 Gt muistia, GeForce GTX 760
Saatavilla: Linux, Mac, PC, Xbox One
Laitevaatimukset: PC Windows XP tai uudempi, tuplaydinprosessori, 1 Gt muistia, 512 Mt näytönohjain
Pelaajia:  1, 2 (internetissä)
Muuta: Ladattava peli, hinta 14,99 euroa (Steam)
Pelin kotisivu: http://www.ndemiccreations.com/en/25-plague-inc-evolved
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

plagueincevolved_arv_03

 

Joskus mobiililaitteille tehdään niin hyviä pelejä, että niistä tehdään myös version niin sanoakseni oikeille pelikoneille. Kuten Plague Incin kohdalla kävi. Hyvä näin, sillä se on nerokkuudessaan huikea peli. Harvemmin näet pelit puhuttelevat meidän synkkää puoltamme, sitä joka huutaa pimeyden yössä: KUOLEE! KUOLEE! KAIKKI KUOLEE!

Kuolemaan ei kuitenkaan tarvita hikistä miestä torilla ilman paitaa, vaan jotain paljon huomaamattomampaa. Tavoitteeseen nimittäin riittää pikkuinen pöpö. Virus.

Plague, Inc. on peli, jossa tavoite on murhasurmata koko ihmiskunta. Sillä sinä olet pöpö, joka tykkää levitä, tartuttaa ja tehdä ihmisistä selvää.

plagueincevolved_arv_01 plagueincevolved_arv_02

Pöpöily on nätti, nopea ja yksinkertainen strategiapeli, jossa on poikkeuksellinen mekaniikka. Peliin vaikutetaan suoraan vain kerran: aivan alussa, kun pelaaja tökkää maata jossa virus aktivoituu. Sen jälkeen vain katsotaan mitä tapahtuu. Ehkä virus leviää nopeasti, ehkä hitaasti, ehkä se jää terveydenhuoltojärjestelmien haaviin. Lopullinen tavoite olisi kuitenkin levitä kaikkialle maailmaan, joka mantereelle ja jokaiselle saarelle – ja lopulta pöpön hymy on leveä, kun KAIKKI KUOLEE!

Eihän se tietenkään niin helppoa ole. Ihmiskunta kamppailee tartuntaa vastaan, sitten kun ylipäätään sen huomaa. Ehkä tämä tapahtuu nopeasti, ehkä hitaasti. Tartuntaa yritetäänkin edesauttaa kehittämällä pöpöä eräänlaisilla kykypisteillä, joita saadaan kuolevista ihmisistä ja tartunnan leviämisestä. Pöpöjen kehityspuissa on monta erilaista suuntausta, joilla voidaan muun muassa muokata sen leviämismekanismeja, tappavuutta, oireita ja hyvin monia muita asioita. Useimmissa peleissä haasteeksi nousevat eristyneemmät saaret ja mantereet, joille päästään vain lento- tai vesiteitse. Näiden tartuttamista voikin yrittää edistää muokkaamalla pöpöä leviämään paremmin ilmassa tai vedessä. Jos se vaikka tarttuu laivoihin tai muuttolintuihin, eiköhän kohta Madagaskarillakin tai Karibialla aivastella!

plagueincevolved_arv_03

Plaguen pelimekaniikka on kaikessa murhaavuudessaan viehättävää ja vetovoimaista. Se on kuin äärimmäinen joukkomurhasimulaatio, eikä ihme, että peliä on käytetty esimerkkinä kulkutautiseminaareissakin. Onhan tämä väkisinkin ajatuksia herättävää. Toisaalta vaikka pelissä onkin runsaasti niin valmiita skenaarioita kuin pelaajien tekemää sisältöä (skenu- ja pöpöeditori tulee pelin mukana), niin pöpöjen tietyt peruskaavat tulevat nopeasti tutuiksi. Samat virusten ja muiden organismien kehityspolut löytyvät tavalla tai toisella turhan monesta skenaariosta, ja vaikka pöpölleen olisikin kehittänyt miten hauskan nimen ja taustatarina luo kullekin skenulle uuden olemuksen, niin loppumetreillä meininki on silti aika lailla samaa. Parin päivän pelaamisen jälkeen iso osa pelistä onkin jo koettu, ja jatkossa jaksaa pelata enää vain pienissä annoksissa.

plagueincevolved_arv_05

Silti, onhan sekin mustaa huumoria, jos Jukka tappaa koko ihmiskunnan tai Kolmas valtakunta -virus muuttuu epidemiaksi Saksassa ja leviää ensimmäiseksi Puolaan.

Plague toimiikin idea edellä. Ihmiskunnan superjoukkomurha on ikipikimustan huumorin syvintä ydintä, mutta pelillisesti touhu ei kanna kovin montaa päivää edes pelaajien luomusten kautta. Silti, peli on edukas ja sen löytää joskus aleistakin, joten pööpöily kannattaa ehdottomasti kokea. Se on hyvin erilainen ja mieleenpainuva elämys, joka saattaa toimia joillekuille myös oivana moninpelinä cooppauksen tai kilpaepidemioinnin kautta. Intronettiverttinä jätin nettipuolen kokeilematta.

Ps. Homosaatio etenee.

 

plagueincevolved_arv_04 plagueincevolved_arv_06

 

Lisää aiheesta

Big Pharma (Linux, Mac, PC)

Cities: Skylines After Dark (PC)

Cityconomy: Service For Your City (PC)

Colonial Conquest (PC)

Gary Grigsby’s War in the West 1943-1945 (PC)

Hard West (Linux, Mac, PC)

Warhammer 40K: Deathwatch – Tyranid Invasion (iOS)

XCOM 2 on ahdistava ja painostava UFO-peli (PC)