Purr Pals (DS)

04.02.2008 12:36 | Antti Mutta

Nintendogs oli hieno näyttö hoivavietin kaupallisesta hyväksikäytöstä. Kyynisimmänkin sydän suli rapsutellessa omaa pikselihauvaa. Kissaihmisenä valinta kuitenkin kismitti. Koirat ovat kivoja, mutta missä viipyy Nintencats?

Halpoja kopioita konseptista on liikkeellä useampia. Viimeisimpänä markkinoille nelistää Purr Pals. Pelipaketin tekstien perusteella täydellinen tamagotchi-mirri on vihdoin täällä. Otetaanpa kisu kuitenkin hoitoon hetkeksi ennen kuin tehdään ostopäätös.

Nintendogsia kokeilleille Purr Pals tuntuu heti yllättävän tutulta. Ei ihme. Peli on puhdas plagiaatti. Mutta sallittakoon se tämän kerran, kun vaihtoehtojakaan ei ole.

Oi katsopas vaari tuota kissaa

Oma lemmikki valitaan yli neljänkymmenen joukosta. Rotuja on yhtä monta, norjalaisesta metsäkissasta burmalaiseen, mitä harvinaisempi sitä kalliimpi. Onneksi yhdenkään hinta ei ylitä alussa annettua rahasummaa ja mukaansa saakin kissan kuin kissan. Täysin uniikin yksilöstä voi tehdä valinnan jälkeen esimerkiksi turkin kuviota vaihtamalla. Sitten onkin aika viedä karvapallo kotiin.

Aluksi vaikuttaa, että lemmikin kanssa ei ainakaan tule puutetta tekemisestä. Kisua voi rapsutella ja sen kanssa voi leikkiä. Hyvinvointi taataan ruokkimalla, harjaamalla ja hiekkalaatikkoa siivoamalla. Uuden kaverin kanssa voi liikkua talon eri huoneissa ja puutarhassa. Vesipyssyllä voi komentaa, jos katti eksyy väärään paikkaan. Ja lopulta lemmikkinsä voi viedä arvosteltavaksi kissanäyttelyyn.

Puuhaa on kuitenkin oikeastaan kovin vähän ja sekin sangen simppeliä. Niin oli toki Nintendogsissakin, mutta aktiviteeteista oli saatu koukuttavampia. Huolenpito on verhottu heppoiseen pelilliseen muotoon. Kisun turkki on muun muassa harjattava tietyssä ajassa. Ruokkiminen tapahtuu kummallisesti, muonaa ylös-alas heiluttamalla.

Hiekkalaatikosta on taas poistettava kaikki hajupommit. Kun ruskeita yllätyksiä on poimittava myöhemmässä vaiheessa peliä lähemmäs sata ennen kuin työ on tehty, kaipaa jo omien oikeiden kissojensa pötkylöiden poistamista.

Kissaooppera

Ylivoimaisesti hauskinta Purr Palsissa ovat minipelit, jotka on löyhästi yhdistetty lemmikkiteemaan. Koripallon heittelyssä viiksiveijari auttaa donkin viimeistelyssä, muistipelissä piiloistaan nousevat kisut helpottavat tehtävää.

Pisimpään jaksaa silti viihdyttää kissojen karaoke. Rytmipelissä naputellaan DS:n ruutua tippuvien nuottipallojen mukaan. Katit naukuvat klassisia lastenlauluja ja oopperasävelmiä. Korvat kärsivät, mutta muuten on hupaa.

Minipeleistä, hyvästä hoitopäivästä ja näyttelymenestyksestä palkitaan paisuttamalla lompakkoa. Ruoka ei ole ilmaista, vaikka muonamerkki Purinan logo koristaakin pelin jokaista kolkkaa röyhkeällä tavalla.

Todellinen rahareikä on kuitenkin turhamaisuus. Kukapa ei haluaisi ostaa kissalleen konttikaupalla leluja ja asusteita tai tuunata taloaan lemmikilleen sopivaksi? Tämän vuoden muodikkaimmalla mirrillä on päässä ainakin silinterihattu ja silmillään hitsauslasit. Niinpä.

Sydämen asialla

Purr Pals on kiireellä kehitetty täsmätuote tiettyä kohderyhmää varten. Testiryhmän 7- ja 13-vuotiaat tytöt pitivät pelistä, mutta jäivät lopulta koukkuun kissoja laulattamaan ja tavaraa ostamaan. Pelkkä hoitaminen ei jaksanut viehättää pitkään. Minipelivoitoilla ostettujen uusien vaatteiden ja lelujen ihmettely kiinnostivat sitäkin enemmän. Suomenkielen puuttuminen esti myös tehtäviin syventymistä. Ilman vanhemman apua ohjeita ei ymmärrä.

Pelin halpa tuotanto vaivaa myös, ainakin aikuista. Häpeällisintä on satunnainen jumittuminen, joka pakottaa DS:n uudelleenkäynnistykseen. Toisaalta lyhyenlännäksi jätetty kissan hoivaamisosuus häiritsee. Olisiko jälleen kyseessä kohderyhmän kriittisyyden aliarviointi?

Nintendogsin kissaversiolla on kuitenkin selvästi tilauksensa. Puolitiehen kehitystyössä jäänyt Purr Pals täyttää tyhjiötä, muttei poista sitä.

Tekijä: Brain Toys / Crave Entertainment
Julkaisija: THQ
Testattu: Nintendo DS
Saatavilla: Nintendo DS
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivut: http://www.cravegames.com/games/purrpals

Lue lisää eDomesta

Wii ja kissat – hieno yhdistelmä?

Uuden sukupolven konsolit vertailussa kissaan

Arvostelu: Nintendogs (DS)

Muropaketin uusimmat