Uusimmat

Ratchet & Clank Trilogy (PS3)

20.06.2012 18:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: idol Minds (uusintaversiot), Insomniac Games (alkuperäiset)
Julkaisija: Sony Computer Entertainment Europe
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3
Pelaajia: 1, 2-8 (internetissä)
Pelin kotisivu:http://fi.playstation.com/ratchettrilogy/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

Eräs viimeisten vuosien ikävimmistä ja riemastuttavimmista keksinnöistä on niin sanottu HD-buumi. Kaikki julkaisevat vähän suuremmalla resoluutiolla varustettuja versioita PlayStation 2 –peleistään helpon rahan turvin. Ikävää tämä on, koska suuri osa paketeista on selvästi toteutettu ”yli siitä, missä aita on matalin” –periaatteella.

Mutta se riemastus… No, se on sitä, kun joku oikeasti hyvä pelisarja saa ansaitsemansa käsittelyn ja herää uudelleen henkiin entistä ehompana ja parempana pakettina. Ja tähän kategoriaan kuuluu myös Ratchet & Clank –kokoelma.

Ei ole toki sinänsä ihme, että Ratchet & Clank Trilogy on laatua, sillä Sonyhan nimenomaan on kunnostautunut uusintaversioillaan paljon muita yrittäjiä paremmin. Yhdeltä Blu-ray-levyltä löytyvät pelisarjan kolme ensimmäistä osaa, kaikki laadukkaasti ja rakkaudella modernisoituina.

Kaikki kolme peliä tukevat nyt 1080p-resoluutiota ja 3D-televisioita, kaikkiin on lisätty pino trophyjä – jotka tosin eivät arvostelukappaleessa toimineet syystä tai toisesta – ja tiettävästi Ratchet & Clank 3:n moninpelikin onnistuu netin välityksellä. Paperilla kaikki on siis kunnossa.

Teknistä laatua

 Paperi on toki paperia ja se todellinen testi tulee vasta, kun levy lyödään asemaan. Eikä Ratchet & Clank Trilogy petä silloinkaan. Ensireaktioni olivat aika penseät, kun pelien introvideot lähtivät rullaamaan hieman suttuisina ja 4:3-kuvasuhteella. Kyse ei kuitenkaan ollut vasurilla tehdystä kokoelmasta. Päinvastoin: alkuperäiset videomasterit ovat 4:3-kuvasuhteella tehtyjä, eikä uusinnassa haluttu lähteä runtelemaan niiden kuvasuhdetta laajakuvanäyttöjä varten. Kun itse peli alkaa, kaikki on laajakuvaa.

Ilahduttavasti wanhat pelit näyttävät edelleen todella muikeilta, mikä ei toki taas ole oikeasti ihme, kun asiaa pysähtyy tarkastelemaan loogisesti. Vektoreitahan pystyy skaalailemaan vaikka minkä resoluutioisille näytöille, joten se ei perinteisesti ole ongelma. Mutta tekstuurit ovat. Ne kun ovat yleensä suuremmilla resoluutioilla todella suttuisen ja kämäisen näköisiä.

Ratchet & Clank Trilogy ohittaa tämän hyvän suunnittelunsa ansiosta. Pelit on alunperinkin tehty näyttämään sarjakuvamaisilta. Tekstuurit ovat yksinkertaisia ja selkeiden palettiensa ansiosta näyttävät korkeilla resoluutioillakin todella hyvältä.

Eihän kokoelma toki yhtä huimalta näytä kuin vartavasten PlayStation 3:a varten tehdyt Ratchet & Clankit, mutta laatukamaa ne ovat silti. Ja pyörivät vielä tietenkin jouhevasti. Mukana on myös mahdollisuus säädellä kontrolleja monipuolisesti, joten sekään ei haittaa tahtia, että alunperin Ratchet & Clankeissa kontrollit olivat vähän erilaiset kuin moderneissa 3PS-peleissä. En muista, oliko tämä jo pelien alkuperäinen ominaisuus vai jälleen uusi Trilogy-lisäys, mutta hyvä juttu joka tapauksessa.

Sisältö kunnossa

 Kaikille alkuperäisiä pelejä pelanneille tämä ei tule uutisena, mutta Ratchet & Clank Trilogy on pelinäkin rautaa. Kaikki kolme sen sisältämää peliä olivat jo aikanaan hillittömiä arvostelu- ja myyntimenestyksiä ja ilokseni voin todeta, ettei aika ole niiden hohtoa himmentänyt. Tästä kuuluu jälleen iso kiitos Insomniac Gamesinlle, jonka kehittäjät antoivat jo aikanaan mielikuvituksensa lentää.

Niinpä tarjolla on useamman kymmenen tunnin verran todella laadukasta 3PS-toimintaa, jossa on Insomniacin tavaramerkkinä todella mielikuvituksellinen asevalikoima. Myöhemmistä peleistä tutut klassiset elementit, kuten aseiden kehittyminen käytettäessä sekä uusien lelujen ostelu, ovat alusta saakka mukana. Ja niin ovat Captain Quarkin kaltaiset, myöhemmistäkin peleistä tutut hahmot. Ja aivan yhtä hyvin kirjoitettuina ja hauskoina kuin PlayStation 3 –peleissäkin.

Ykkösosa on peleistä maanläheisin, mikä ei toki ole suuri yllätys. Jo sekin tarjoaa kuitenkin todella hauskaa viihdettä: matka vie planeetalta toiselle joskus tasohyppelemään, toisinaan areenataistelemaan ja joskus muulloin taas tekemään ties mitä muuta. Ja pelien järjestysnumeroiden kasvaessa meno muuttuu alati älyttömämmäksi.

Valittamista on oikeasti todella vähän. Ensimmäinen Ratchet & Clank on myöhempiin peleihin verrattuna vähän kömpelö ja jo kakkososan alussa huomaa, että Insomniac oli hionut selvästi kaavaansa pelien välissä. Mutta sekin on hyvä peli. Ja kun päälle heitetään kaksi erinomaista peliä, jotka on modernisoitu mainiosti, mitäpä tässä valittaisi?

Ratchet & Clank Trilogy onkin kuin oppikirjaesimerkki siitä, miten näitä HD-kokoelmia pitäisi tehdä. Sen kaikki pelit ovat pelaamisen arvoisia ja niiden modernisointi on hoidettu mainiosti. Näyttää hyvältä, hauska pelata ja trophytkin ovat kunnossa. Sly Trilogyn ohella mielestäni se paras HD-kokoelma, joka kuuluu jokaisen PS3-pelurin hyllyyn.

 

Lisää aiheesta

Ratchet & Clank (PS2)

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3)

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

Ratchet & Clank: Quest for Booty (PS3)

Secret Agent Clank (PS2)

Lue myös

Counter-Strike: Global Offensive -ennakko (Mac, PC, PS3, Xbox 360)

Dragon’s Dogma (PS3, Xbox 360)

Forza Motorsports 4: Top Gear Car Pack DLC (Xbox 360)

Mario Tennis Open (3DS)

Minecraft: Xbox 360 Edition (Xbox 360)

One Piece Unlimited Cruise SP (3DS)

Rhythm Thief & The Emperor’s Treasure (3DS)