Uusimmat

Rally Masters (PC)

30.04.2000 14:59 Petri Teittinen

Ruotsalaisen Digital Illusionsin uunituore Rally Masters on PC:n rallipeligenren uusin yrittäjä. Kilpailu huipulla on kovaa, eikä rallipelin pelattavuuden säätäminen kohdalleen niitä maailman helpoimpia asioita, kuten Rally Championship 2000:n tekijät taannoin huomasivat. Digital Illusionsilla on kuitenkin rutkasti aiempaa kokemusta autopeleistä, mm. Motorhead, vaikuttavan vauhdikas ja silmiähivelevän nätti arcadetyyppinen ajopeli. Ensimmäiset netissä julkaistut ruutukuvat eivät ehkä näyttäneet niin upeilta kuin Rally Championship 2000 aikoinaan, mutta jokin aika sitten julkaistu pelattava demo lunasti odotukset reilusti.

Rally Masters on mielenkiintoinen sekoitus arcadepeliä ja täysiveristä simulaattoria, toisaalta tarpeeksi helppo välitöntä puikkoihin hyppäämistä varten, toisaalta tarpeeksi vaikea viikkokausien pelaamiseen ja ajotaitojen kohentamiseen. Tämä näkyy myös siinä, että aloittelijan on huomattavasti helpompaa hallita ralliohjustaan näppäimistöllä kuin ratilla, ja näppiskuski kiitää radalla aluksi selvästi nopeammin kuin juuri ratin taakse istunut kuljettaja. Rally Mastersissa ei ole erikseen valittavaa arcade- tai simulaatiotilaa, mutta peliohjaimen valinta ajaa lähes saman asian. Rutinoituneita rattikuskeja saattaa aluksi harmittaa se, että näppäimistöltä pelaavat aloittelijat voittavat heidät nettipelissä aluksi mennen tullen, mutta tässä pelissä harjoittelu todellakin palkitsee.

Rallipeleissä hauskanpito ja auton käyttäytyminen kulkevat pitkälti käsi kädessä. Rally Championship 2000 kompastui nimenomaan tähän: kun auto ohjautui ja liikkui kuin hyperboostattu panssarivaunu, oli pelistä hauskuus kaukana. Rally Mastersin fysiikkamallinnus ei ole täydellinen, mutta sen autot liikkuvat tavalla joka tuntuu heti luonnolliselta ja oikealta. Toinen hyvän rallipelin merkki on se, että kokemuksen karttuessa pelaaja alkaa huomata autojen välillä selkeitä eroja, ja oppii hyödyntämään kunkin auton ominaiset edut ja minimoimaan haitat. Rally Mastersin autot tuntuvat näppäimistöltä pelattaessa pitkälle samanlaisilta, mutta ajapa ratilla 5-6 tuntia ja huomaat, miten Toyotat ovat kohtuullisen päteviä joka paikassa, miten Peugeotit tuntuvat kääntyvän vaikka kolikon päällä, ja miten Audi S1:n raaka teho ja aliohjautuvuus voidaan kesyttää. Tavoiteltaessa hyviä kierrosaikoja oikean auton valitseminen oikealle radalle on ensiarvoisen tärkeää.

Yksinpelaajalle on tyrkyllä lukuisia kisamuotoja, joista jokainen löytää haluamansa mittaisen kisan, oli toiveena sitten mitä tahansa yksittäisestä kaksintaistelusta täysimittaiseen Ruotsin ralliin tai kokonaiseen rallikauteen, jota varten on syytä varata paljon aikaa. Kierrosaikojen vertailijat ihastuvat Time Attackiin, jossa tahkotaan valittua rataa loputtomiin muutamaa sekunnin kymmenystä paremman ajan perässä. Rally Mastersin kotisivuille on tulossa maailmanlaajuinen rankinglista, johon pelaajat voivat lähettää kierrosaikansa ja katsoa mille sijalle heidän vauhtinsa riittää.

