Uusimmat

Rise of the Tomb Raider – 20 Year Celebration huokuu ehtaa neiti Croftia (PC, PS4, PS VR)

29.10.2016 14:00 Niklas Isberg

Rise of the Tomb RaiderTekijä: Crystal Dynamics
Julkaisija: Square Enix
Testattu: PlayStation 4
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation VR
Pelaajia: 1, 2 (internetissä)
Pelin kotisivu: https://www.tombraider.com
Arvostelija: Niklas Isberg

riseofthetombraider20yearcelebration_arv_04

 

 

Rise of the Tomb Raider ehti olla vuoden päivät Microsoftin konsoliyksinoikeutena, mutta nyt myös Sonyn leirinuotiolla värjöttelevät pääsevät käsiksi seikkailuun. Sopivasti 20. juhlavuoden kunniaksi julkaistu erikoispainos sisältää kaikki julkaistut lisäsisällöt, jotka pidentävät suhteelliseen lyhyttä tarinaa mukavasti. Tiedossa on lähes samankaltaista menoa ja meininkiä kuin edellisessä osassa, mutta nyt kaikki on entistä viilatumman oloista.

Tarina vie nuoren Laran isänsä jalanjäljissä hyiseen Siperiaan. Venäjällä huhutaan olevan nuoruuden lähde, jonka mahdollisen sijainnin Croft-pappa oli onnistunut selvittämään ennen kuolemaansa. Neitokainen ottaakin suunnaksi itäisen pallonpuoliskon, sillä isukin tutkimuksissa on vinhaa perää. Taival rypytöntä tulevaisuutta kohti on mutkainen, sillä salaseura Trinity on samoissa aikeissa kuin Lara. Luoteja ei säästellä, kun molemmat osapuolet antavat aseiden laulaa.

Kuvio on nähty moneen kertaan aikaisemminkin, mikä ei Tomb Raiderin tapauksessa ole kovin huono asia. Toiminta on viihdyttävää, sekä juoni on rytmitetty hyvin. Kulkua tasoittaa vapaa tutkiminen, joka tarjoaa koluttavaksi luolastoja sekä ympäristöön piilotettuja aarteita.

Rise of the Tomb Raider

Nihkeää taistelua, mutta toimivaa seikkailua

Paikkojen nuuskiminen oli koukuttavaa aiemmassa Tomb Raiderissa, ja sitä se on nytkin. Salakätköjen sekä luolastojen koluaminen palkitsee tuntuvasti, sillä Lara oppii niiden avulla uusia taitoja. Löydettyjen aarteiden avulla myös tarinasta on mahdollista saada enemmän irti. Kirjeet sekä nauhoitukset paljastavat muun muassa Laran isän ajatuksia vaihe vaiheelta.

Toiminta ja sivutehtävät eivät ole juuri kokeneet muutoksia edelliseen osaan nähden, vaan asiat etenevät samalla tutulla kaavalla. Ankaraa maastoa pitää hyödyntää selvitäkseen elossa. Puista kerätään oksia jousipyssyn nuolia varten, sekä räjähteitä rakennetaan metallipurkeista. Siirtyminen paikasta toiseen tapahtuu leirinuotiolla, jossa voi lisäksi ostaa uusia taitoja ja parannella aseita.

Parannukset tulevat tarpeeseen, koska taistelu ei ole vieläkään se nautittavin osuus. Ennen uusinta päivitystä esimerkiksi tähtääminen ja suojassa pysyttely oli kankeaa. Aseilla posottaminen ei ole onneksi enää yhtä tuskaisaa, mutta sujuvinta on silti pysytellä varjoissa sekä käyttää muun muassa myrkkynuolia vihollisryppäiden listimiseen.

Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider

Tekemisen paljous

Rise of the Tomb Raiderin pleikkarijulkaisu tuo uutena lisäsisältönä muun muassa Blood Ties -tarinapaketin, joka keskittyy sukuhistorian selvittelyyn Croft-kartanossa. Lisuri on tarkoitettu yksinomaan PlayStation VR -kokemukseksi, jolta se myös hieman tuntuu. Ilman virtuaalikypärää Blood Ties tuntuu aika mitäänsanomattomalta, eikä siitä saa hirveästi mitään irti.

Kaksikymmenvuotisjulkaisu sisältää lisäksi hyvin koukuttavat endurance- ja Lara’s Nightmare -muodot. Endurancen tarkoituksena on selviytyä mahdollisimman pitkään luonnossa, ja kerätä maastoon ripoteltuja aarteita sekä surmata vihollisia. Myös kylmyydellä ja nälällä on vaikutus etenemiseen. Selviytymistä ei tarvitse tehdä yksin, vaan halutessaan toimintaan saa napattua kaverin mukaan.

Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider

Lara’s Nightmaressa puolestaan karkotetaan yliluonnollisia olioita Croftien kartanosta. Tekijätiimi lupailee puuhattavaa yli 50 tunniksi, josta päätarina kestää noin kymmenen.

Tekemistä kyllä piisaa, sillä pelkästään paikkojen tutkimiseen kuluu tuntitolkulla aikaa. Edellisessä osassa nähty areenamainen moninpeli on päätetty jättää kokonaan pois, mutta sitä ei jää kaipaamaan. Rise of the Tomb Raiderin loistokkuus piilee kuitenkin muussa sisällössä.

Rise of the Tomb Raider

Audiovisuaalista loistoa

Crystal Dynamics selvästi tietää, miten tehokonsoleista otetaan kaikki mahdollinen irti. Laran seikkailut näyttivät hyvältä jo Xbox Onella, eikä PlayStation 4 -versio kalpene yhtään sen rinnalla. Animointi on luontevaa ja hahmojen ulkonäköön on selvästi panostettu. Myös karu ympäristö näyttää paikoitellen elokuvamaisen hyvältä.

Vaihtuvat maisemat eivät ole ainoita mainonnan arvoisia asioita, sillä myös äänipuoli on kunnossa. Näyttelijät eläytyvät hahmoihinsa uskottavasti, josta Larana toimiva Camilla Luddington nappaa papukaijamerkin. Mimmin suoritus huokuu neiti Croftille ominaisia piirteitä. Äänisuunnittelun häiritsevin asia on ainoastaan niin sanottuun detective modeen siirryttäessä, sillä efekti mykistää häiritsevästi ympärillä olevan maailman lähes kokonaan.

Rise of the Tomb Raider

Kaunis ja koukuttava

Vaikka Rise of the Tomb Raider ei tuo pöytään oikeastaan mitään muuta uutta kuin erilaisen ympäristön ja tarinan, on se erittäin viihdyttävä paketti. Toiminta on tiukkaa ja tempo sopiva, sekä koko hoito näyttää todella hyvältä. Kolmatta jatko-osaa tuskin tarvitsee pyytää kädet ristissä, sillä jatko on aika varmaa. Ehkä tulevassa seikkailussa räiskintäosuudetkaan eivät tunnu enää kovin pahoilta.

 

 

Lisää aiheesta

Rise of the Tomb Raider: Baba Yagan temppeli on lyhyt ja laadukas lisäri (PC, Xbox 360, Xbox One)

Pelikopteri #019 – sarrrrjoja ja seikkailuja

Extra Life: Rise of the Tomb Raider

Rise of the Tomb Raider (Xbox 360, Xbox One)

Lara Croft and the Temple of Osiris (PC, PS4, Xbox One)