UUSIMMAT

Pokémon FireRed & LeafGreen (GBA)

08.11.2004 00:00 Antti Mutta

On tuskin liioiteltua sanoa, että Game Boyn suosio pohjaa Pokémon-pelisarjaan. Eipä siis ihme, että Nintendo tuo kahdeksan vuoden takaiset ensimmäiset Pokémon-pelit Advancelle päivitettyinä ja uusilla nimillä.

Vuosien aikana pelisarjan osat ovat laajentuneet, mutta keskeisin osuus on pysynyt samana: pelaajan tarkoituksena on edelleen kerätä ja kasvattaa pokémoneja, lopullisena päämääränään mestarin titteli. Sen saa tällä kertaa voitettuaan kaikki merkit eri kaupunkien Pokémon-kuntosalien johtajilta ja päihitettyään Pokémon-liigaa johtavan Elite Fourin.

Taistelut ovat edelleen vuoropohjaisia pokémonien käyttäessä neljästä taidostaan yhtä kerrallaan. Jokainen pokémon kuuluu tiettyyn elementtiluokkaan. Eri luokat ovat voimakkaampia toisiinsa nähden pääosin maalaisjärjellä käsitettävän vesi-tuli-mallin mukaisesti.

Game Boy Advancen ensimmäisten Pokémon-pelien, Sapphiren ja Rubyn, esittelemät uutuudet ovat poissa. Enää ei siis kasvateta marjoja, tapella kaksi kahta vastaan -tilassa tai osallistuta kauneuskilpailuihin. Juoni on myös todella suoraviivainen, ja tähtäimessä on vain liigan voitto. Onneksi peli on erittäin yksityiskohtainen ja laaja kaikilla muilla osa-alueilla.

Graafisesti muutosta ei ole tapahtunut sitten Sapphiren ja Rubyn. Pelikartta sekä pokémon-kokoelma on taas Bluesta ja Redistä tuttu. Päällimmäiset muutokset ovatkin muun muassa toimivammassa Pokédexissa, kätevässä TM-laukussa, laajassa ohjejärjestelmässä sekä tallennusjärjestelmässä, joka kertaa tallennusta edeltävät neljä tärkeintä tapahtumaa kuvien avulla.

FireRed ja LeafGreen edustavat vanhoja Pokémoneja mainiosti, mutta välillä taisteluihin on vaikea saada motivaatiota hataran juonen vuoksi. Kokonaisuus on silti tasapainotettu varsin hyvin, ja yleensä epätoivon hetkellä tapahtuu jotain tarpeeksi merkittävää. Esimerkiksi suosikki-pokémon oppii vihdoin uuden kyvyn, ja pelin pariin jaksaa taas palata uudelleen.

Eriväriset pelit eroavat tuttuun tapaan vain marginaalisesti toisistaan: FireRedissä on muutama pokémon, joita ei LeafGreenistä löydy ja niin edelleen. Tavalliselle pelaajalle molempien ostaminen on tarpeetonta, mutta tosifani haluaa tietenkin kerätä kaiken, myös pelit.

Pokémon-pelien ydinkokemus on siis FireRedissä ja LeafGreenissä tallella, eikä pelien vetovoimaa voikaan väheksyä. Syvemmän tarinan ja paremmin ripoteltujen taistelujen avulla pelistä saisi kuitenkin huomattavasti pitkäikäisemmän pelikokemuksen myös niille, joille pelkästään kaikkien pokémonien kerääminen ei riitä.

Pokémon FireRedin ja LeafGreenin mukana toimitetaan moninpelien johtoviidakon poistava uutuustuote, langaton adapteri. GBA:n päähän asennettava palikka käyttää akkua hieman normaalia enemmän, mutta muuten kyseessä on kätevä ja toivottu laite, jota tukevat myös muut Nintendon peliuutuudet, kuten Mario Golf Advance.

Tekijä: Game Freak
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Game Boy Advance
Saatavilla: Game Boy Advance
Pelin kotisivu: Nintendo.fi
 

Muropaketin uusimmat