Uusimmat

Ratchet & Clank Trilogy (PSV)

14.09.2014 14:00 Miikka Lehtonen

Tekijä: Idol Minds
Julkaisija: Sony
Testattu: PlayStation Vita
Saatavilla: PlayStation Vita
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Ratchet & Clank Trilogy
Arvostelija: Miikka Lehtonen

 

HD-uusintaversioista on tullut Sonyn konsoleilla tuttu ja myös aika pidetty ilmestys. Männäsukupolvien pelisarja toisensa jälkeen saa HD-uusintakäsittelyn ja löytää uuden yleisön, yleensä hyvin seurauksin.

Tai no, ainakin jos alustana ei ole Vita-käsikonsoli. Sen HD-uusintaversiot kun ovat olleet hieman rosoista tasoa, eikä Ratchet & Clank Trilogy tee valitettavasti poikkeusta.

Ratchet & Clank on mielestäni yhä Sonyn parhaita pelisarjoja, vaikka ne viimeisimmät sivupelit ovatkin olleet hieman mitä sattuu. Mutta pääsarjan pelit? Ne ovat rautaa. Edelleen. Pari vuotta sitten arvostelemani Ratchet & Clank Trilogy todisti, että wanhat PlayStation 2 –pelit toimivat mainiosti myös PlayStation 3:lla. Grafiikka oli nättiä, ominaisuudet kattavia ja pelattavuus tietenkin täyttä rautaa.

Tämä mielessäni odotin paljon myös trilogian tuoreelta Vita-uusintaversiolta. Ja voi pojat, mikä pettymys siitä seurasikaan.

Sisältö rautaa

Pelillinen sisältö on tietenkin edelleen kunnossa, sillä onhan kyseessä todella hyvien pelien kolmikko. On hauska nähdä, että vaikka vuodet ovat vierineet, Insomniacin kekseliäät ja veikeät tasohyppelyt ovat yhä täyttä rautaa.

Ratchet & Clank –pelit ovat aina olleet mielikuvituksen lentoa parhaimmillaan. Hauskat hahmot, kepeät tarinat, kekseliäät aseet ja vaihteleva pelattavuus ovat pitäneet mielenkiintoa yllä aivan sarjan ensimmäisestä pelistä saakka. Toki siinä ykkösosassa jotkut ideat ovat vielä hieman rosoisia, mutta sekin toimii. Ja jo Ratchet & Clank 2 on suorastaan erinomaisen hyvä 3D-tasohyppely.

Todella pikaisesti tiivistettynä tarjolla on puoliavoimen maailman 3D-tasohyppelyä, jossa ratkotaan kepeitä puzzleja, harrastetaan todella kepeää hahmonkehitystä ja tykitetään kumoon tuhansittain vihollisia kekseliäiden aseiden kera. Perustason laserpyssyjen ja kranaatinheitinten ohella tarjolla on todella kekseliäitä ja hauskoja aseita, kuten pyssy, joka muuttaa vihollisia ankoiksi.

Pelit ovat myös oikeasti hauskoja ja niiden älyttömiä tarinoita ja tapahtumia saa usein nauraa kunnolla. Sisällön puolesta valittamista ei juuri ole, mitä nyt toki se ykkösosa on todellakin edelleen selvästi eräänlainen prototyyppi ja kaava on kunnolla kohdallaan vasta kakkososassa, mutta koska sekin on jo hyvä peli ja jatko-osat vain parempia, ei tästä suurta numeroa viitsi tehdä.

Teknisestä toteutuksesta, sen sijaan… siitä kylläkin.

Tekniikka homeessa

Odotin ennakkoon Ratchet & Clank Trilogylta paljon. En kuitenkaan mielestäni liikaa. Onhan kyseessä kuitenkin alkujaan PlayStation 2:lle julkaistu pelitrilogia. PlayStation 3 –versio oli erinomaisen hyvä. Grafiikka oli näyttävää, trophyt löytyivät ja kaikki oli muutenkin tehty rakkaudella. Valitettavasti samaa ei voi sanoa Vita-versiosta.

Oli melkoinen yllätys huomata, että grafiikka on todella suttuista. Tämä johtuu siitä, että peli ei pyöri Vitan omalla natiiviresoluutiolla, vaan matalammalla tarkkuudella, josta se sitten skaalataan täydelle ruudulle.

Tästä huolimatta ruudunpäivitysnopeus takkuaa pahasti. Pelit pyörivät parhaimmillaankin noin 30 FPS:n nopeudella, usein selvästi hitaammin. Vitasta kyllä luulisi löytyvän vääntöä paljon parempaankin, joten mitä ihmettä on tapahtunut?

Murheet eivät lopu tähän, sillä muitakin ongelmia löytyy. Koska Vitasta ei löydy kaikkia samoja nappeja kuin DualShock-ohjaimesta, osa toiminnoista on taas siirretty takaosan kosketuspinnalle. Sivuttain liikkuminen, mikä on 3D-räiskinnässä aika tärkeää, tapahtuu hiplailemalla kosketuspintaa. Se on kuitenkin hyvin kranttu siitä, mihin saa koskea. Itse huomasin, että sormia piti kurottaa epämiellyttävän kauas ohjaimen keskustaa kohti, jotta strafe-liike alkaisi.

Lisäksi kontrolleissa on outoa viivettä. Pelikokemus ei nyt varsinaisesti mene pilalle, mutta koko ajan on sellainen olo kuin jokin tökkisi. Nettipuheiden perusteella Ratchet & Clank 2:n Vita-versio on myös todella buginen ja kaatumisaltis, mutta itse en – verrattain nopean – testin aikana huomannut suurempia ongelmia. Varoitettakoon kuitenkin periaatteen vuoksi.

Niinpä olenkin nyt ikävässä tilanteessa. Sisältönsä puolesta Ratchet & Clank Trilogy olisi selvää peukkukamaa. Vaikka pelit ovat jo vanhoja, ne toimivat yhä mainiosti ja ovat niin hyviä, että moni moderni kehittäjä saisi ottaa niistä mallia. Mutta ei Vita-versiolle voi peukkua nostaa. Ei edes varovasti. Se on valitettavasti jälleen uusi luku alati kasvavassa huonojen Vita-uusintaversioiden katalogissa. Sonyn olisi hiljalleen syytä tehdä asialle jotain.

 

Lisää aiheesta

Ratchet & Clank Trilogy (PS3)

Ratchet & Clank: A Crack in Time (PS3)

Ratchet & Clank: All 4 One (PS3)

Ratchet & Clank: Into the Nexus (PS3)

Ratchet & Clank: QForce (PS3, PS Vita)

Ratchet & Clank: Quest for Booty (PS3)

Secret Agent Clank (PS2)

Secret Agent Clank (PSP)