Uusimmat

Pokkén Tournament kaipaisi rutkasti hiomista (Wii U)

18.05.2016 19:00 Eric Hartin

Pokkén TournamentTekijä: Namco-Bandai, The Pokemon Company
Julkaisija: Nintendo
Testattu: Wii U
Saatavilla: Wii U
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella ja internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.pokkentournament.com
Arvostelija: Eric Hartin

PokkenTournament_arv_03

 

Pokémon-fanit ovat pitkään unelmoineet kahdesta pelityypistä. Ensimmäinen on tietenkin Pokémon-MMO, jota saamme odottaa vielä hetken. Se toinen pelityyppi, eli taistelupeli, on viimeinkin tullut toteen.

 Pokkén Tournament on nimensä mukaisesti yhdistelmä kahta asiaa: Pokémonia sekä Tekkeniä. Jälkimmäinen yhtäläisyys sattuu tosin olemaan hieman häilyvä, sillä Tekkeniä peli ei muistuta kuin siinä, että molemmat ovat taistelupelejä. Noin muuten Pokkén sekä Tekken ovat täysin erilaisia pelejä.

 Ensimmäinen ero Tekken-tyyliseen 3D-mähinään on se, että taistelu on jaettu kahteen osuuteen: niin sanottuun kenttäosuuteen sekä kaksintaisteluosuuteen. Kenttäosuus muistuttaa enemmän 3D-toimintapeliä, jossa väistellään ja heitellään projektiileja vastustajan suuntaan. Kun vastustaja on saatu haluttuun tilanteeseen, voi vastuksen lyödä vahvalla iskulla, mikä johtaa kaksintaisteluosuuteen.

 Kaksintaisteluosuus muuttaa näkymän ja ohjauksen lähes totaalisesti. Taistelu on sivusta kuvattu ja pelaajan hahmo on lukittu samaan akseliin toisen pelaajan kanssa. Tämä on se eniten Tekkeniä muistuttava osuus. Kun toiseen pelaajaan saa lyötyä kunnon mojovan osuman, palaa peli taas kenttäosuuteen.

Pokkén Tournament

Pokkén Tournament

Ämpärikaupalla opittavaa

 Näiden perusideoiden päällä on kasa muita ideoita synergiamittareista seinäcombojen hienouksiin. Uudelle pelaajalle opittavaa on rutkasti – ehkä liiankin paljon. Mukana tuleva opetusohjelma koettaa selittää mekaniikat parhaan mukaan, mutta iso osa ohjelmasta kerrotaan pelkän tekstin avulla. Kokeilla jos haluaa, joutuu menemään erilliseen vapaaseen harjoittelumoodiin.

 Yksinpelikampanja voisi pelastaa tässä kohtaa. Rakenteellisesti yksinpelikampanja toimii täten: olet Pokemon-kouluttaja, joka osallistuu turnaukseen. Aloitat pohjalta ja nouset eri liigojen kautta voittajan pallille. Mitään sen kummempaa alustusta hommalle ei ole – eikä moista välttämättä edes tarvitsi. Valitettavasti tekoäly on heittopussin tasolla suurimman osan ajasta. Vain pomovastukset antavat jonkinlaista haastetta. Se ei oikein kannusta löytämään uusia lähestymistapoja, koska tekoälyä vastaan voittaa muutenkin.

 Pelin mekaniikoista pääsee parhaiten jyvälle pelaamalla muita ihmisiä vastaan. Muutama matsi alla on helpompi tietää, mitä opetusohjelma yritti pelaajalle opettaa. Pokkénin taustalla sykkii syvällinen ja erittäin toimiva taistelujärjestelmä. On vain valitettavaa, että pelin yritykset auttaa pelaajaa vetävät vesiperän ja pahimmillaan aiheuttavat hämmennystä.

Pokkén Tournament

Pokkén Tournament

 Ongelmia paratiisissa

 Pokkén kaipaisi muutaman Pokémonin lisää. Mukana on tietenkin Pikachu ja kumppanit… Mutta miksi Pikachuja on kaksi kappaletta, kun hahmoja on kuusitoista eli muutenkin suhteellisen rajattu määrä? Toisaalta pelityylitkin ovat rajattuja. Kaikilla hahmoilla on pääasiassa sama pelityyli pienillä nyanssieroilla.

 Toisekseen Pokkén kärsii kamalista ruudunpäivitysongelmista. Peliä voi periaatteessa pelata samalla koneella siten, että toinen pelaaja käyttää Wii U:n Gamepadia ja toinen perusohjainta, mutta ruudunpäivitys tekee tällöin pelistä pelikelvottoman. Yksinpelatessakin ruudunpäivitys tekee taisteluista monesti vaikeita seurata – ja se on aika iso ongelma, kun tarkoituksena on lukea vastustajan seuraavaa liikettä.

 Pokkén on hyvä pohja, mille rakentaa, mutta tällaisenaan se kaipaisi vielä rutkasti hiomista, jotta siitä voisi nauttia täysin siemauksin. Vaikka ruudunpäivitys ja sisällön puute ovat selkeitä ongelmia, peruspelistä löytyy paljon potentiaalia. Toivonkin hartaasti, että Namco ja Nintendo jatkavat konseptin hiomista.

 

Lisää aiheesta

Nyt selvisi syy homouteen: Pokemonien vika!

Pokemon Alpha Saphire (3DS)

Pokemon Super Mystery Dungeon ei koukuta sekuntiakaan (3DS)

Pokemon-fanit eivät saa pitää hauskaa

Pokémon-musikaali oli taskumonsterien iloinen ylistyslaulu

Taistelupelejä henkeen ja vereen

Tekken kohtaa Ace Combatin – siis että… mitä?

Tekken Tag Tournament 2 (PS3, Xbox 360)