Uusimmat

Prison Architect –alfa-ennakko (Mac, PC)

27.05.2013 17:00 Miikka Lehtonen

Kehittäjä: Introversion
Julkaisija: Introversion
Tulossa: PC, Mac
Julkaisu: ei tiedossa
Pelin kotisivu:http://www.introversion.co.uk/prisonarchitect/
Testaaja: Miikka Lehtonen

Dwarf Fortress on tietyissä piireissä aikamoinen pelilegenda. Ja miksipä ei? Miltei rajattomat mahdollisuudet odottavat niitä rohkeita, jotka uskaltavat hypätä pyörittämään kääpiöiden vuorilinnakkeita. Mutta mitä jos ei ole ihan niin rohkea? No miten olisi vaikka vankila?

Laadukkaista ja omalaatuisista strategiapeleistään tunnettu Introversion on lähtenyt hieman uusille laduille tuoreen pelinsä myötä. Siinä kun johdetaan vankilaa. Yhtäläisyyksiä Dwarf Fortressiin löytyy reippaasti. Molemmissa pelimaailma on täynnä vihaisia ja parrakkaita heeboja, molemmissa vaarat odottavat joka kulman takana ja molemmissa voi lähtökohtaisesti odottaa häviävänsä useita kertoja, ennen kuin kärry lähtee yskien ja nykien liikkeelle.

Dwarf Fortressin tavoin myös Prison Architectissä pelaaja on eräänlainen nakkikone, joka taivaalliselta valtaistuimeltaan jakelee löyhiä määräyksiä. ”Seinä tuonne! Huone tähän! Tuonne rivi suihkuja!” ja sitten kätyrit yrittävät parhaan kykynsä mukaan toteuttaa määräyksiä. Firman työntekijät eivät sinänsä ole mitään Dwarf Fortress –henkisiä persoonallisuuksia, mutta vangit kylläkin. Heillä kaikilla on omat persoonallisuutensa, taustansa ja kuvionsa, joita pitäisi huomioida, ennen kuin joku hakkaa kaverinsa kuoliaaksi tarjottimella tai juoksee alasti ympäri vankilan käytäviä hermoromahduksen kourissa. Molemmat ovat oikeita esimerkkejä.

Valtion piikkiin

Kuten nokkelimmat nimestä jo päättelivät, Prison Architectin tavoitteena on suunnitella ja pyörittää mahdollisimman tehokasta vankilaa. Tarjolla on kamalat määrät erilaisia huoneita ja esineitä, joilla voi rakennella kahvioita ja keittiöitä, sellejä ja kuntosaleja, varastorakennuksia ja toimistoja, sekä ties mitä muuta mahdollista.

Kaikelle on ainakin jossain vaiheessa käyttöä, sillä vangeilla on monenlaisia tarpeita. He tarvitsevat sellejä, ruokaa, suihkuja, ajanvietettä ja kurinpalautusta. Ja jollain sitä rahaakin täytyisi takoa. Valtion stipendeillä pääsee alkuun, mutta sen jälkeen vangit täytyisi pistää töihin ja tuottamaan. Kyynistä menoa, mutta Prison Architect ei säästele lyöntejään: jo tutoriaalissa rakennetaan sähkötuolia onnettomalle vangille ja lopuksi käristetään tämä.

Haasteena onkin tasapainotella monenlaisten kuilujen yläpuolella. Jos kiristelee liikaa, vangit hermostuvat. Jos löysäilee, turvallisuus pettää jossain vaiheessa ja kohta käsillä onkin mellakka tai paskaröörissä kohti vapautta ryömivä vanki. Eikä tilaa, rahaa tai aikaa ole koskaan tarpeeksi kaikkeen. Mitä teet ensin? Mikä on prioriteettisi? Nämä ovat niitä pelin äärimmäisiä haasteita, joihin en itse osaa vielä lukemattomien romutettujen vankiloiden mestarina vastata.

