Uusimmat

Rare Replay (Xbox One)

08.08.2015 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Rare
Julkaisija: Microsoft
Testattu: Xbox One
Saatavilla: Xbox One
Pelaajia: 1, 2-4 (pelistä riippuen, samalla koneella)
Pelin kotisivu: http://www.xbox.com/fi-FI/games/rare-replay
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Retro on in. Sekä oikea retro, että feikkiretro. Varsinkin indiepuolella firma toisensa jälkeen luotaa inspiraatiota rosoisista pikseleistä ja chiptune-musiikista, mutta harvalla niistä on 30 vuoden kokemusta, josta ammentaa sitä.

Brittiläisellä Rarella on. Ja niinpä firma ei olekaan lähtenyt hakemaan inspiraatiota mistään, vaan tarjoilee valittuja paloja vuosien varrelta uusien ja vanhojen faniensa ihailtavaksi. Mutta ei ehkä niitä kaikkia, joita olisi kaivattu.

Rare Replay on aika erityislaatuinen paketti. En edes haluaisi oikeastaan sanoa sitä miksikään pelikokoelmaksi, koska se antaa vääränlaisen mielikuvan. Ainakin minulle tulee siitä mieleen joku halpa paske, jossa muutamat vanhat pelit pyörivät emulaattorien päällä.

Okei, Rare Replaysta löytyy toki sitäkin puolta. Mutta myös paljon enemmän, ja juuri se ”enemmän” on se juttu, joka nostaa Rare Replayn pienoiseksi pelimuseoksi.

Käärme ratisee ja pyörii

Brittiläinen Rare on pelifirma, joka on tunnettu varmasti useimmille NESin omistajille, sillä firma tehtaili monia konsolin pidetyimmistä peleistä. Alkujaan Ultimate Play the Game –nimellä lanseerattu firma lähti liikkeelle Stamperin veljesten makuuhuoneesta ja tehtaili rakastettuja ja pidettyjä pelejä Spectrumin ohella NESille, SNESille, Nintendo 64:lle ja muillekin konsoleille. Viime vuosien hiljaiselon jälkeen – Microsoftin ostettua firman Rare on keskittynyt lähinnä tekemään taustatyötä avatar-hahmojen ja niihin liittyvien sovellusten kanssa – on helppo unohtaa, miten paljon tunnettuja pelejä Rare onkaan tehnyt.

Rare Replay antaa itse kullekin tilaisuuden verestää näitä muistoja, sillä paketista löytyy 30 Raren peliä Spectrum-ajoista aina Xbox 360 –peleihin saakka. Paketista löytyy Jetpacin, Battletoadsin, Grabbed by the Ghouliesin, RC Pro-Amin, Cobra Trianglen ja Blast Corpsin kaltaisia tunnettuja pelejä, mutta huomionarvoisempaa on se, mitä siitä ei löydy. Donkey Kong Country, GoldenEye ja monet muut pelit loistavat poissaolollaan itsestäänselvistä syistä. Eihän esimerkiksi Nintendon maskotteihin lukeutuvaa Donkey Kongia nyt Microsoftin konsolille päästetä! Ymmärrettävä tai ei, harmi se on silti.

Mutta ei jossitella vaan puhutaan siitä, mitä paketissa on, sillä sekin tarjoaa kattavan katsauksen Raren 30-vuotiseen historiaan. Pelivalinnat ovat sinänsä onnistuneita, että paketin läpi pelaamalla saa hyvän käsityksen siitä, mistä Rare on tullut. Lisäksi kun pääsee nopealla temmolla tykittämään itseään läpi vuosien, huomaa nopeasti tiettyjä raremaisia piirteitä ja sisäpiirin vitsejä, jotka toistuvat pelistä toiseen.

Kaikki pelit tarjoillaan rakkaudella viimeisteltyinä. Ne kaikki pyörivät tietenkin emulaattorien päällä, mutta hyvien sellaisten. Ruudunpäivitysnopeus on vikkelää ja grafiikat näyttävät hyvältä. Vanhoissa peleissä pikselit ovat rosoisia ja ruudunpäivitysnopeuden hidastelut alustalle uskollisia. Kun siirrytään Nintendo 64 –aikaan ja siitä eteenpäin, peleihin on heitelty mukaan pehmennyksiä ja filttereitä, jotka saavat ne näyttämään paremmilta kuin ikinä aikanaan esikuvillaan.

Koska kaikki pelit eivät tietenkään täytä modernia 1080p-resoluution näyttöä kokonaan, ne on usein rajattu osaan peliruutua. Taustalla on joku aiheeseen sopiva grafiikka, jonka keskellä pelikuva sitten on. Mistään postimerkeistä ei silti ole kyse, vaan pelit näyttävät hyviltä ja kauniilta.

