Resident Evil: The Umbrella Chronicles (Wii)

19.02.2008 14:03 | Markus Muhin

Lukuisten Resident Evil 4 –konversioiden jälkeen Capcom on viimein puskenut ulos kokonaan uuden RE-pelin. The Umbrella Chronicles kertaa aiempien pelien tapahtumia ja keskittyy pahamaineisen Umbrella Corporationin vaiheisiin.

Perinteistä poiketen RE:UC ei kuitenkaan ole tuttua seikkailua, vaan raiteilla kulkeva ammuskelupeli jonka aikana ei puzzleja ratkota. Seikkailun aikana nähdään niin tuttuja kuin tuntemattomiakin naamoja ja paikkoja.

Mukana on neljä pääskenaariota, jotka käydään kronologisesti läpi alkaen Resident Evil Zeron tapahtumista ja päättyen Umbrellan tuhoon, joka on ainoa kokonaan uusi skenaario. Mukana on aina kaksi hahmoa, jotka ovat ensimmäisessä STARS Alpha-ryhmän Rebecca Chambers sekä vankikarkuri Billy Coen, toisessa ja neljännessä Bravo-ryhmän Jill Valentine sekä Chris Redfield sekä kolmannessa Jillin lisäksi palkkasotilas Carlos Oliveira.

Jos pelikoneeseen on kytketty kaksi ohjainta, kaveri voi ohjata toista hahmoa. Välillä pääsee seikkailemaan myös Umbrella-kätyri Albert Weskerin kengissä.

Ammu ja heiluta

RE-veteraaneille ensimmäisen kolmen skenaarion ympäristöt ja viholliset ovat tuttuja. Hahmot liikkuvat tuttua polkua huoneesta toiseen, ja aina välillä taistellaan pomovastusten kanssa. Loppumattomat ammukset sisältävän peruspyssyn lisäksi mukaan voi aina tuoda yhden järeämmän tuliaseen, joita kertyy mukaan tasoja koluttaessa. Näissä ammukset ovat kuitenkin rajalliset, joten harkintaa kannattaa käyttää ja usein paremmat pyssyt jättää pomokohtaamisiin. Pienemmät, päälle käyvät hirviöt hoituvat tehokkaammin vanhalla kunnon puukolla.

Wiimote toimii hyvin pistoolina. Liiketunnistus toimii vankasti ja ampuminen ja aseen lataaminen on sujuvaa ohjaimen B-liipaisimesta. Nunchuk-lisäohjain ei ole pakollinen, mutta se hieman helpottaa pelaamista esimerkiksi tarjoamalla ylimääräisen aseenvaihtamisnapin C-painikkeesta. Nunchukin tatilla voi myös katsella ympärilleen.

Aina silloin tällöin eteen tulee kohtia, joissa pitää painaa nopeasti tiettyjä nappeja tai vaikkapa heiluttaa wiimotea vihollisen iskun väistääkseen. Ohjainta heiluttamalla hoituu myös kimppuun päässeiden zombien tuuppaaminen.

Yksi Umbrella Chroniclesin suurimmista ansioista on se, että peli voi miellyttää myös sellaisia Resident Evilien ystäviä, jotka eivät tavallisesti välitä valopistooliammuskeluista. Koska UC on uskollinen aiemmille osille, voi sitä kuvailla eräänlaiseksi suoraviivaiseksi versioksi kauhusarjan kolmesta varhaisesta osasta, ilman puzzleja ja harhailua. Vaikka allekirjoittanut pitääkin eniten juuri alkupään Residenteistä, tarjoaa UC siinäkin mielessä mukavaa vaihtelua, ettei tässä ei todellakaan tule vastaan kohtia joissa ei tietäisi mitä pitäisi tehdä.

Synkkä ja myrskyinen kauhuammuskelu

Grafiikka ja miljööt, jotka koostuvat asiaankuuluvan tumman harmaista ja ruskeista sävyistä, ovat komeaa katseltavaa eivätkä häviä Resident Evil 4:n GameCube-versiolle. UC:n vaikeustaso on keskivertoa, vihujen kanssa ei pitäisi tulla suurempia ongelmia kunhan muistaa ottaa pistoolin lisäksi mukaan myös tanakampia aseita. Pomotappelut saattavat venähtää pitemmiksi, jos hirviön ainoa heikkous on esimerkiksi auringonvalolle altistuminen.

Peli yllätti positiivisesti, vaikka tieto Umbrella Chroniclesin lajityypistä oli joillekin pettymys. Klassikko-Residentien tapahtumapaikkojen koluaminen, päähenkilöiden ohjaaminen sekä tuttujen vastustajien näkeminen on jo mukavaa, mutta kun kaiken lisäksi ohjaus, tähtäys ja ampuminen on vaivatonta ja pelattavuus sujuvaa,  lämpenee myös valopistoolipelejä normaalisti kaihtava RE-fani Chroniclesille.

Tämän kera kelpaakin odotella Resident Evil 5:sta.

 

Tekijä: Capcom
Julkaisija: Capcom
Testattu: Nintendo Wii
Saatavilla: Nintendo Wii
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.residentevil.com

 

Lue lisää eDomesta

Pelirasismi taas höyrypäiden ilonaiheena Yhdysvalloissa

Pelko ja nautinto yhdistyvät kauhupeleissä ja –leffoissa

Pino Resident Evil 5 -kuvia

Resident Evil 2 (GC)

Resident Evil 3: Nemesis (GC)

Resident Evil 4 (GC)

Resident Evil 4 (PS2, GC)

Resident Evil 4 Wii Edition (Wii)

Resident Evil 5 – rasismia vai idiotismia?

Resident Evil -fiilistelyä japanilaisittain

Resident Evil Zero (GC)

Resident Evil: Code: Veronica X (GC)

Resident Evil: Tuho

Taas uusi Resident Evil -elokuva, joskin tällä kertaa tietokoneanimoituna

Viikon traileri: Resident Evil – Extinction

Vino pino kuvia Resident Evil: The Umbrella Chroniclesista

Wiin Resident Evil ylitti Capcomin myyntiodotukset