Uusimmat

Retry (iOS)

07.05.2014 15:00 Jukka O. Kauppinen

Tekijä: Rovio
Julkaisija: Rovio
Testattu: iPad Mini
Saatavilla: iOS 4.3 tai uudempi
Pelaajia: 1
Muuta: ladattava peli, ilmainen, sisältää mikromaksuja
Pelin kotisivu: Retry
Arvostelija: Jukka O. Kauppinen

 

Rovio osaa välistä yllättää. Tai syytä onkin, jos firma on laajentunut vuodessa monella sadalla ihmisellä. Kyllä sieltä on jo syytä löytyä monen monta tiimiä uusia pelejä viilaamaan. Firman uutukaisin kuitenkin tuli niin kulman takaa, että kyllä siinä setä kompastui kummastukseensa.

Retry on näet Rovion peliksi jokseenkin erilainen. Yhtaikaa ihastuttavan vanhakantainen retroilu että moderni taitopeli.

Sanotaan yksi asia heti alkuun: tämä ei ole Flappy Bird. Kyllä, Flappyä on Roviollakin pelattu, mutta pelimekaniikoissa on monta tärkeää eroa.

Pohjimmiltaan Retry on enemmänkin kuin muinainen luolalentely, jossa kiidetään vasemmalta oikealle ahtaissa luolastoissa. Perusidean voi jäljittää jonnekin Konamin 1981 julkaiseman Scramblen tienoille saakka. Kasibittihenkinen retrografiikka tekeekin omalla tavallaan kunniaa genren muinaisille esi-isille. Pelattavuus on kuitenkin viilattu modernin mobiilipelin suuntaan, sillä lentokonetta ohjataan muodikkaasti ruutua täppäilemällä. Koneen ohjaukseen on vain yksi tapa: kuski vain vetää sauvaa mahaan. Pikku täpäyksellä kuski vetäisee vähän nokkaa ylös, pidemmällä painalluksella vähän enemmän ja pohjassa pitämällä kone kurvaa tiukkaa silmukkaa.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Varovaisin ja tarkoin täppäilyin sitten ohjataan konetta avarammista ja tiukemmista paikoista eteenpäin.

Pelaaminen vaatii kuitenkin ennenkaikkisesti tarkkuutta, sillä Retryssä luolaflappaily on jalostettu timanttiseksi taitopeliksi. Esteiden ja kieroilujen ohi pääseminen vaatii pelisilmää ja lukemattomia retry-näppäimen painalluksia, kun kone tökkää milloin mihinkin esteeseen. Lukemattomat uudelleenyritykset eivät kuitenkaan edes mainittavasti ärsytä, mikä kertoo sekä hyvästä designista että teoksen hyväntuulisuudesta. Vartin pelaamisen jälkeen ei ole mitään epäilystä siitä, että miksi peli on Retryksi nimetty. Lisäjännyyttä tulee vielä vaihtelevasta tuulesta ja muista kieroiluista, joiden hyödyntämisestä tulee nopeasti taitavan pelaajan valttikortti.

Kaikessa simppeliydessään Retry pursuaa nautinnollista haastetta. Palikkagrafiikka ja hienovaraisen minimaaliset äänet toimivat hyvin kokonaisuuteen nähden. Sen puhtaasti taitavaan pelisuunnitteluun, kasvavaan haasteeseen ja pelaamisen iloon pohjautuva mekaniikka erottuu edukseen.

Vaikka Flappy Bird -vertauksilta ei voidakaan välttyä, niin Retryn inspiraatio tulee silti paljon kauempaa, eikä Flappykään yhdellä sormella täppäilyn mekaniikkaa keksinyt. Retryssä vain tuttuja aiheita yhdistellään taitavasti omiin ideoihin, jotka nostavat teoksen ansaitulle omalle jalustalleen. Yksi niistä paremmista mobiilipeleistä.

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Ilmaiseksi mikromaksupeliksi Retryn f2p on toteutettu asiallisesti. Pelaaja noukkii koneellaan kentillä lojuvia kolikoita, joilla voi avata kentiltä löytyviä lentokenttiä uusiksi checkpointeiksi. Näpsä pelaaja kerää kolikoita tai lentää niin taitavasti, ettei kaikkia kenttiä tarvitse avata retry-pisteiksi. Kolikoita voi kuitenkin myös ostaa – tai lunastaa ylimääräisiä ilmaiseksi mainoksia katsomalla.

 

Lisää aiheesta

Amazing Alex (Android, iOS)

Angry Birds Land – Särkänniemi on Rovion koealusta

Angry Birds Space Race Kimble – klassikko toimii edelleen

Angry Birds Trilogy (PS3, Xbox 360)

Bad Piggies (Android, iOS, Mac, PC)

Nelinpeli Podcast 003: Lintubongaillaan

Lue myös

Battlefield 4: Naval Strike DLC (PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One)

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster (PS3, PSV)

Octodad: The Dadliest Catch (Linux, Mac, PC, PS4)

The Banner Saga: Chapter 1 (Mac, PC)