Pelin 45 rataa sijoittuvat Englantiin, Ruotsiin, Amerikkaan, Indonesiaan, Kanarialle ja Italiaan. Eri maiden radat eroavat tyyliltään selkeästi: Ruotsissa ajetaan kapeita ja lumisia metsäteitä, Englannissa maaseudun huonokuntoisia kärrypolkuja, Italiassa pikkukylien ja vuoristojen läpi kulkevia mukulakiviteitä, Amerikassa leveitä hiekkateitä ja Indonesiassa alustana on sekoitus hiekkaa, soraa ja viidakon kasvillisuutta. Kanarialla pääsee aluksi vain kahden kisaajan erikoiskokeelle. Ratoihin saa lisävaihtelua ajamalla ne toiseen suuntaan, sekä valitsemalla erilaiset sääolot tai vuorokaudenajan. Koska autot hajoavat pikkuhiljaa kolarien seurauksena, voi öisestä kisasta tulla erittäin hankala ajovalojen rikkouduttua. Kolarointia on muutenkin syytä välttää, sillä meno hidastuu mainittavasti kun renkaiden ripustukset hajoavat ja vaihdelaatikko alkaa pätkiä. Vaikka autoa ei saa ajokelvottomaksi hurjimmallakaan tällillä, on peli menetetty ja kisa käytännössä hävitty kun vaihdelaatikosta löytyvät enää vaihteet yksi ja kuusi.

Allekirjoittanut teki sen virheen, että pelasi ensin Rally Mastersia näppäimistöllä, ja vaihtoi sitten rattiin. Auton ajettavuus ja ohjattavuus muuttuivat kuin taikaiskusta, ja ajotuntuma piti hakea uudestaan. Viiden tunnin intensiivisen harjoittelun autot alkoivat paiskautua mutkien ympäri hallitusti ja kierrosajoista alkoi kadota sekunteja. Samalla selvisi se, että hyväkään näppiskuski ei voi pärjätä hyvälle rattikuskille. Ratilla pääsee paljon tarkempaan, hienostuneempaan ajotuntumaan; polkimilla saa aikaan oikeaoppisen sivuluisun, joka pysyy hallinnassa koko mutkan ajan ja yhdessä ratin kanssa polkimet mahdollistavat vauhdikkaamman mutkasta lähtemisen. Vaikka automaattivaihteet toimivat erinomaisesti, on suositeltavaa myös siirtyä käsivaihteistoon ja leikata kierrosajoista vielä ylimääräisiä sekunteja.

Aivan oma lukunsa on Rally Mastersin moninpeli. Se pakottaa unohtamaan opitut käytössäännöt. Meno on raakaa, armoa ei pyydetä eikä sitä annettaisi vaikka joku sitä pyytäisikin. Radat ovat liian ahtaita kahdeksalle kisaajalle (poikkeuksena USA:n leveät hiekkabaanat), ja useimmat kuskit päättävät mennä ennemmin hidastelijan läpi kuin ohi. Romuralleiksi muuttuvissa kisoissa voittajaksi selviytyy useimmiten se kuski, jonka ajokki on parhaimmassa kunnossa. Jotkut kuljettajat jättäytyvät heti lähdössä suosiolla letkan viimeiseksi ja katsovat ensimmäisen mutkan mahtavia ilmalentoja turvallisen etäisyyden päästä. Pähkinänkuoressa: Rally Mastersin nettipeli on suunnatonta hupia!

Rally Mastersin nettipeli toimii erinomaisesti, koska ohjelmoijat ohittivat DirectPlay-rajapinnan tyystin, kävivät kiinni suoraan Winsock:iin ja koodasivat oman verkkoprotokollan. Tempusta voisivat ottaa oppia mm. F1 2000:n ohjelmoijat (aiheesta lisää myöhemmin)! Digital Illusions kehittelee parhaillaan palvelimesta versiota, jonka uudet toiminnot sisältävät mm. parhaiden kierrosaikojen tallentamisen tekstitiedostoon, josta ne voi sitten laittaa WWW-sivuille. Lisäksi tulossa on mahdollisuus klaanien välisiin kisoihin, joissa lopputuloksen ratkaisee klaanin yhteenlaskettu aika ja pistemäärä.