Kontrollit toimivat pääasiassa hyvin. Spectrumin ”tätä sitten pelataan näppiksellä” –outoudet on siirretty hyvin pad-ohjaimelle, mutta samaa ei voi ihan sanoa Jet Force Geministä. Sehän oli Nintendo 64 –peli, joka käytti konsolin sangen erikoista ohjainta omalaatuisella tavalla. Niinpä oikealla tikulla ei käännellä kameraa, vaan emuloidaan Nintendo 64:n C-painikkeita: tikun tuuppaus ylöspäin hyppää, alaspäin napauttamalla mennään kyykkyyn ja niin edelleen. Rare on tunnustanut, että kaikki ei nyt mennyt ihan nappiin, joten päivitys on lisäämässä pakettiin uuden, vaihtoehtoisen ohjausmenetelmän.

Hauskana yksityiskohtana Xbox 360 –pelit, joita kokoelmassa on useita, pyörivät Microsoftin oman emulaattorisoftan päällä. Ne siis ilmestyvät ihan sellaisenaan Xbox Onen pelivalikoimaan, niistä saa normaalisti achievementeja ja niin edelleen.

Jos Rare Replay jäisi tähän, se olisi ihan hyvä kokoelma. Kaikki kokoelman pelit eivät ole ehkä aivan huippupelejä, mutta ei se ole ideanakaan. Tämä ei ole Rare’s Greatest Hits, vaan pikemminkin pelimuseo. Ja sitä varten pakettiin on upotettu aika paljon vaivaa ja rakkautta.

Leffa pyörimään

Rare-fanit saavat varmasti aika paljon hupia irti paketin runsaasta videosisällöstä. Tarjolla on kehittäjien haastatteluja, ennennäkemätöntä materiaalia pelien kehitysvaiheista, julkaisemattomia biisejä, katsauksia kesken kehitysjakson tapettuihin projekteihin ja paljon muuta kivaa. Pienenä outoutena videoiden ja bonusmateriaalien avautuminen on sidottu suoraan pelaamiseen.

Pelaamalla pelejä ja suorittamalla niissä pelin sisäisiä tavoitteita – kuten vaikka tekemällä Cobra Trianglessa 50 pyörähdystä aluksen hypätessä maaliviivan yli – saa kerättyä tarroja Rare-passiinsa. Yhden kortin täyttyessä pelaajan kokemustaso kasvaa ja uusia materiaaleja avautuu.

Tarroja keräillään myös pelien kylkeen rakennetussa Snapshot-tilassa. Vain vanhempiin peleihin rajoittuvassa Snapshot-tilassa pelataan erityisiä haasteversioita peleistä. Jossain haasteessa pitää vaikka laskea Slalomin ensimmäinen mäki alas minuutissa, pysyä Battletoadsin prätkäkentässä hengissä 45 sekuntia ja niin edelleen. Haasteita löytyy monentasoisina ja kaikkiin liittyy omat leaderboardinsa, joiden avulla voi kisata kavereitaan ja muita pelin omistajia vastaan siinä, kuka onkaan maailman kovin Battletoads-masokisti.

Minulle Rare ei ole koskaan ollut niin maaginen nimi kuin monelle muulle, mutta itsekin löysin Rare Replaysta helposti tusina peliä, joita pelasin hyvin mielelläni ja joita kutsuisin oikeasti erinomaisiksi peleiksi. Kun huomioidaan, että paketissa saa 30 peliä, jotka on restauroitu tyylillä ja joita tuetaan laadukkailla ja runsailla bonusmateriaaleilla, pakettia ei voi kuin kehua. Pelattavaa irtoaa sadoiksi tunneiksi ja sinä aikana voi tehdä hauskan ja kiehtovan aikamatkan pelaamisen pitkäikäisimpiin kuuluvan studion tapahtumarikkaaseen historiaan.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

 

Kokoelman pelit:

  • Jetpac 1983
  • Lunar Jetman  1983
  • Atic Atac  1983
  • Sabre Wulf  1984
  • Underwurlde 1984
  • Knight Lore 1984
  • Gunfright 1985
  • Slalom 1986
  • R.C. Pro-Am 1987
  • Cobra Triangle 1989
  • Snake Rattle ’n’ Roll 1990
  • Solar Jetman 1990
  • Digger T. Rock 1990
  • Battletoads 1991
  • R.C. Pro-Am II 1992
  • Battletoads Arcade 1994
  • Killer Instinct Gold 1996
  • Blast Corps 1997
  • Banjo-Kazooie 1998
  • Jet Force Gemini 1999
  • Perfect Dark 2000
  • Banjo-Tooie 2000
  • Conker’s Bad Fur Day 2001
  • Grabbed by the Ghoulies 2003
  • Kameo 2005
  • Perfect Dark Zero 2005
  • Viva Piñata 2006
  • Jetpac Refuelled 2006
  • Viva Piñata: Trouble in Paradise 2008
  • Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts 2008

 

 

Lisää aiheesta

N64-peliohjain Xbox Onella? Hoituu! 

Banjo-Kazooien henkinen seuraaja kerää hirveitä summia Kickstarterissa 

Kinect Sports 2 -haastattelu – liikettä niveliin 

Perfect Dark Zero (360) 

Raren 25 vuotta 

Peter Moore: Rare on muinaisjäänne 

Microsoft tekee Xbox One –ekslusiiveja miljardilla taalalla