Uusimmat

Pokemon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team (DS)

10.01.2007 13:01 Jukka O. Kauppinen

Nintendon ehkä suurin rahasampo Pokemon on jälleen saanut uuden lisän lukuisten sivujulkaisujen sarjaan. Mitä ihmeellisemmissä julkaisuissa Pokemonit ovat poseeranneet kuvattavina, juosseet kilpaa ja katselleet jopa televisiota. Nyt Nintendo on antanut Pokemonit ulkopuoleiselle kehittäjälle ChunSoftille, joka on varsinkin Japanissa tunnettu lukuisista suosittujen pelisarjojen maailmoja hyödyntävistä luolasto-seikkailuistaan.

Peli alkaa kun päähenkilö huomaa muuttuneensa yhtäkkiä Pokemoniksi. Muodonmuutosta ei ehditä juuri ihmetellä juuri kohdatun Pokemonin kanssa, sillä hätääntynyt Caterpien äiti kertoo pienokaisensa olevan pulassa. Samalla kuullaan, että oudot maanjäristykset ja muut katastrofit ovat järkyttäneet Pokemonien maailmaa. Tämä on ajanut monet taskuhirviöt hyökkäämään lajitovereidensa kimppuun. Kun Caterpie on pelastettu, pelaaja ja häntä auttanut taskuhirviö päättävät perustaa Pokemonien pelastuspartion. Taskuhirviöiden pelastamisen lisäksi partio yrittää auttaa myös päähenkilön muistin palauttamisessa. Tästä käynnistyy noin parikymmentuntinen seikkailu, jonka aikana suurin osa pelaajista tylsistyy kuoliaaksi. Tosin ei välttämättä tarinan takia.

Toistoa, toistoa… ja toistoa

Heti pelin alussa määritetään tietysti Pokemon, jona halutaan pelata. Sitä ei kuitenkaan tehdä  perinteisemmällä tavalla, eli esittämällä pelaajalle lista hahmoista, joista valitaan kiinnostavin.  Sen sijaan peli kysyy sarjan sattumanvaraisesti valittuja kysymyksiä, joiden perusteella peli päättää pelaajan luonteelle sopivimman taskuhirviön.  Tämä ei kuitenkaan ole ehkä se paras ratkaisu, sillä monet haluaisivat varmasti valita itse hirviönsä.

Pelin perimmäinen tavoite on päihittää Pokemoneja, niin paljon kuin vain mahdollista. Heti alusta asti on suhteellisen selvää, ettei pelaaminen tarjoa kovinkaan paljoa vaihtelua. Pelaaja juoksee toisiaan muistuttavissa luolastoissa, jotka eroavat toisistaan vain väritykseltään. Kentän ratkaisuun riittää pelkkä eteneminen tarpeeksi pitkälle.

Satunnaisesti muodostuvissa luolastoissa seikkailu voisi olla ihan hauskaakin, mikäli pelimekaniikka ei olisi niin yksinkertainen ja itseään toistava. Koettuaan pari ensimmäistä luolastoa on kokenut ne kaikki. Pokemonit saavat kehittyessään uusia liikkeitä, mutta ne eivät muuta pelattavuutta tarpeeksi. Pelaaja liikuttaa taskuhirviöryhmäänsä askel kerrallaan. Vihollisen tullessa vastaan pelaaja painaa hyökkäysnappulaa, jolloin oma hirviö suorittaa perushyökkäyksen. Erikoisliikkeitä voi suorittaa tarvittaessa valikosta. Pelaaja ohjaa vain omaa Pokemoniaan ja muita oman tiimin hahmoja ohjaa tekoäly. Niiden käyttämiä yksinkertaisia taktiikoita voi muuttaa, mutta usein ne kannattaa vain käskeä pysymään päähahmon lähettyvillä.

Roguen perillinen

GameBoy Advance -peliksi Mystery Dungeon on kiitettävän näyttävä. Pokemonit ovat itsensä näköisiä, eikä värikäs ja selkeä grafiikka ole muutenkaan pahaksi silmille. Mitä nyt luolastot ovatkin vain värimuunnelmia toisistaan. DS-peliltä odottaisi kuitenkin huomattavasti enemmän. Aivan kuin ylenmääräistä toistoa ei olisi muillakin osa-alueilla jo liikaa, myös pelin musiikit sortuvat kierrätykseen. Pidemmissä luolastoissa lyhimpiä parin minuutin kappaleita ehtii kuulla koko loppuelämänsä tarpeiksi.

Mystery Dungeon ei ole aivan toivoton tapaus, sillä on olemassa vieläkin huonompia Pokemon-pelejä. Se voi koukuttaa pahastikin, mikäli itseään toistava rakenne ei häiritse. Valitettavasti Blue Rescue Team vain on huono DS-pelinä. Se ei hyödynnä ollenkaan kaksiruutuisen ja kosketusnäytöllisen DS:n rautaa. Kosketusnäyttö-tuki on olematon, kaksiruutuisuutta ei ole hyödynnetty järkevästi eivätkä grafiikatkaan ole DS-tasoa. On vaikea käsittää, miksi se on ylipäätään tuotu GameBoy Advancen lisäksi myös DS:lle, jos sen tehoja ja ominaisuuksia ei mitenkään käytetä.

Mystery Dungeonin ja sen graafisesti köyhempien edustajien, kuten NetHackin, lajityypillä on varmasti omat ystävänsä. On täysin eri asia kannattaako tästä huvista maksaa, kun netistä löytyy yhtä hyviä vaihtoehtoja ilmaiseksi. Mitä nyt keltaisen salamarottahirviön sijasta joutuu tuijottamaan @-merkkiä.

 

Tekijä: ChunSoft
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.pokemonmysterydungeon.com/

Missä formaatissa Pokemonin ovat parhaimmillaan?

Katso tilanne vastaamatta