UUSIMMAT

Rail Nation (Linux, Mac, PC)

17.06.2014 17:52 | Niklas Isberg

Tekijä: Bright Future
Julkaisija: Travian Games
Testattu: Windows 7, Intel Core 2 Duo T7500 2,250 Ghz, 2 Gt keskusmuistia
Saatavilla: Linux, Mac, PC
Laitevaatimukset: Selain, jossa Flash-tuki
Pelaajia: paljon
Muuta: Myös suomenkielisenä.
Pelin kotisivu: http://www.railnation.fi
Arvostelija: Niklas Isberg

VR todistaa usein, että rautateillä on ruuhkaista. Inhimilliset virheet ja raiteilla lojuvat lehdet saattavat pysäyttää liikenteen muutamaksi minuutiksi tai jopa tunneiksi. Videopeleissä lehdet eivät onneksi aiheuta ongelmia, mutta kuten oikeassakin maailmassa, kalusto kuluu ja vanhenee.

Rail Nation asettaa pelaajan kaupunkien välille junaverkostoa rakentavan pormestarin saappaisiin. Tirehtöörillä riittää näperreltävää, sillä junia pitää huoltaa tasaisin väliajoin ja varmistaa, että tilillä on tarpeeksi katetta. Huolta tulee pitää myös juna-asemasta, jonka palveluita parantamalla ja junia päivittämällä raidebisneksestä tulee jouhevampaa.

Peliin on tuotu oikeankin elämän haasteita, sillä tehtaiden työntekijät lakkoilevat ja aiheuttavat viivästyksiä toimituksissa. Lisäksi tehtaat harjoittavat alipalkkausta, jolloin ne eivät pyöri täydellä kapasiteetilla työntekijöiden kiinnostuksen ja rahan puutteen vuoksi.

Hepat lihoiksi ja jauhot pussiin

Pelissä on kuusi aikakautta, joissa jokaisessa on neljätoista päivää. Yhteen pelikierrokseen kuluu siis yhteensä noin kaksi kuukautta. Junakalusto päivittyy uudempaan aikakausien vaihtuessa, esimerkiksi aluksi on käytettävissä vain höyryvetureita. Uusia vetureita voi avata tutkimuspisteillä, joita kertyy tietyin väliajoin lisää. Opin tämän kantapään kautta panttaamalla pisteitä liian kauan, joten en kerinnyt hankkimaan parhainta junakalustoa ja raiteille jäi puksuttelemaan ensimmäisen aikakauden dinosauruksia.

Junat noutavat tehtaista kaupunkeihin resursseja, joista on pula. Peli alkaa tavanomaisilla hankinnoilla, kuten puulla, karjalla ja metallilla, mutta toiminnan laajetessa ne muuttuvat muun muassa laudoiksi ja makkaraksi. Vaihto tapahtuu yksinkertaisesti viemällä karja makkaratehtaalle ja jauhot myllyyn. Junaverkostoaan on järkevä laajentaa jo aikaisessa vaiheessa kauemmaksikin, sillä vaaditut resurssit vaihtuvat satunnaisesti.

Yhdistysten välistä kilpaa

Rail Nation on pohjimmiltaan MMO, joten roolipeleistä tutuiksi tulleita kiltoja kutsutaan yhdistyksiksi. Niiden tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon resursseja valitsemaansa kaupunkiin. Yhdistyksessä olevat pelaajat voivat myös auttaa toisiaan keräämällä tovereidensa rahat ja mainepisteet klikkailemalla juna-asemilla olevia palveluita. Klikkaillessa ei kuitenkaan rosvota kaveria, vaan lihotetaan tämän pankkitiliä. Idea toimii usein hyvin, mutta osa pelaajista on laiskoja tai sitten jo unohtanut koko pelin, sillä heidän pankkitilinsä ovat jo täpötäynnään eikä heitä voi tällölin enää auttaa.

Yhdistystoiminta tuntuu muutenkin olevan hieman retuperällä, sillä keskustelupalstat ovat kovin hiljaisia. Yritin muutamaan otteeseen tekohengittää keskusteluja ja luoda uusia, mutta kiinnostus oli vähäistä. Yhdistysten pelaajien kesken järjestetään välillä myös resurssikilpailuja, jotka oli helppo voittaa, sillä olin usein ainoa osallistuja.

Kauneus on katsojan silmässä

Graafisesti Rail Nation on suhteellisen vaatimaton. Pelihahmot ovat yksipuolisia eivätkä kovin tyyliteltyjä, vaikka oman hahmon nenänvarteen onkin mahdollista laittaa hullunkuriset silmälasit. Pelimaailma näyttää ihan kivalta ja vetureiden ulkonäköön on sentään panostettu. Ne ovat yksityiskohtaisia ja luotu osittain tai kokonaan esikuviensa pohjalta. Mitään graafista loistoa en selainpohjaiselta peliltä odottanut , joten kivannäköiset veturit olivat silkkaa plussaa.

Omalla kohdallani pelin koukuttavuutta täytyi verrata entisajan klassikkoon Transport Tycooniin, jonka pariin saatoin jämähtää pitkiksi ajoiksi kerrallaan. Rail Nation ei aiheuttanut aivan samaa, sillä se tarjoaa velmua ”käytä oikeaa rahaa ja nopeuta prosessia” -taktiikkaa, joka on ehkä ärsyttävin rahastusmuoto koskaan. Jos oikeaa rahaa ei ole valmis käyttämään, niin pelisessiot pysyvät varsin lyhyinä eikä pelaaja saa edes aloituspakettien suomia etuja. Olisin toivonut vähemmän oikean rahan kanssa sähläämistä ja enemmän puhdasta simulaatiota. Muutoin peli on kuitenkin suhteellisen viihdyttävä rautatiesimulaatio, jonka parissa viihtyisi pidempäänkin, jos pelissä vain olisi enemmän tekemistä.

Peli on saatavissa myös suomenkielisenä.

 

Lue myös

Child of Light (PC, PS3, PS4, PSV, Xbox 360, Xbox One)

Democracy 3 (Linux, Mac, PC)

Fables: The Wolf Among Us Episode 4: In Sheep’s Clothing (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Fez (Linux, Mac, PC, PS3, PS4, PSV, Xbox 360)

Mario Kart 8 (Wii U)

Pac-Man and the Ghostly Adventures (PC, PS3, Wii U, Xbox 360)

Surgeon Simulator Touch (iOS)

Wolfenstein: The New Order (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

 

Muropaketin uusimmat