Uusimmat

Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney (3DS)

28.05.2014 14:30 Miikka Lehtonen

Kehittäjä: Level-5 / Capcom
Julkaisija: Nintendo
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Tulossa:
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu:Professor Layton vs. Phoenix Wright
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

Professor Layton ja Phoenix Wright ovat tahoillaan viihdyttäneet minua jo useiden vuosien ajan omilla ja omaperäisillä seikkailuillaan. Mutta mitä tapahtuisi, jos kaksikko törmäisi räjähtävässä seikkailussa?

No, rehellisesti sanoen niitä räjähdyksiä ei hirveästi nähdä, mutta muuten yhdistelmä toimii suunnilleen kuten voisi olettaakin. Hyvässä ja pahassa.

Ensisilmäyksellä voisi kuvitella, että idea Professor Layton – ja Phoenix Wright -pelisarjojen yhdistämisestä ei suju ihan saumattomasti. Peleillä ei kuitenkaan ole hirvittävästi yhteistä: Layton-pelit ovat rauhallista ja tunnelmallista tutkimusmatkailua ja loogisten pähkinöiden ratkomista, Phoenix Wrightit taas tiivistettyä japanilaishulluutta ja yliampuvaa oikeusdraamaa.

Level-5:n väelle täytyykin nostaa hattua siitä, että yhdistelmä on onnistunut näinkin hyvin. Ei toki silti aivan ongelmattomasti.

Pähkinänsärkijä

Kuten muulloinkin sarjojen peleissä on tapana, tapahtumat lähtevät liikkeelle lennokkaasti. Mystisiä noitia Lontoon taivaalla, Laytonin vanha oppilas auto-onnettomuudessa ja kohta ollaankin keskellä sellaista tapahtumien vyyhtiä, ettei tosikaani. Mitä kummaa tapahtuu Labyrinthian eristetyssä kaupungissa? Sijaitseeko se toisessa ulottuvuudessa? Mitä mystistä on nuoressa Espella-tytössä, joka tuntuu olevan kaikkien tapahtumien keskipisteessä?

Näitä ja monia muita kysymyksiä ratkotaan professori Laytonin ja asianajaja Wrightin yhteisessä seikkailussa, joka jakautuu noin 50-50-suhteella kummankin pelisarjan perinteisen pelattavuuden välillä.Molempiin on kuitenkin tehty pieniä tuunauksia.

Kuten Professor Layton -peleissäkin, professori yhdessä nuoren oppipoikansa kanssa ratkoo maailman mysteereitä yksi puzzle kerrallaan. Staattisista 2D-ruuduista koostuva maailma kätkee sisäänsä vihjekolikoita, juonen kannalta välttämättömiä puzzleja ja kätkettyjä bonuspähkinöitä. Itse tympäännyin jo alkumetreillä siihen, että jokaisessa ruudussa täytyy metsästää stylus sauhuten kätkettyjä juttuja, joita ei voi havaita kuin siitä, että ruudulla styluksen tähtiin liikkuva suurennuslasi säihkyy kohdalla.

Kun sitten on aika ratkoa puzzleja, tarjolla on pieni yllätys. Ei sinänsä sisällöllisesti, sillä samaa kamaa nämä ovat kuin aina: välillä tehdään palapelejä, toisinaan loogisia pähkinöitä ja joskus vaikka lasketaan simppeliä matematiikkaa. Mutta yksi asia on muuttunut: vaikeustaso. Perinteisesti Laytonin pähkinät ovat olleet todella haastavia, joskus suorastaan paskamaisia. Koko ratkaisu on voinut olla kiinni yhdestä kuvauksessa annetusta sanamuodosta ja muutenkin vaikeustaso on ollut korkea.

Ei ole enää. Jopa 50 picaratin puzzlet, ennen niin pelätyt, ovat nyt aika helppoa kauraa. Pelailin pääasiassa samaan aikaan eri kohdassa peli tahkoavan kaverin vieressä ja vuoron perään molemmat ihmettelivät ääneen, että oliko tuokin puzzle muka nyt oikeasti niin helppo. Syynkin arvaan: pelin pariin on haluttu houkutella myös Phoenix Wright -pelisarjan faneja, joita haastavat ja vaikeat loogiset pähkinät eivät välttämättä niin kiinnostaisi. Joten sitten on helpotettu.

