Uusimmat

Primordia (PC)

27.01.2013 16:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: Wormwood Studios
Julkaisija: Wadjet Eye Games
Testattu: i7/2600K, 8Gt muistia, Geforce Ti 660 2Gt, Windows 7 64bit
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Pentium, 64Mt muistia, Windows XP SP2/7/8/Vista
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu:http://www.primordiagame.com
Arvostelija: Tero Lehtiniemi

 

Wadjet Eye Games on tullut tutuksi karun näköisistään mutta toimivista seikkailupeleistään. Gemini Rue, Resonance ja Blackwell-sarjan pelit ovatkin lajityypin ystäville varmasti tuttua kamaa. Tuorein firman teos on post-apokalyptinen Primordia.

Robottien kansoittamaan, sodan runtelemaan maailmaan sijoittuva peli esittelee kaksi sympaattista robottisankaria, samalla pureutuen koneiden ja robottien älyn ja elämän eksistentiaalisiin kysymyksiin. Luvassa on hieno, mutta varsin lyhykäinen kokemus.

Primordian alkuasetelma on jonkinlainen synkkä versio Wall-E-elokuvaklassikosta. Muistinmenetyksestä kärsivä robotti Horatio asustelee tyytyväisenä itse rakentamansa Crispin-droidin kanssa hylätyssä avaruusaluksessa. Seesteinen elämä saa kuitenkin ikävän käänteen, kun raskaasti aseistettu tunnistamaton robotti hyökkää avaruusalukseen ja varastaa sekä alukselle että sankarikaksikollemme elintärkeää energiaa tuovan energiaytimen. Suunnitelma on selvä: varavirta on saatava päälle ja varas kiinni. Tämä on kuitenkin vasta alkua, ja käyntiin lähtenyt tapahtumaketju vie sankarikaksikon lopulta robottien kansoittamaan tarunhohtoiseen kaupunkiin. Siitäkin huolimatta, että Horation itsesuojeluprotokolla kieltää tätä astumasta kaupunkiin.

Primordiaa on helppoa ja yksinkertaista pelata. Automaattikartalla pääsee siirtymään alueelta toiselle silmänräpäyksessä, ja käyttöliittymä nojaa kahteen hiirennappiin: vasemmalla toimitaan, oikealla tutkitaan. Puzzlet ovat äärimmäisen loogisia, usein tekniikkapainotteisia ja varsin helppoja. Vaikeampien, kuten jonkinasteista matemaattista lahjakkuutta vaativien puzzlejen kanssakaan ei välttämättä tarvitse kärsiä, vaan fiksu pelaaja voi saada apua pelimaailman muilta hahmoilta. Muutenkin vaihtoehtoisia ratkaisuja ongelmiin on rutkasti, ja useat näistä vaikuttavat myös siihen minkälaisen lopun pelissä saa.

Oikotie onneen

Helpohkot ongelmat, nopea liikkuminen ja pelimaailman suhteellinen pienuus tarkoittavat valitettavasti yhtä asiaa: peli on lyhyt. Nokkelimmat voivat läpäistä sen yhdessä illassa, mutta positiivisena puolena meininki on laadukasta alusta loppuun. Jo se, että liikkuminen alueiden välillä on nopeaa vähentää pelin ”pituutta” huomattavasti.

Laadukas dialogi kruunaa paketin. Horation ääninäyttelystä vastaa Wadjet Eyen luottotähdeksi muodostunut Logan Cunningham, joka tunnetaan muun muassa Bastionin persoonallisena kertojahahmona.

Lyhyyden lisäksi pelissä harmittaa tekniikka. Wadjet Eyeltä ei koskaan kannata odottaa mitään silmiä hivelevää grafiikkaa, mutta ankeahko väripaletti yhdistettynä kitsaisiin animaatioihin luo ehkä tarpeettomankin ankean vaikutelman. Horatiolla tuntuu olevan muutama animaatioraami, eikä visuaalisesta tykityksestä voida puhua millään tasolla.

Beneath Steel Skyn, hyvän scifin ja dialogin ystäville Primordia on varsin suositeltava seikkailupeli. Ankea ulkoasu ja suhteellinen lyhyys laskevat pisteitä, mutta toivottavasti Primordian tarina saa jatkoa. Potentiaalia ainakin on, ja kuten sanotaan: laatu korvaa määrän.

Muropaketin uusimmat