Pelin mukana asentuu Rally Masters Lobby, apuohjelma jolla pidetään lukua pelipalvelimista, ja joka toimii samalla pienimuotoisena IRC-ohjelmana kun pelaaja on ottanut yhteyden pelipalvelimeen. Lobbyn voi käynnistää suoraan Start-valikosta tai pelin sisältä valitsemalla ”Multiplayer”-vaihtoehto. Uuden palvelimen syöttäminen menee helposti pieleen ja tuloksena on virheilmoitus, vaikka kaikki näyttäisi olevan oikein. Alla eDomen Rally Masters -palvelimen lisäämisen lyhyt oppimäärä:

  • 1. Käynnistä Lobby
  • 2. Klikkaa ”Add Server”
  • 3. Kirjoita kohtaan ”New server name:” ihan mitä haluat, vaikka ”eDomen serveri” (ilman lainausmerkkejä)
  • 4. Kirjoita kohtaan ”Internet address(:port)” tiedoksi ”rally.edome.net:16666” (ilman lainausmerkkejä)
  • 5. Klikkaa OK
  • 6. Valitse listasta ”eDomen serveri” ja klikkaa ”Connect”

Näin pääset eDomen palvelimen sisääntuloaulaan, jossa näet muiden pelaajien perustamia ”pelihuoneita”. Kukin huone sisältää joko käynnissä olevan tai pelaajia odottavan kisan; kisan tilanne selviää liittymällä huoneeseen. Huomaa, että useimpia käynnissä olevia pelejä voi seurata klikkaamalla ”Spectate Game” -nappia. Voit myös itse perustaa pelihuoneen, jolloin pääset valitsemaan käytössä olevat autot, ajettavan radan ja pelaajien määrän.

Rally Mastersin strategiset mitat:

  • 17 ralliautoa, joista osan saa käyttöön vain voittamalla kilpailuja yksinpelissä
  • 45 rataa useassa eri maassa
  • Yksinpelissä vastustajina sellaisia rallilegendoja kuten Colin McRae, Thomas Rådström, Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Kenneth Eriksson, Didier Auriol, Francois Delecour, Carlos Sainz, Ari Vatanen, Tommi Mäkinen, Timo Salonen, Henri Toivonen, Juha Kankkunen, Hannu Mikkola ja Marcus Grönholm
  • Erillinen palvelin moninpeliä varten
  • Kahdeksan pelaajan moninpeli lähiverkossa ja internetissä

Minimivaatimukset:

  • Pentium 233 MHz tai vastaava
  • Windows 95 tai 98
  • 32 Mb RAM
  • Direct 3D -yhteensopiva näytönohjain
  • 4X CD-ROM -asema
  • SoundBlaster -yhteensopiva äänikortti
  • Internet-moninpeliä varten modeemi tai muu internetyhteys

Rally Masters on helppo kiteyttää: se on lyhyesti sanottuna joka suhteessa PC:n paras rallipeli. Ajotuntumaltaan erinomainen sekä näppäimistöllä että ratilla (ei kai kukaan autopelejä ilotikulla pelaa?), grafiikaltaan näyttävä, vaatimatta silti markkinoiden tehokkainta PC:tä tai näytönohjainta, ja kun kaikki yksinpelin mestaruuspokaalit on pokattu, voi aina suunnistaa loistavasti toimiville pelipalvelimille tai pistää vaikka omansa pystyyn kavereitaan varten.

Nouda täältä 25 megatavun kokoinen pelattava demo, ja kokeile itse, jollet ole jo matkalla pelikauppaan.

Ratin takana viihtyi Petri Teittinen.

Varoitus: saat kuvaa klikkaamalla näkvyiin korkearesoluutiokuvan, jonka koko on välillä 150 – 220 kilotavua.