Resident Evil 5 Gold (PS3, Xbox 360)

05.07.2010 15:35 | Muropaketin toimitus

Resident Evil -pelisarja on kulkenut pitkän tien survival horror-genren tiennäyttäjästä splatter-henkiseksi zombienlahtaukseksi. Sarjan viides osa jatkoi edeltäjänsä viitoittamalla tiellä, jossa ammuksia ei säästellä ja kauhusta voidaan puhua ainoastaan nimellisesti.

Resident Evil 5 Gold on paketti, joka niputtaa varsin maistuvan sarjan viidennen osan sille myöhemmin julkaistun DLC-sisällön kanssa. Mitä paketti sitten oikein pitää sisällään?

Pääpeli on sama vanha hyvä itsensä, josta voi tarkemmin lukea eDomen aiemmasta arvostelusta. Joka tapauksessa kysymyksessä on co-op-pelaamiseen rohkaiseva toimintaseikkailu, jossa sarjan luottosankari Chris Redfield päätyy kuvitteelliseen Kijujun afrikkalaisvaltioon. Kijujulaiset ovat joutuneet kammottavan tieteellisen kokeen uhreiksi.

Uuden apurinsa Sheva Alomarin kanssa Chris joutuu setvimään Kijujussa aiheutettua kaaosta verenhimoisiksi zombeiksi ja hirviöiksi muuttuneen paikallispopulaation keskelle. Homman nimi on jälleen armoton teurastus, ammuksissa ei juuri säästellä, räjähdykset ovat isoja ja zombeja niin paljon ettei laskuissa pysy.

Kiehtovasta tarinasta ja hyvästä meiningistä nauttimista ei pääsääntöisesti haittaa kuin kaksi asiaa: Resident Evilien perinteinen mekaniikka, jossa ampuminen ja liikkuminen ei onnistu samaan aikaan, sekä tekoälyapurin tekoälyttömyys. Liikkumattomuuteen tottuminen on lähinnä asennekysymys, koska pelin vaikeustaso on kyllä mitoitettu pelimekaniikkaa vastaavaksi. Apurin tekoälyttömyys pännii lähinnä silloin kun vastassa on kerrasta tappavia vihollisia. Apurin kuolema nimittäin johtaa välittömään game overiin.

Lisää sisältöä, mutta onko tarpeeksi?

Sanomattakin liene selvää että Gold-paketti on suunniteltu peliin aiemmin tutustumattomille. Käytännössä ainoa merkittävä lisäsisältö paketissa ovat kaksi uutta lukua, jotka valottavat pelin taustoja. Lost in Nightmares on suorastaan huvittavan itseironinen paluu sarjan alkuajoille, jossa Jill Valentine ja Chris Redfield tutkivat Umbrella-pomo Spencerin erästä kartanoa ennen pääpelin tapahtumia. Sarjan nykyinen action-meininki saa tällä kertaa väistyä hellyttävän kälyisten puzzlejen ja huoneistojen koluamisen tieltä.

Desperate Escape taas on suoranainen vastakohta Lost in Nightmaresille. Josh Stonen ja Jill Valentinen tähdittämä osio vetää uuden Resident-meiningin suorastaan överiksi. Matka linnoituksesta evakuoimaan saapuneelle helikopterille vetää zombinlahtauksen naurettaviin mittasuhteisiin. Hiukan yli tunnin mittaisen episodin aikana majineja kaatuu satamäärin.

DLC-pakettien päällimmäinen ongelma sisältyi äskeiseen lauseeseen. Kun molemmilla paketeilla on pituutta hiukan päälle tunnin verran, ei voida puhua mistään järisyttävän hyvästä vastineesta rahalle. Tämä siis jos ne lataisi erikseen PlayStation Storesta. Gold-paketissa ne ovat mainio lisä, vaikka eivät pääsääntöisesti laajenna pelin tarinaa tai ole yleiseltä tasoltaan ihan samoissa pääpelin kanssa.

Kaiken kaikkiaan Resident Evil 5 Gold on hyvä versio yhdestä viime vuoden parhaista peleistä, mikäli se on vielä syystä tai toisesta kokematta. Se niputtaa kohtuuhintaiseksi paketiksi sellaisen sisällön, joiden hankkiminen erikseen ei ehkä välttämättä ole kannattavaa. Pelikaveri on tosin suositeltava mikäli pelistä haluaa saada kaiken mahdollisen irti.

Lue myös: Resident Evil 5 (360, PS3)

 

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.residentevil.com
Tero Lehtiniemi

Lisää aiheesta

Resident Evil 2 (GC)

Resident Evil 3: Nemesis (GC)

Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Resident Evil Zero (GC)

Resident Evil: The Umbrella Chronicles (Wii)

Resident Evil 5 (360, PS3)

Resident Evil  -pelisarja on viimeisen vajaan 15 vuoden aikana pelotellut pelikansaa moninaisilla ja viihdyttävillä tavoilla. Ajan kuluessa sarjakin on kehittynyt ja alkuvuosien hidasetempoinen zombi-jännäily on jäänyt historiaan. Nyt mennään huomattavasti toiminnallisemmilla poluilla, mikä ei suinkaan ole miellyttänyt kaikkia.

Toiminta ei ole ollut ainoa valituksen aihe,  sillä pelin ympärillä on kohistu jos jonkinlaisista aiheista jo hyvissä ajoin ennen sen julkaisua. Kaiken kohun keskellä meinasi unohtua se tosiasia, että Resident Evil 5 on pahuksen hyvä peli.

Lue myös

Bleach: The 3rd Phantom (DS)

Kane & Lynch 2: Dog Days -ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

Prince of Persia: The Forgotten Sands (PC, PS3, Xbox 360)

Resonance of Fate (PS3, Xbox 360)

Splinter Cell Conviction: Deniable Ops Insurgency DLC (PC, Xbox 360)

Super Mario Galaxy 2 (Wii)

Theatre of War 2: Kursk 1943 (PC)