Potentiaalia siis olisi vaikka muille jakaa, mutta peli itse on vielä alfa-vaiheessa. Ja sen myös huomaa.

Alfaa, niin alfaa

Saimme käsiimme Prison Architectin alfa-version jo useita kuukausia sitten, mutta ihan rehellisesti pelistä ei ole oikein kehdannut ennen tuoreimpia versioita kirjoitella. Introversion kun teki aika rohkean tempun ja heitti pelinsä raakileversion pelaajien pelattavaksi ja ostettavaksi. Minecraftin tai Mount & Bladen tyyliin rohkeat saivat ostaa pelin jo aivan alkutekijöissään ja pääsivät näin osallistumaan kehitysprosessiin. Plussaksi laskettakoon se, että näin Introversion saa rutkasti palautetta ja testausta, miinukseksi taas se, että jos alfaa ei ymmärrä oikein, pelistä jää aika huono maku suuhun.

Alfallahan tarkoitetaan peliä, joka ei vielä edes sisällä kaikkia lopullisia ominaisuuksiaan, saati sitten että ne kaikki toimisivat oikein. Osa bugeista on riemukkaita: vangit haluavat syödä ruokansa suihkussa tai kuolevat tapellessaan vessanpyttyä vastaan. Osa taas on hieman turhauttavampia: vankila menee romuksi, koska kukaan duunareista ei vain pysty asentamaan keskelle aukiota suunniteltua sähköputkea. Reitti sinne kun on blokattu, vaikka oikeasti ei ole.

Rehellisesti on sanottava, että suuri osa pelin tämänhetkisestä sisällöstä toimii pääasiassa ihan hyvin. Se suurin puute on toki se, että peli ei ole vielä valmis. Toistaiseksi ideana on siis lähinnä vain tehdä mahdollisimman sujuva vankila omaksi ilokseen. Jos tämä ei napostele, ei pelistäkään vielä irtoa kamalasti hupia. Oletettavasti myöhemmät versiot heittelevät tueksi vähän enemmän tavoitteita ja reunoja, joiden avulla voi halutessaan kanavoida luovia energioitaan oikeaan suuntaan. Tavallaan nytkin valtion stipendien vaatimukset ajavat saman asian, mutta käytännössä homma menee kuitenkin aina niin, että rakennetaan suunnilleen samanlainen vankila, katsellaan hetken aikaa sen menoa ja aloitetaan alusta.

Mutta alfa on aina alfa. Ei moisesta kannata edes ottaa nokkiinsa ennen kuin peli alkaa lähestyä kehityskaarensa loppua, sillä Introversion on selvästi keskittynyt toistaiseksi rungon ja peruspelattavuuden hiomiseen. Muu tulee sitten myöhemmin.

Jo nyt on kuitenkin selvää, että Prison Architectissä on ideaa. Siitä löytyy kivasti syvyyttä ja mahdollisuuksia, oudosti myös hyvää huumoria ja toki myös kiinnostavaa pelattavaa. Jos mukaan haluaa jo nyt, pelin voi ennakko-ostaa Steamin tai Introversionin oman kaupan kautta. Täten saa kaikki myöhemmät päivitykset ja versiot.

Tällä hetkellä pelin voi ostaa Introversionin sivuilta halvimmillaan 30 dollarin hinnalla. Tukijat ja erikoisherkkuja mielivät voivat upottaa peliinsä enimmillään 500 rahaa.

 

Lue myös

Cities in Motion 2 (Mac, PC)

Dragon’s Dogma: Dark Arisen (PS3, Xbox 360)

Dungeonland (PC)

Fire Emblem Awakening (3DS)

Lego City Undercover (Wii U)

Metro: Last Light (PC, PS3, Xbox 360)

Resident Evil Revelations (PS3, Wii U, Xbox 360)

The Last of Us –ennakko (PS3)