Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

19.10.2011 16:30 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Insomniac Games
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2-4 (samalla koneella, internetissä)
Pelin kotisivu:http://ratchetandclank.com
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Ratchet & Clank on PlayStation-pelihistorian kestävimpiä nimiä. PlayStation 2:lla debyyttinsä tehnyt seikkailijapari on ihastuttanut pelureita jo vuosikausien ajan. Itse olin viime kerrallakin ihan lääpälläni, mutta moni muu halusi muutoksia vanhaan kaavaan. Ja sitä he myös nyt saavat.

Ratchet & Clank: All 4 One tekee melkoisen pesäeron entiseen, sillä pelin pääteemana on neljän pelaajan co-op. Mutta ei huolta: on mukana tarinakin.

Oma All 4 One –innostuskäyräni on ollut loivan laskeva. Kun kuulin, että Insomniac teki uutta Ratchet & Clankia, olin myyty. Pidinhän edellisestä pelistä kuin hullu puurosta ja jäin odottamaan innolla kaksikon seuraavaa seikkailua. Sitten kävi ilmi, että seuraava seikkailu tulisikin olemaan co-op-peli. Mielessäni pyörivät jo visiot minipeli-kokoelmista ja muista kauhukuvista, mutta turhaan pelkäsin. Kyllä tämä ihan sarjansa peli on.

Edellisen pelin tapahtumien jälkeen Ratchet ja Clank ovat jääneet eläkkeelle, mutta lepopäiviä ei kauaa kestä. Mystinen galaktinen järjestö kutsuu parivaljakon ja kapteeni Qwarkin juhlatilaisuuteen kaupungin syrjäseuduille. Kyseessä on tietenkin tohtori Nefariouksen salajuoni, eikä kolmikko ehdi kissaa sanoa, kun jättimäinen lentävä lautanen on jo siepannut heidät ja tohtorin sisuksiinsa.

Lautasen sisällä masentavan selvä GLaDOS-kopio kertoo, että nelikko on valittu toimimaan tuntemattoman galaktisen mahdin kätyreinä. Ja tästä sitten alkaakin huisi pakomatka läpi maiden ja mantujen.

Tähän asti kuulostaa perinteiseltä Ratchet & Clankilta, eikö? Sitä se peli tarinaltaan onkin, mikä tuli ainakin minulle suurena helpotuksena. Mutta on pelissä jippokin, se jo paljon puhuttu ja mainittu neljän pelaajan co-op. Ja se sitten muuttaakin jo asioita.

K4ikki yhd3n pu0le3st4

 Co-op on päivän teema, halusitpa sitä tai et. Ideana olisi pelata peliä yhdessä kolmen kaverin tai ventovieraan kanssa jaetulla ruudulla tai netin välityksellä. Ikuisesti yksin olevat olmit – ja ennen julkaisua pelaavat peliarvostelijat – saavat myös oman annoksensa tiimityöstä, sillä mukana häärii aina yksi tekoälyn ohjastama tiimikaveri.

Ja pakkohan se on, sillä erilaiset co-op-viritelmät ovat se pelin kantava teema. Taustalla on yhä tasohyppelystä ja hulluista aseista koostuva selkäranka, mutta niiden osalta ei kannata odottaa mitään hirveän innovatiivista, sillä huomio on selvästi ollut monen pelaajan yhteistoiminnassa.

Peli on ladattu täyteen erilaisia kohtia, joissa kaikkien pitää joko tehdä samaan aikaan jotain, tai yhdistellä voimiaan esteiden ylittämiseksi. Kuten kaikki arvaavat, se nyt ei ole kovinkaan hienoa, että ovi avataan yhden napin painamisen sijaan niin, että kaikki neljä seisovat vierekkäin painamassa nappia.

Mutta se onkin vähän hauskempaa, että pelin aikana homma monipuolistuu reippaasti. Ehkä paras esimerkki co-op-toiminnasta on alkuvaiheilla saatava sci-fi-imuri, jolla voi imaista mitä tahansa. Vaikkapa räjähtävän hedelmän, jota voi sitten kuljettaa syöttelemällä sitä kaverilta toiselle. Tai vaikka suoraan kaverin, jonka voi sitten ampua ylitsepääsemättömän rotkon toiselle puolelle. Ja sitten itse perään ampumalla kaveriin kiinni magneettilasso.

