Uusimmat

Race On (PC)

16.02.2010 18:00 Muropaketin toimitus

Pari kolme kivenkovaa ajosimulaattoria riitti nostamaan Simbinin parrasvaloihin, mutta viime vuosina ruotsalaisstudion kone on yskähdellyt uhkaavasti. GTR-sarjan maineella ratsastava ajopelispesialisti kun tuntuu leikkivän vain vanhojen pelien jatko-osilla kykenemättä nousemaan ajan hermolle. Viimeisimmästä merkkipaalusta on kulunut jo pitkälti neljättä vuotta, joten jotain uutta kaivattaisiin jo kipeästi.

Vaan eipä sitä tarjoa ainakaan Race-sarjan uusin osa Race On. WTCC:n eli World Touring Car Championshipin ympärille rakentuva ajopeli on käytännössä muutamalla uudella radalla autolla ehostettu lisäosa ikäloppuun Race 07:aan.

Peli kattaa kaikki kauden 2008 kilpailut ja kilpailijat, joten lähtöruudukosta voi bongata esimerkiksi Russian Bears -tiimin Ladan ja kilpailukalenteri on saanut japanilaisen Okayaman radan.

Kauden 2008 lisäksi pakettia täydentävät edellisistä osista tutut kaudet kahdelta aiemmalta vuodelta. Mikäs siinä, mutta ehkä en ole riittävän kova WTCC-fani, kun en havainnut kovin merkittäviä eroja kausien välillä. Enemmänkin bonus tuntui vain nimelliseltä. Usean kauden tuoman lisäarvon kyseenalaistaa viimeistään kausien ikä, sillä sisältö on vähän paatuneemmankin koppiautoilijan kannalta ikääntynyttä. Race Onin ilmestymisen aikaan kauden 2008 kurvailut oli kurvailtu itse asiassa jo vuotta aiemmin. Mitähän pelaajat sanoisivat, jos EA julkaisisi NHL 09:n tänä vuonna? Ajankohtaisten kuljettajavaihdosten ja kisakalenterin muutosten uupuminen tuskin lämmittää WTCC-sarjan faneja, jotka haluaisivat elää TV:stä tutut tapahtumat uudelleen.

Valtamerilaivalla kilparadalla

Ajantasaisen WTCC-sarjan sijaan Simbin on yllättäen panostanut amerikkalaisiin lisukkeisiin. Ensimmäistä kertaa PC:llä studio on saanut mukaan legendaariset Road American ja Laguna Secan radat, joiden kaveriksi on kätevästi ympätty muutama muskeliauto. Kantavaa voimaa lisäyksistä ei kuitenkaan tule, sillä jenkkirassit ovat odotetusti helvetillisiä ajatettavia. Niiden valtava massa yhdistettynä kovaan vääntövoimaan tarkoittaa laiskaa kääntyvyyttä ja yliherkkää peräpäätä. Muissa peleissä muskeliautot voisivat olla kivoja leveilyvälineitä, mutta tarkkaan rata-autoiluun ne eivät mielestäni sovi. Kilpailun kannalta mukavampi lisäys on itse asiassa Formula Master -sarja, jonka pitkäikäisyyttä syö kuitenkin samankaltaisuus jo aiemmin mukana olleen F3000:n kanssa.

Race Onin kokoonpanoon kuuluu lisäksi pohjoismaista väriä Swedish Touring Car Championshipin muodossa. Se on itse asiassa paketin arvokkainta antia, ellei sarjaan ole ehtinyt pureutua STCC: The Gamen merkeissä. Vaikka kyseessä on kalustoltaan melko samanlainen sarja WTCC:n kanssa, ajetaan kilpailut seitsemällä pohjoismaisella radalla, jotka ovat pelimaailmassa harvinaisia ilmestyksiä. Siinä missä Laguna Seca ja Road America menevät autopelien suurkuluttajalta melkein silmät ummessa, STCC-radat tuntuvat tuoreilta ja hauskoilta ajettavilta. Radoilta löytyy isoja moottoriurheilupyhättöjä reilummin esimerkiksi erilaisia kallistuksia ja erikoisia mutkayhdistelmiä, joiden hiominen viehättää maaliin asti.

Ajotuntuma on pelin sielu

Varsinainen kilpailu koostuu harjoituksista, aika-ajoista ja sääntöjen mukaisista lähdöistä. Optimaalisiin tuloksiin pääseminen edellyttää pelaajalta paitsi puhdasta ajotaitoa myös kohtuullisesti malttia, sillä oikeiden säätöjen löytäminen ja rataprofiilien pänttääminen eivät onnistu hetkessä. Autoaan voi viritellä kattavasti aina renkaanpaineista jousitukseen ja siipien maavoimaan. Hyvien säätöjen vaikutuksen huomaa helposti.

