UUSIMMAT

Rayman Legends (PS4, Xbox One)

18.02.2014 19:00 | Miikka Lehtonen

Tekijä: Ubisoft Montreal
Julkaisija: Ubisoft
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, Xbox 360
Tulossa: PlayStation 4, Xbox One
Pelaajia: 1, 2 (samalla koneella)
Pelin kotisivu: rayman.ubi.com/legends/
Arvostelija: Miikka Lehtonen

5/5

Alkujaan Wii U:n mielenkiintoisimpien yksinoikeuspelien joukkoon kuulunut Rayman Legends aiheutti viime vuonna kovaa porua, kun Ubisoft päättikin julkaista pelin kaikille mahdollisille alustoille.

Wii U -miesten tappio oli pelaavan kansan voitto, sillä pelihän itsessään oli loistava. Ja nyt se “kaikille mahdollisille alustoille” -osiokin alkaa toteutua, sillä uuden sukupolven konsolit saivat oman versionsa. Mutta onko kyseessä vain nopea ja halpa porttaus?

Rayman Legends on jatkoa vuoden 2011 iloisimpiin yllätyksiin kuuluneelle Rayman Originsille, jonka avulla Ubisoft esitteli erinomaisen veikeän UbiART-työkalunsa. Sen avullahan graafikot voivat loihtia verrattain helposti aivan uskomattoman nättiä ja pehmeää 2D-grafiikkaa. Ja niinpä Origins olikin se suunnilleen nätein 2D-peli ikinä.

Mutta oli se toki muutakin. Se oli mainio pelattava, veikeä, oivaltava ja yllättävä. Suosituspeukku irtosi Domen testissäkin kevyesti ja taisipa se aikanaan vuoden pelit -listallenikin päätyä (toim. huom. Petterin listalle kyllä). Ja sitten Rayman Legends teki saman uudelleen.

Sekin oli hauska, oivaltava ja yllättävä 2D-tasohyppely, jossa riitti sisältöä ja pelattavaa pitkäksi aikaa. Kerättävää, löydettävää ja keksittävää riitti joka kulman takana, eikä pelistä puhdasta luovaa hulluuttakaan puuttunut. Musiikkikentät, pelihahmojen yllättävä muuttuminen vaikka ankoiksi ja monet muut hauskat yllätykset pitivät minut ja pelin Domea varten arvostelleen Juhon tehokkaasti näpeissään. Viime vuoden parhaita pelejä.

Ja nyt sen current gen -versio sitten on täällä. Muiden perässä, mutta mahtaako olla muita ehompi?

Raaputa ja rapsuta

Pohjimmiltaan Rayman Legends on yhä se sama peli, joka ihastutti — ja rehellisesti sanoen myös ajoittain vihastutti, sen verran vaikeasta teoksesta on kyse — Wii U:lla, PC:llä ja muilla antiikkisilla pelikoneilla viime syksynä. Sisällön puolesta juuri mikään ei ole muuttunut PlayStation 4:ää ja Xbox Onea varten.

Jotain kuitenkin: Ubisoft on hyödyntänyt laajoja lisenssivalikoimiaan ja tuupannut Legendsin jo ennestään kivan kokoiseen hahmovalikoimaan Splinter Cell -vakoojapukuun tai vaikka Assassin’s Creed -piraatiksi pukeutuneita versioita Raymanista ja tämän ystävistä. Uusintaostoksen paikka? No ei toki, mutta on tämäkin jotain.

Kivampaa on se, että uusien koneiden rautaa hyödynnetään entistä tarkempien — eli suurempikokeisten — grafiikoiden muodossa. Rayman Legends näyttääkin PlayStation 4:llä todella herkulliselta ja pyörii vakaasti 60 FPS:n nopeudella. Mutta odottiko joku muka vähempää? Hauskasti pakollinen kovalevyasennus hyödynnetään välittömien latausten muodossa. Siirtyminen valikoista kenttiin tapahtuu silmänräpäyksessä ilman mitään huomattavaa latailua. Tästäkin siis peukkua.

Uusien ominaisuuksien trion viimeistelee mahdollisuus raaputella kentistä kerättäviä arpalippuja DualShock 4 -ohjaimen kosketuspinnan avulla. Kosketusnäyttöä pelin aikana naputtelemalla voi myös siirtyä kameratilaan, jossa voi siis käytännössä vain zoomailla ja pannailla kameraa edestakaisin, ennen kuin ottaa PlayStation 4:n omilla jako-ominaisuuksilla kuvakaappauksen pelitilanteesta kavereilleen. Olihan se ihan kivaa, mutta muistutti taas elävästi siitä, että kosketuspinta ei ole edes yhtä tarkka tai kätevä kuin kannettavien tietokoneiden touchpadit.

Joten mikä on siis lopputulos? Sanotaan vaikka näin: jos kotoa löytyy jo puhki pelattu Rayman Legends muilla koneilla, uuden sukupolven uusintaostos ei ole ehkä se paras ratkaisu, ainakaan alekorin ulkopuolelta. Pelihän itsessään on yhä aivan loistava, mutta uutta sisältöä on tietenkin aika niukasti. Jos Raymanin riemut ovat kokematta, tämä on tietenkin se paras tapa.

Nätimpi, sulavampi, nopeampi ja pienillä ekstroilla höystetty Rayman Legends voi hyvinkin osoittautua erääksi vuoden 2014 parhaista peleistä kun palkintoja aikanaan jaetaan. Eihän se pelillinen sisältö siitä mihinkään ole hävinnyt tai hohtoaan menettänyt. PlayStation 4:n parhaita pelejä.

 

Rayman Legends (PC, PS3, PSV, Wii U, Xbox 360)

Alussa mainitsinkin, että tasohyppelypelejä on julkaistu viime vuosien aikana aivan julmettu määrä. Itsekin olen vähintään kokeillut niistä kymmeniä, enkä pysty rehellisesti nostamaan yhtään kokemistani Rayman Legendsin yläpuolelle. Toki muut yrittäjät loistavat omilla vahvuusalueillaan, Super Meat Boy haasteillaan, Braid tarinallaan ja ajankelausjipollaan, vain pari mainitakseni. Rayman Legends vie lopulta koko porukkaa silkalla asenteellaan, energisyydellään ja hyväntuulisuudellaan.

 

Lisää aiheesta

Rayman Origins (PS3, Wii, Xbox 360)

Toimituksen suosikkipelit 2011: Petteri

Toimituksen suosikkipelit 2013: Eric

Toimituksen suosikkipelit 2013: Juho

Toimituksen suosikkipelit 2013: Simon

Lue myös

Adventure Time: Explore the Dungeon Because I DON’T KNOW! (3DS, PC, PS3, Wii U, Xbox 360)

Al Emmo and the Lost Dutchman’s Mine (PC)

Deadfall: Adventures (PC, PS3, Xbox 360)

Halo: Spartan Assault (PC, WP8, Xbox 360, Xbox One)