Uusimmat

Rage-ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

16.09.2011 17:00 Tero Lehtiniemi

Tekijä: id Software
Julkaisija: Bethesda Softworks
Testattu: PlayStation 3
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360 – 7.10.2011
Pelaajia: 1, 2-6 (internetissä)
Pelin kotisivu: http://www.rage.com
Testaaja: Tero Lehtiniemi

Voisi sanoa, että FPS-lajityypin varhaisen historian voi melko tiukasti tiivistää id Software -nimiseen teksasilaisfirmaan, erityisesti sen osittain jo entisiin nokkamiehiin, nimeltään John Carmack ja John Romero. Wolfenstein 3D:t, Doomit, Quaket ja monet muut pelitmaailmalle lahjoittanut firma on kilpailun kovetessa jäänyt ikävästi taka-alalle ja keskittynyt vanhojen tuotenimiensä lypsämiseen.

Tästä ikävästi ja pääasiassa keskinkertaisia pelejä poikineeseen bisnesmalliin on nyt kuitenkin tulossa poikkeus, kun firman työstämä Rage-peli on pikkuhiljaa valmistumassa. Kävimme testaamassa, miltä yksinpelin pari ensimmäistä tuntia maistuivat.

Mikäli Rage on jostain syystä nimenä täysin tuntematon tai mieleen tulee se netissä leviävien piirrosten hassu FUUFUU:ta huutava ukko, pieni esittely lienee paikallaan. Kyseessä on nimittäin postapokalyptiseen maailmaan sijoittuva toimintapeli, jossa tärkeässä osassa on maailman tutkiminen, sivutehtävien suorittaminen ja ajoneuvot.

Pelin varsin lohduttoman tulevaisuudenkuvan pääasiallisena syypäänä on Apophis-niminen meteoriitti, joka ottaa jysäyttää päin maapalloa, höyrystäen sekä suurimman osan ihmisväestöstä ja korvaten vehreyden ja valtamerten hallitseman planeetan pinnan kauniilla ruosteisella hietikolla.

Pelin päähenkilö on yksi ennen katastrofia maanalaisiin Ark-nimisiin bunkkereihin sijoitetuista ihmiskunnan toivoista, joiden tarkoituksena oli katastrofin jälkeen herätä kryogeenisestä unestaan ja uudelleenasuttaa maa.

Hyvä suunnitelma, mutta lopputulos ei niinkään. Pelin varsinaiset tapahtumat saavat alkunsa, kun kryogeniikkajärjestelmä herättää sankarimme, joka huomaa saman tien muiden bunkkerin asukkaiden mädäntyneen säiliöihinsä. Sen kummemmin murehtimatta urhomme suuntaa kohti ulko-ovea ja sieltä paljastuvaa hävitystä.

Eikä aikaakaan, kun ollaan jo sotkeuduttu paikallisten järjissään pysyneiden asukkaiden ja lähiseutua piinaavien enemmän tai vähemmän mielenvikaisten rikollisjengien välisiin sotkuihin. Suurempikin tarina lymyää taustalla, ja siinä suurta roolia tulee epäilemättä näyttelemään The Authority -niminen, korkeaa teknologiaa käyttävä mystinen järjestö, joka on ylettömän kiinnostunut Arkeista selviytyneistä.

Kaksi jalkaa, neljä pyörää

Ainakin alkuvaiheessa suurin osa toiminnasta tapahtuu jalkapatikassa. id Software on melko tiukasti yhden lajityypin firma, joten tällä saralla ei tälläkään kertaa tuoteta pettymystä. Alun hämmentävän surkea aseistus tosin luo hieman pettävän vaikutelman, mutta pian kannossa on kunnollinen arsenaali tehokkaita ja tehonsa myös vihollisten ruumiissa näyttäviä räjähteitä ja aseita. Sanomattakin liene selvää että kyseessä on K18-peli.

Mitään tähtäyshelpotuksia ei ole tarjolla, ja pelin eri rikollisjengit tarjoavat mukavan vaihtelevia taistelutaktiikoita silmittömästi seiniltä pomppivista Ghosteista viinanhuuruisiin Wasted-juntteihin.

Yhden asian melko tiukasti perinteissään pysynyt id on kuitenkin tehnyt. Firma on perinteisesti pitänyt kynsin hampain kiinni siitä, että terveys latautuu maastosta kerättävillä ensiapupaketeilla eikä itsestään. Ragessa terveys kuitenkin latautuu suojassa kykkimällä, joskin hätätilanteita varten on tarjolla erilaisia apuvälineitä.

Terveyden äkillisen loppumisen varalta pelihahmon päällään pitämä Ark-puku on varustettu sisäisellä defibrallaattorilla, eli sillä sydämen käynnistävällä sähköisellä elvyttimellä. Ark-puvun vempele on tosin terveellinen lähinnä potilaalleen, sillä sydämen herätessä se  samalla myös korventaa lähistöllä olevat viholliset elävältä.

Mitenkään erityisen epätasapainoiseksi tämä varsin tehokkaalta kuulostava ominaisuus ei peliä tee, koska laitteessa on suhteellisen pitkä latautumisaika.

Autoilla käytäviä taisteluita pelin alussa on hillitysti, mutta näiden painopiste tuntuu olevan tulittamisen säännöllisyydessä ja väistelyssä: autojen terveys ei lataudu itsestään, mutta toisaalta tähtäys hoituu automaattisesti. Varsinaisen ajoneuvosotimisen vastapainona on myös rauhallisempia aktiviteetteja, kuten erilaista kilpa-ajoa.

Vaikka äkkiseltään Rage sivutehtävineen ja pseudoavoimine maailmoineen tuntuukin roolipeliltä, on kyseessä hetkellinen harhaluulo. Taitopuita tai kokemuspisteitä ei ole, vaan sivutehtävien suorittaminen poikii lähinnä rahaa ja uusia varusteita.

Vaikka maailman tutkiminen sinänsä onkin ihan mukavaa, on jo tässä vaiheessa havaittavissa yksi niistä huolestuttavammista id:n mukanaolon merkeistä. Kaiteiden ja monien selkeästi muuten ylitettävien esteiden ylittäminen ei onnistu, kiitos niiden päälle lätkäistyjen näkymättömien seinien. Kun ulkoisesti lähimmät kilpailijat Borderlands ja Falloutit 3/New Vegas eivät moisesta ”ominaisuudesta” kärsi, tuntuu Ragen ratkaisu vanhanaikaiselta ja suorastaan typerältä.

Näkymättömiä seiniä lukuun ottamatta Rage ei herätä raivoa, ja parin tunnin sessio kului hyvissä fiiliksissä. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, ovatko näkymättömät seinät vain testiversion oikku, mutta pelkään pahinta. Toisaalta sydämessä elää myös realistinen toivo siitä, että kokonaisuus toimii sen verran hyvin että jossain välissä asia ei enää harmita. Tähän kaikkeen voi vastata vain lopullinen versio.

 

 

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Lue myös

Dead Island (PC, PS3, Xbox 360)

Garbage Truck Simulator 2011 (PC)

God of War Collection Volume II (PS3)

Resistance 3 (PS3)

Super Street Fighter IV: Arcade Edition (PC, PS3, Xbox 360)

Toy Soldiers: Cold War (Xbox 360)

Warhammer 40K: Space Marine (PC, PS3, Xbox 360)

Zombie Driver (PC)