Ratchet & Clank: Into the Nexus (PS3)

19.12.2013 20:00 | Niklas Isberg

Tekijä: Insomniac Games
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Ratchet & Clank: Into the Nexus
Arvostelija: Niklas Isberg

Galaksien välinen rauha on jälleen vaarassa, kun tunnettu superrikollinen Vendra Prog ja hänen veljensä Neftin koettavat ottaa vallan maailmasta hallitsemalla hirmuisia Nether-olioita. Sisarusten suunnitelma ei kuitenkaan mene ihan oppikirjan mukaisesti, joten Ratchet ja Clank passitetaan pysäyttämään pahiskaksikko.

Olen rakastanut Ratchet & Clank -pelisarjaa ensimmäisestä osasta lähtien eikä rakkaus ole tukahtunut vuosien saatossa juuri lainkaan. Pelien tietynlainen viattomuus ja vilpitön huumori tarjoavat nautinnollista pelattavaa, sillä niiden tarkoitus on nimenomaan viihdyttää. Sarja on kuitenkin törmännyt jäävuoreen muutaman kerran, jonka osoittavat muun muassa areenatappeluihin keskittyvät pelit. Ne jäivät itsellä oikeastaan vain pintaraapaisuksi, sillä janosin lisää hassun hauskaa seikkailua.

Into the Nexus on ehtaa Ratchet & Clankia. Seikkailu on jälleen humoristista ja viihdyttävää, ja se pääsee lähelle sarjan parhaimpia pelejä. Se tarjoaa edelleen kekseliäitä aseita ja hauskoja letkautuksia, joita vahvistavat hupaisat ja hullunkuriset viholliset. Hahmojen välinen dialogi on sopivan hölmöä eikä se yritä liikaa. Into the Nexus näyttää myös upealta värikkäine ja pirteine kenttineen. Kivana lisänä mainittakoon myös Hall of Heroes, jossa pelaaja pääsee kertaamaan kaikkien pelien tarinoita hologrammien avulla.

Juonellisesti Into the Nexus ei ole tajunnan räjäyttävä kokemus, mutta se ei kuitenkaan hidasta näin hyvin toimivaa seikkailua. Käytössä on iso liuta aseita, jotka päivittyvät itsestään taistelun lomassa. Niihin voi ostaa myös parannuksia keräämällä muttereita sekä raritaniumia. Arsenaali on pitkälti aiemmista osista tuttu eikä uusia, kekseliäitä aseita ole Nightmare Boxin lisäksi juuri lainkaan.

Lyhyt ja ytimekäs

Kuten aiemmissa sarjan peleissä, piilotetut esineet avaavat tehokkaampia aseita. Niitä ei ole kuitenkaan vaikea löytää, sillä esineet näkee pelin tietyssä vaiheessa suoraan kartalla, jolloin niiden hankkiminen ei vaadi niinkään kekseliäisyyttä kuin suunnistustaitoa. Trophy-tiliään voi siis laajentaa helposti pienellä vaivalla.

Tarina on poikkeuksellisen lyhyt, joka yllätti minut täysin. Odotin noin kymmentä tuntia hupia, kun läpipeluuseen kuluukin vain noin neljä. Juuri kun alkaa tapahtua, singahtaa ruudulle viimeinen pomovastus, joka jätti jälkeensä haikeita huokauksia.  

Vaikka peli on lyhyt kuin Suomen kesä, on se todella hauskaa pelattavaa. Se on tiivistetty niin tiukaksi paketiksi, ettei se kerkeä tuntua puuduttavalta missään vaiheessa. Suippokorva liikkuu yhä ketterästi ja ampuminen on jälleen sulavaa. Pelattavuuteen on myös saatu kirjaimellisesti uusia ulottuvuuksia painovoiman avulla liikkuvaa Clankia hyödyntämällä. Kaksiulotteinen loikkiminen on hyvä yhdistelmä pulmanratkontaa ja tasohyppelyä. Clankin osuuksia olisi voinut olla mukana enemmänkin.

Into the Nexus lopettaa Future-sarjan, joka alkoi Tools of Destructionista kuusi vuotta sitten. Näihin vuosiin on mahtunut viisi eri peliä, joista ehdottomasti parhaimpia muistoja ovat luoneet Tools of Destruction, A Crack in Time ja nyt Into the Nexus.

Vaikka pelisarjassa on esiintynyt moninpelimuotoja, ovat itselle rakkaimmat pelit juuri niitä, joissa keskitytään täysin yksinpeliin. On hieno huomata, ettei Insomniac Games ole unohtanut juuriaan, sillä Into the Nexus saavuttaa sen, mitä sarja parhaimmillaan on. Se on varsinaisen hyvä lopetus sarjalle ja tarjoaa letkeää viihdettä koko rahan edestä.

 

Lisää aiheesta

Ratchet& Clank Trilogy (PS3) 

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3) 

Ratchet & Clank: QForce (PS3, PS Vita) 

Ratchet & Clank: Tools of Destruction (PS3) 

Lue myös

Baldur’s Gate II Enhanced Edition (Mac, PC)

Edna & Harvey: The Breakout (PC)

Oceanhorn (iOS)

Skydive: Proximity Flight (PS3, Xbox 360)

 

Muropaketin uusimmat