Uusimmat

Pokémon Ranger (DS)

27.06.2007 15:26 Markus Muhin

Miljoonia myyneen Pokémon-pelisarjan rinnalla on julkaistu varsinaisten perus-Pokémonien lisäksi myös useita spinoff-pelejä, joissa pokéjen koulutuksen sijaan pelataan vaikkapa flipperiä tai ohjastetaan taskuhirviöitä niiden omissa seikkailuissa.

Spinoffien laatu on vaihdellut paremmasta huonompaan. Valitettavasti uusin tulokas, Pokémon Ranger, sijoittuu ehdottomasti jälkimmäiseen kategoriaan.

Matkan alku

Pokémon rangerit ovat eräänlaisia pokémoneihin keskittyneitä metsänvartijoita, jotka jokapaikanhöylinä auttavat villejä otuksia erilaisissa ahdingoissaan. Toisinaan myös jelpataan lähikaupunkien uusavuttomia asukkeja eri askareissa. Pelaaja ohjastaa nuorta vartijanalkua, joka saapuu Pokémon-vartijoiden päämajaan kouluttautuakseen unelma-ammattiinsa. Alkuun pelaaja nimeää mies- tai naispuolisen vartijanalun. Tähän yhtäläisyydet Rangerin sekä oikeiden Pokémon-pelien välillä sitten oikeastaan loppuvatkin.

Jokaisella vartijalla on mukanaan yksi kumppani-pokémon, joka auttaa vartijaa työnteossa. Rangerissa kuitenkaan voi valita kumppaniaan, vaan kaveriksi määräytyy joko Plusle (naishahmo) tai Minun (mieshahmo). 

Tehtävien aikana voi kaapata myös muita, villejä pokémoneja. Tehtävän suoritettuaan tai kaupunkiin palattaessa nämä pitää päästää vapaaksi. Jokaisella pokémonilla on yksi erikoiskyky, jota voi käyttää esimerkiksi luolissa tai metsissä etenemistä haittaavien esteiden siirtämiseen. Esimerkiksi tulipokémoneilla on liekinheitin ja vesipokémoneilla on vesipyssy.

Kynällä metsästystä

Villejä pokémoneja ei kuitenkaan kaapata perinteiseen tapaan poképallolla, vaan tehtävään käytetään Pokémon Rangerin omaa menetelmää, capture styleria. Tämä tarkoittaa sitä, että villi pokémon ilmestyy kohtaamistilanteessa Nintendo DS:n kosketusnäyttöön. Tällöin sen ympärille täytyy piirtää stylus-kynällä ympyröitä, yleensä kolmesta neljään kertaan hirviön voimakkuudesta riippuen, kunnes pokémon jää kiinni.

Sieppauksessa täytyy olla nopea, sillä jos pokémon osuu piirettävän ympyrän reunaan, linja katkeaa ja operaatio pitää aloittaa alusta. Linjan katkeaminen taas syö capture stylerin energiaa. Peli päättyy energian loppuessa, jolloin tarinaa jatketaan viimeisestä tallennuspaikasta. Näitä on ripoteltu sinne tänne värikkäiden pylväiden muodossa.

Pokémon Ranger hyödyntää kosketusnäyttöä kiitettävästi. Oikeastaan koko pelin aikana ei tarvitse koskea varsinaisiin pelinäppäimiin, vaan pyydystys, keskustelu sekä jopa kävely hoituu stylus-kynällä.

Huonompi puolisko

Perus-Pokémonit kätkevät värikkään, 3+-leimalla varustetun ulkokuorensa sisälle äärimmäisen koukuttavan, taktista ajattelua vaativan pelikokemuksen, josta riittää iloa kymmeniksi tunneiksi. Rangerista on riisuttu kaikki nämä ominaisuudet. Peli tuntuu villi-pokéjen pyydystyksen pienestä haasteesta huolimatta naurettavan helpolta, pelaajaa talutetaan kiltisti kädestä koko ajan. 

Peliä olisi auttanut perus-Pokémoneista tuttu mahdollisuus muokata seikkailusta ja pokémon-joukkueesta  pelaajan näköinen. Nyt kustomointikin on rajoitettu pelkästään pelaajan nimeen ja sukupuoleen.

Tarinat eivät ole olleet koskaan Pokémon-pelien vahvuuksia, enkä usko että näin on tarkoitettukaan. Rangerissa pelin muiden ominaisuuksien vähäisyyden takia tarina on kuitenkin saanut aivan liian suuren osuuden niskoilleen. Kun kustomointi ja muu sälä on otettu pois pitäisi pelin toimia edes tarinavetoisena roolipelinä, vaan eihän heppoisesta juonesta siihen ole.

Ulkoasu sentään on hieno ja värikäs. Sen sijaan musiikiksi on valittu mitäänsanomattomia plinkutuksia, jotka toistuvat aina tietyissä paikoissa.

Lopputulos

Pokémon Ranger on valitettavan heikko peli, jonka ainoiksi ansioiksi jäävät hieno grafiikka sekä DS:n kosketusnäytön mittava hyödyntäminen. Pokémon-pelinä tämä ei toimi ollenkaan, ehkä vain hieman paremmin pelkkänä toiminta-RPG:nä. Varsinaisten Pokémon-pelien kehittäjän Game Freakin hyväksi on kuitenkin sanottava, että heidän sijastaan Rangerin on Nintendolle tehnyt HAL Laboratory –niminen firma.

Rangeria ei voi oikein suositella kuin ehkä kaikkein korkeimman fanitus-kertoimen omaaville Poké-faneille, heillekin varauksella. Mieluummin suosittelisin odottelemaan kärsivällisesti heinäkuuhun, jolloin DS:n oikeat Pokémon-manttelin perijät, Diamond sekä Pearl, julkaistaan Suomessa.

 

Tekijä: HAL Laboratory
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelin kotisivut: http://www.pokemonranger.com

 

Lue lisää eDomesta

Pokemon Channel (GC)

Pokemon Colosseum (GC)

Pokémon Dash (DS)

Pokémon FireRed & LeafGreen (GBA)

Pokemon Link (DS)

Pokemon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team (DS)

Pokemon Ruby & Pokemon Sapphire (GBA)

Pokemonin SM-mestaruus selvisi

Pokémon-mestaruuskisat Tampereella 26.5.

Nintendo haluaa laajentaa pelaamisen skaalaa

Nintendon E3-pelit

Pokémon Jirachi-toiveentäyttäjä ilmestyy 16.3.2007

Digimon Battle Spirit (GBA)

 

Pokemonit ovat...

Katso tilanne vastaamatta