Vastalause!

Samanlaisia operaatioita on tehty myös pelin toiseen puoliskoon, oikeudenkäynteihin. Mutta nyt ne ovat tervetulleita. Idea on sama kuin ennenkin: erinäisistä syistä Phoenixin ystävät joutuvat syytetyiksi toinen toistaan karmeammista rikoksista ja siilitukkaisen asianajajamme täytyy heidät pelastaa etsimällä toinen toistaan kahjompien todistajien lausunnoista ristiriitoja ja suoranaisia valheita. Sitten me murskataan oikea-aikaisella vastalauseella tai todistusaineistolla.

Tuttua kamaa, samoin kuin oikeudenkäyntien yleinen tyylikin. Huumori on runsasta ja hauskaa, mutta onpa mukana myös muutamia yllättävän tylyjä ja oikeasti ikävältä tuntuvia kohtauksia, jotka paistavat ikävästi muuten huolettomassa pelissä.

Se merkittävin helpotus oikeudenkäynteihin on todellakin tervetullut. Phoenix pystyy nimittäin käyttämään myös professorin ja tämän oppipojan keräämiä vihjekolikoita, jolloin kerrotaan, missä todistuksen kohdassa pitäisi protestoida ja rajataan myös vähän tarjolla olevia todistusaineistoja. Aiemminhan Phoenix Wright -pelien suuri ongelma on ollut se, että pelaajalle on ollut täysin selvää, mitä pitäisi tehdä, mutta ei suinkaan se, miten.

Niinpä ollaankin oltu tilanteissa, joissa kerran toisensa jälkeen yritetään huutaa eri tavalla vastalauseita todistajien kommentteihin, kunnes lopulta se oikea kombinaatio löytyy ja V-käyrä suuntaa alaspäin. En siis todellakaan jää harmittelemaan sitä, että nyt näitä kohtauksia on hieman helpotettu.

Muitakin pieniä tuunauksia on taas tehty. Välillä todistajina on yhtä aikaa useita henkilöitä, jolloin voi yhden puhuessa katsella, miten muut reagoivat, ja yrittää näin keksiä tarinasta ongelmakohtia. Pientä, mutta ihan kivaa. Phoenix Wright on kuitenkin edelleen Phoenix Wright, mitä nyt ne aiemmista peleistä tutut etsiväosiot loistavat poissaolollaan.

Parasta yhdessä

Tarjolla on siis hieman vesitettyä Professor Laytonia ja Phoenix Wrightia. Miksi siis näinkin korkeat pisteet? Vastaus löytyy tarinasta ja siitä, että kun kaksikko on erillään, naama on peruslukemilla, mutta kun he ovat rinnakkain, hymy on leveä.

Tarinan edetessä Layton ja Phoenix sekaantuvat yhä useammin toistensa peleihin. Layton on yllättäen oikeussalissa jakamassa oikeutta, Maya ja Phoenix taas ratkomassa puzzleja. Eihän se pelattavuus siitä mihinkään muutu, mutta voi jumangegga että se hymyilytti, kun professori huusi näyttävästi vastalausetta — tai professori ja Phoenix yhtä aikaa!

Fanserviceähän tämä tietenkin on, mutta kuka odotti peliltä mitään muuta? Niinpä tarjolla onkin teos, joka ei nouse ihan sinne kirkkaimpaan kärkeen, mutta joka tarjoaa pelisarjojen ystäville antoisia hetkiä ja paljon viihdettä. Jos Phoenix ja Layton ovat tuttuja, kannattaa ehdottomasti tutustua. Ja jos molemmat eivät olekaan… no, ehkä tämän jälkeen tulee inspiraatiota tutustua siihen toiseenkin pelisarjaan. Molemmat ovat sen arvoisia.

 

Lue myös

Daylight (PC, PS4)

The Walking Dead Season 2 Episode 3: In Harm’s Way (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Broforce-ennakko (Linux, Mac, PC)

Dark Souls 2 (PC)

FTL: Faster Than Light Advanced Edition (iOS, Linux, Mac, PC)

Pinball Arcade (multi)

Strider (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Miikka Lehtonen

Muropaketin uusimmat