Kilpailu on muutenkin uskottavan tuntuista, sillä Simbinin vuosia vanha ajomalli jaksaa edelleen pistää kampoihin uudemmille haastajilleen. Se ei ehkä ole kaikkein tarkin kuvaus autoon vaikuttavista voimista, mutta radalla syntyvä ajofiilis voittaa vähän kyynisemmänkin virtuaalikuljettajan puolelleen. Esimerkiksi Xbox 360:n tuore Forza Motorsport 3 ei tule lähellekään sitä kilpa-autoilun tunnetta, jota Race On pursuaa joka käänteessä. Fiilistä kohotetaan esimerkiksi ilmapiiriä luovalla rataselostajalla sekä jatkuvasti uhkaavalla tekoälyllä, joka kykenee ihmeen rehelliseen kilpailuun ahtaissakin tiloissa. Yli 20 auton lähdöissä tupelointiin ei olisikaan varaa.

Realistisissa peleissä on yleensä ongelmana äkkijyrkkä vaikeustaso, mutta Race On nousee tässä asiassa hyvällä tavalla esille. Vaikka ajaminen vaikuttaa realistiselta, peli ei ole aivan niin armoton kuin voisi kuvitella. Ehkä syynä on se, että ajaminen tuntuu suunnilleen siltä kuin maallikkona kilpa-autoilun kuvittelisi tuntuvan. Peli reagoi kiitettävästi ratin ja polkimien ohjausliikkeisiin ja välittää käsiin myös selkeää värinäpalautetta renkaiden pidosta. Lisäksi realistiset ajoavut kuten ABS-jarrut ja sutimisenesto vähentävät vikurointia entisestään rikkomatta illuusiota autolla ajamisesta.

Runko lähes lunastuskunnossa

Toisaalta pelin ikääntynyt tekniikka asettaa ikäviä rajoituksia luonnonoikkujen ja onnettomuuksien vakuuttavuudelle. Lähinnä tihkusadetta muistuttava monsuunikeli ei hämmästytä vieläkään, eivätkä kolaritkaan leukoja lattiaan loksauta. Vuodet ovat vierineet armottomasti pelin grafiikan ohi. Nykymittapuulla maisemat ovat lähinnä kuolleita kulisseja, jotka yhdessä vaatimattomien tehosteiden kanssa verottavat melkoisesti kilpailun esteettistä antia. Auton tärisevässä ja meluisassa ohjaamossa puutteita ei aina ehdi huomata, mutta uusinnat paljastavat karun totuuden. Simulaatiota tavoittelevassa pelissä on jopa hieman noloa, että grafiikka oikoo näin räikeästi monimutkaisen fysiikkamallin asettamia mutkia pysyäkseen tahdissa mukana. Esimerkiksi hiekkaesteissä autot hyppivät hassusti, kun fysiikka pieksee jousitusta, vaikka maa näyttää tasaiselta kuin sementti.

Vanhentuneet perustukset eivät rajoita vain Race Onin grafiikkaa, vaan myös pelimuotoja. Yksin pääsee ajamaan vain pikakilpailuja, erilaisia aika-ajoja ja WTCC-kalenteria mukailevaa kautta, mutta mitään johdonmukaista uratilaa, jännittäviä testejä tai edes kilvanajon alkeita opettavaa ajokoulua ei ole edelleenkään mukana. Pitkäkestoista hupia irtoaa lähinnä nettipelistä. Silläkin saralla tosin on viime vuosina tehty sellaisia harppauksia ominaisuuksien, käyttöliittymän ja kannustimien suhteen, että Race Onin koruton toteutus kalpenee auttamattomasti uudempien nettikaahailujen rinnalla.

Hyvän ajotuntuman vuoksi olisi väärin haukkua Race Onia flopiksi, mutta kovin ristiriitaiset fiilikset pelistä jäi. Simbinin aiemmat tuotokset kolunneena en voi olla pettymättä studion onnettomaan kehitystahtiin, joka ei kelpaisi edes EA Sportsin NHL-sarjaan. Uusille tulokkaille Race On voi toki olla kohtuullinen vaihtoehto GT-autoihin suuntautuvalle GTR Evolutionille, mutta erot ovat lähinnä nimellisiä. Kaikki Race 07:n lisäosat ovat pohjimmiltaan yhtä ja samaa peliä. Milloin Simbiniltä saadaan jotain aidosti uutta, siihen studio toivottavasti vastaa ennemmin kuin liian myöhään.

 

Tekijä: Simbin Studios
Julkaisija: Kalypso Media
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP, 1.7 GHz Pentium 4, 512 Mt RAM, DirectX 9 -yhteensopiva näytönohjain (128 Mt muistia), 2.5 Gt levytilaa
Testattu: Windows 7, 2.66 GHz Core 2 Quad, 4 Gt RAM, GeForce 8800GT
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.race-game.org/raceon/
Kimmo Pukkila

 

Lisää aiheesta

Colin McRae: Dirt 2 (PC)

Forza Motorsport 3 (Xbox 360)

Need For Speed: Shift (PC, PS3, Xbox 360)

Race Pro (360)

Lue myös

Dark Void (PC, PS3, Xbox 360)

Mass Effect 2 (PC, Xbox 360)

Tropico 3 (PC, Xbox 360)

Vancouver 2010 (PC, PS3, Xbox 360)