Uusimmat

PlayStation Move: Ape Escape (PS3)

20.06.2011 17:15 Miikka Lehtonen

Tekijä: Japan Studio
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Muuta: Vaatii Move-ohjaimen
Pelin kotisivu: http://fi.playstation.com/apeescape/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Muistatko vielä Ape Escapen? Alkuperäisen PlayStationin veikeimpiin peleihin kuuluneessa seikkailussa tasohypittiin hullujen aseiden kanssa vielä hullumpien apinoiden perässä. Peli hurmasi ykkösellä minut ja monet muut ja jokainen Ape Escape –peli päätyy yhä automaattisesti odotuslistalleni.

Uusin peli kuitenkin rikkoo muotin. Tasohyppely on historiaa ja pelistä on tullut kolikkopeli-henkinen räiskintäpeli. Kuulostaa oudolta, mutta jos jokin sana on aina kuvannut Ape Escapea, se on ”outo”.

Ape Escapen perusidea on yksinkertaisen nerokas. Lauma geneettisesti muokattuja superapinoita karkaa laboratoriosta ja ryhtyy pistämään paikkaa matalaksi. Vain nuori professorin apulainen voi isäntänsä ihmeellisten keksintöjen avulla pistää esi-isämme ruotuun ja pelastaa maapallon pöyristyttävän hölmöltä menolta.

Samalla teemalla liikutaan edelleen. Useampi sata apinaa on taas karannut jostain ja pistää yhdessä UFOjen ja muiden ihmeellisten vempeleiden kanssa paikkaa matalaksi. Jokaisella apinalla on nimi ja persoonallisuus, joka heijastuu lähinnä apinan asusteena. Pelillinen vaikutus? Nolla. Mutta onhan se silti hauskaa.

Tähän asti liikutaan siis Ape Escapen tutulla maaperällä, mutta heti pelin alkaessa kurvataan keskelle tutkimattomia korpimaita. PlayStation Move Ape Escape – jatkossa pelkkä Ape Escape – kun on kolikkopeli-henkinen kiskoräiskintä.

Banaania putkeen

Mikä ihmeen kiskoräiskintä? No, sellainen peli, jossa kamera liikkuu itsekseen kiskoilla pitkin pelimaailmaa ja pelaajan vastuulle jää räiskiä esteiden takaa hyppiviä vihollisia. Nyt ne viholliset ovat apinoita ja näiden outoja liittolaisia, kuten UFOja ja vihaisia lihansyöjäkasveja. Aseet taas ovat ritsoja, banaanisädettimiä – joka siis muuttaa kaiken banaaneiksi – ja muita ihmeellisiä keksintöjä.

Niin yllättävältä kuin tämä tuntuukin, vaihtoehto olisi voinut olla vielä kamalampi: minipelikokoelma. Nytkin minipelejä löytyy, mutta ne ovat vain sivupala. Itse pääpeli tarjoaa mukavasti muuta pelattavaa.

Niin oudolta kuin Ape Escapen perusidea kuulostaakin, homma toimii kohtalaisesti. Pelaaja zoomailee pitkin eri aikakausia kulkien lähitulevaisuuden kaupungeista esihistoriallisille rämeille jahdatessaan labrasta karanneita apinoita. Ideana on räiskiä ritsalla pusikoiden takana piileskeleviä apinoita, puissa roikkuvia banaaneita ja vastaan mönkiviä vihollisia.

Tietyin väliajoin suurempi kööri apinoita kokoontuu pelaajan eteen ja syöksyy yksin tai ryppäissä tätä kohti, tarkoituksenaan varastaa pelaajan banaanit. Tällöin vaihdetaan apinahaaviin ja napataan apinat talteen. Näin kuljetaan kentästä toiseen pelattavuuden pysyessä kohtalaisen samanlaisena, mutta kenttien muuttuessa.

Idea kuulostaa hieman köykäiseltä ja sitähän se onkin, mutta peli itsessään on hauska. Grafiikka on sarjakuvamaisen veikeää, apinat ovat hauskoja ja mukana on tarpeeksi luovaa hulluutta, jotta peli tuntuu hyvällä tavalla japanilaiselta.

Bonuspisteitä tulee myös siitä, että peli on jos nyt ei haastava, ainakin hektinen. Kerättävää roipetta tulee vastaan sellaisissa määrissä, että niitä saa oikeasti jahdata hiki hatussa. Osa on vielä kätkettyjä ja vaatii maisemien innokasta romutusta, jotta bonukset löytyvät ja kentästä tulee mahdollisimman kova pistepotti.

Pelin vaatima Move-ohjain toimii myös asiallisesti. Se lukee liikkeet tarkasti ja peli sujuu mainiosti, olipa käytössä sitten ritsa, viuhka, banaanisädetin tai apinaimuri.

Ape Escape onkin ihan hauska peli, mutta suurin kysymysmerkki on hinnan ja laadun välinen suhde. Vaikka varsinkin nuorempi väki saaneekiin pelistä reippaasti viihdettä, on rehellisesti sanoen todettava, että sisältöä on aika vähän. Ilmeisesti peliä kaavailtiin alunperin PlayStation Network –julkaisuksi ja sellaisena se olisikin ollut mainio. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että peli julkaistaan noin 40 euron hintaisena Blu-ray-julkaisuna.

Tässä kohtaa pitääkin jo pohtia, irtoaako 15 kentästä ja muutamasta minipelistä sen verran viihdettä, että hintalapulle tulee oikeutusta? No, jos talosta löytyy pari nuorempaa pelaajaa, jotka tykkäävät Move-peleistä, miksipä ei? Itse pelasin pelin läpi käytännössä yhden aamupäivän aikana, mutta toisaalta jotain on tehty oikein, kun apinajahti piti pihdeissään niinkin tehokkaasti.

Ape Escape saa minun kirjoissani pisteitä veikeytensä ohella siitä, että se on PlayStation Move –peli, joka EI ole onneton minipelikokoelma. Lisää tätä!

 

Lisää aiheesta

Child of Eden (PS3, Xbox 360) 

PlayStation Move Heroes (PS3)

Playstation Move -julkaisupelit eDomen testissä

PlayStation Move -pelien toinen aalto

The Fight: Lights Out (PS3)

Lue myös

Combat Mission: Battle for Normandy (Mac, PC)

Dungeon Siege 3 (PC, PS3, Xbox 360)

inFamous 2 (PS3)

Top Spin 4 (PS3, Xbox 360)