Uusimmat

Pokemon X ja Y (3DS)

06.11.2013 14:33 Mikael Miilumäki

Tekijä: Game Freak
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1, 2-4. 2-4 (lähiverkossa) 2-4 (internetissä)
Muuta: pelistä on saatavilla kaksi eri versiota. Pokemon X ja Pokemon Y.
Pelin kotisivu: http://www.nintendo.fi/nintendo-3ds/pelit/pokemon-x
Arvostelija: Mikael Miilumäki

 

Pokemon kuuluu niihin pelialan jättiläisiin, jotka ovat pysyneet samanlaisina vuodesta toiseen. Vaikka uusia hirviöitä lisätään tasaiseen tahtiin ja pieniä viilauksia tehdään sinne tänne, niin pelaaminen itsessään on aina melko samanlaista. Tekijät kuitenkin kehuvat, että Pokemon X ja Pokemon Y ravistelevat tuttua kaavaa isolla kädellä.

Ensimmäinen ja selvästi suurin uudistus on uusittu ulkoasu. Peli on viimein kokonaan 3D:tä ympäristöjä ja hirviöitä myöten. Uutta ulkoasua voi todellakin hehkuttaa, sillä pääsarjan pelit eivät ole koskaan näyttäneet käsikonsolilla näin hyvältä. 3DS:stä revitään irti selkeästi kaikki mitä vain laite voi antaa.

Uusittu ulkoasu näyttää todella komealta etenkin taisteluiden aikana. Vanhoja pokemoneja pitää mielellään tiimissä, sillä on hauskaa nähdä miten kaikki vanhat tutut onkaan animoitu uuteen peliin. Hahmojen hyökkäykset ovat vaikuttavia ja taisteluanimaatioita katselee mielellään vielä usean tunnin pelaamisen jälkeen.

Myös kamera on kokenut uudistuksia. Kamera liikkuu taisteluiden aikana paljon enemmän, mikä tuo peliin hyvää dynaamisuutta. Välillä saadaan lähikuvaa ottelijoista, välillä kamera siirtyy kauemmas. 3DS:n 3D-efektin ollessa päällä voi taisteluissa ilmetä pientä nykimistä, mutta näin laadukkaassa paketissa se on vain pieni miinus.

Paljon vanhaa, paljon uutta

Ulkoasu on kokenut suuria muutoksia, mutta pelaaminen on pysynyt samana. Pelaaja etenee kaupungista toiseen otellen salijohtajia vastaan, samalla laittaen ruotuun rikollisjärjestöä ja vastaan marssivia kouluttajia. Toimintaan on kuitenkin tehty niin paljon pieniä uudistuksia, että pelaaminen tuntuu tuoreelta. Pelin alkua on nopeutettu melkoisesti, joten pitkistä tutoriaaleista ei ole enää vaivaa. Tarinassa ei ole mitään ihmeellistä, mutta ainakin sen avulla jaksaa loppuun asti.

Mukaan on saatu myös uusia ominaisuuksia. Jo valmiiksi laajaan tyyppilistaan on lisätty fairy-hahmoluokka, eli keijut. Näin pokemonien välisiä voimasuhteita on heilutettu aiempaan, jo tuttuun kaavaan verrattuna.  Keijujen lisäksi pelissä on ensimmäistä kertaa Mega-evoluutio.

Mega-evoluution avulla osa pokemoneista pystyy muuttumaan ottelun aikana tilapäisesti entistä vahvempaan muotoon. Mega-evoluutiolla ei kuitenkaan ole varsinaiseen peliin niin suurta vaikutusta, kuin olisin aluksi uskaltanut odottaa. Se on pieni lisä, joka tuo otteluihin uuden muuttujan etenkin ihmispelaajia vastaan kamppaillessa.

Omalle hahmolleen voi myös viimeinkin valita vaatteita. Hahmon vaatteiden ja hiusten vaihteleminen on täysin kosmeettista, mutta siinä on outoa vetovoimaa. Viimeinkin avatar näyttää siltä kuin pelaaja haluaa, mikä tuo seikkailemiseen ripauksen omaa magiaansa. Parturissa ja vaatekaupoissa paloikin rahaa enemmän kuin osasin odottaa.

Nettipelikin on saanut reilusti lihaa luidensa ympärille. Kun pelaaja pysyttelee langattoman verkon äärellä, niin muiden pelaajien kanssa pääsee ottelemaan koska tahansa. Pokemoneja voi myös vaihtaa muiden pelaajien kanssa ja lähettää terveisiä ympäri maailmaa.

Nettipelin merkityksen korostuessa, myös yhteisöllisyys kasvaa. Pokemon on suosittu ympäri maapalloa ja tämä näkyy kun pelaaja lähtee seikkailemaan. Ensin saat japanilaiselta kouluttajalta tervehdyksiä ja kannustusta, kun taas hetken päästä saksalainen pelaaja haastaa sinut otteluun. Kaikki toimii helposti ja vaivattomasti, siksi tällainen vuorovaikutus on erittäin mukavaa.

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Vaikka kilpailutasolla otteluita väännetäänkin hampaat irvessä ja armo on tuntematon konsepti, niin matkalla mestariksi huomaa miten laajaa fanikuntaa sarja palvelee. Pelaajien ikähaarukka vaihtelee vauvasta vaariin ja molemmat sukupuolet ovat edustettuina. Harvasta pelistä pystyy nauttimaan näin moni.

Pelatessa syntyy hauska yhteisöllisyyden tunne, kun tervehdyksiä satelee ympäri maapalloa. Samalla huomaa sen, miten laaja fanikunta sarjalle on syntynyt vuosien saatossa.

Jotakin jokaiselle

Pokemonin paras puoli on edelleen se, että pelejä voi pelata monella eri tavalla. Itse keskityin nappaamaan mahdollisimman paljon erilaisia hirviöitä ja rakensin tiimini omaa silmääni miellyttävistä pokemoneista. Tiedän myös paljon pelaajia, jotka tutkivat pokemonien ominaisuuksia suurennuslasin kanssa ja kasaavat tiiminsä mahdollisimman vahvaksi. Pokemonia voi pelata monella tavalla, eikä yksikään ole väärä.

Pokemon X:stä ja Y:stä on vaikeaa löytää suurempaa valittamisen aihetta. Ne ovat niin helppoja, että uudetkin pelaajat pääsevät sarjan mukaan helposti, mutta samalla niissä on myös riittämiin sisältöä vanhoille Pokemon-faneille. Vaikka muutokset eivät olekaan niin suuria kuin osa odotti, on niitä kuitenkin tarpeeksi. Itseltäni sarjan pari edellistä osaa jäivät väliin, koska ne tuntuivat liiankin samankaltaisilta aiempiin Pokemoneihin nähden, mutta X ja Y vetivät maailmaansa uskomattoman hyvin. Kaikki oli jälleen uutta ja ihmeellistä, aivan kuin silloin aikanaan.

 

Lisää aiheesta

Super Pokémon Rumble (3DS) 

Pokemon White (DS) 

Pokemon Black (DS) 

Pokémon: SoulSilver (DS) 

Lue myös

Knock-Knock (Linux, Mac, PC)

Memoria (Mac, PC)

Montague’s Mount (PC)

Shantae VC (3DS)

Skylanders: Swap Force (PS3, Wii, Wii U, Xbox 360)