Mukana on myös paljon vihollisia, joiden voittaminen vaatii tiukkaa yhteistyötä. Yksi pelaaja pitää vihun huomiota itsessään muiden ampuessa tätä persauksiin. Ja aseetkin on suunniteltu co-op mielessä, sillä kaikkien teho kasvaa eksponentiaalisesti kun niillä ampuu yhtä aikaa samaa maalia.

Hommaa vesittää hieman se, että neljästä pelaajasta kaksi on aika turhia. Peli kun on täytynyt suunnitella niin, että kaiken voi tehdä kahdestaan, jotta yksinpelaajatkin voivat pelata botin kanssa. Niinpä neljän pelaajan peli eroaakin kahden pelaajan pelistä vain niin, että paikalla on pari ylimääristä hemmoa tekemässä samaa hommaa. Toki näin kaaoksen määrä lisääntyy, mutta nettipelissä se ei välttämättä ole vain bonusta.

Jostain syystä pelistä on myös riisuttu pois ominaisuuksia, näkyvimmin aseiden kehittyminen niitä käyttämällä. Ennenhän aseet paranivat itsestään kun niillä tarpeeksi räiski, saaden näin uusia ominaisuuksia ja muuta mukavaa. No, ei enää. Nyt tarjolla on kioskeja, joista voi ostaa aseisiin pari geneeristä ja tylsää parannuspalikkaa.

 Samaten suuri osa sivupuuhastelusta on jäänyt syrjään. Peli etenee suoraviivaisesti episodista toiseen, eikä juuri mitään mahdollisuuksia ylimääräiseen kikkailuun tai ajanvietteeseen löydy. Välillä vastaan tulee laboratorioita, joissa ratkotaan yksinkertaisia, Lemmings-henkisiä puzzleja parannusosien toivossa, mutta siinä se sitten olikin.

Ihan jees, mutta…

 Ratchet & Clank: All 4 One on ihan hauska peli, ei siinä mitään. Pelisarjalle ominainen huumori ja iloinen toiminta ovat yhä osa peliä ja neljän pelaajan sohva-co-opina se onkin varmasti riemukas kokemus. Ainakin kahden pelaajan voimin pelattuna pelailu oli hauskaa.

Co-op onnistuu myös netin välityksellä, mutta miten hyvin… Sitä en voi sanoa. Arvostelukappaleella kun ei nettiin päässyt. Toimivuus on siis mysteeri.

Ongelma on kuitenkin hieman siinä, että peli nojaa hauskuudessaan todella paljon co-op-sähellyksen ja ihmisten keskeisen pöllöilyn voimaan. Tekoälyn kaveri on ihan pätevä avustaja, mutta ei siitä hupia irtoa. Ja niinpä yksin pelaavalle jää käteen Ratchet & Clank –seikkailu, joka ei ole yhtä kiehtova tai hauska kuin sarjan edelliset pelit. Ei nyt ihan tyhjä arpa, mutta ei varsinainen onnistuminenkaan.

All 4 One on siis asiallinen julkaisu hyvien kavereiden kanssa pelattuna, mutta ei se Ratchet & Clank –peli, jota toivoin tai halusin. Ehkä sen vuoro on sitten ensi kerralla?

 

Lisää aiheesta

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3)

Ratchet & Clank: Quest for Booty (PS3)

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3)

Secret Agent Clank (PS2)

Secret Agent Clank (PSP)

Lue myös

Alice: Madness Returns (PC, PS3, Xbox 360)

Battlefield 3 -moninpeliennakko (PC, PS3, Xbox 360)

CreaVures (Mac, PC)

Ms. Splosion Man (Xbox 360)

Need for Speed The Run -ennakko (PC, PS3, Wii, Xbox 360)

Pro Evolution Soccer 2012 (PC, PS3, Xbox 360)