Uusimmat

Rome: Total War – Alexander (pc)

05.09.2006 15:44 Miika Huttunen

Alexander ei ole Total War -lisäosa aivan totutussa muodossa. Tavallisesti sarjan lisäosat laajentavat alkuperäisen pelin aihepiiriä ja tuovat mukanaan useita erilaisia uusia pelattavia kansoja. Alexander sijoittuu sen sijaan aikaan ennen koko Rooman valtakunnan syntyä, eikä siinä voi pelata millään muulla kansalla kuin Aleksanterin johtamalla Makedonialla. Muutoinkin sen pelityyli eroaa melkoisesti totutusta kaavasta.

Kampanjassa pelaajan tavoitteena on Aleksanteri Suuren jalanjälkiä seuraten valloittaa koko tunnettu maailma 100 pelivuoron aikana. On sanomattakin selvää, että aikaraja pakottaa pelaamaan aivan toisella tapaa kuin emopeliä on totuttu pelaamaan, varsinkin kun valloitettava alue on valtava. Kampanjan tavoitte on vallata 30 aluetta Kreikasta Egyptiin, Lähi-itään ja Aasiaan saakka, eli käytännössä lähes koko pelikartta. Pelaaminen vaatii todella aggressiivista ja jopa hullunrohkeaa otetta.

Mikään ei ole mahdotonta sille joka yrittää”

Alexander on selkeästi suunnattu Total War -veteraaneille, sillä haastetta riittää heti alusta pitäen. Edes Kreikka ei ole kokonaan Aleksanterin hallussa, talous on punaisella ja Illyyrian barbaarit koputtavat ovella.

Diplomatiaa ei lisäosassa harrasteta lainkaan. Kyse on valloitusretkestä. Nyt taistellaan.

Aleksanterilla on alussa voimakas, makedonialaisista eliittijoukoista koostuva suuri armeija, mutta voimavarat alkavat ehtyä toistaan seuraavien taisteluiden jälkeen. Pelaajalla ei ole aikaa jäädä kehittämään valloitettuja kaupunkeja tai kouluttaa armeijaansa, joten ainoa vaihtoehto on puskea eteenpäin yhä idemmäs keräten palkkasotilaita ja lisäjoukkoja.

Tästä aiheutuu myös yksi pieni napinan aihe, eli historiallinen tarkkuus, josta Total War -pelit ovat yleensä tunnettuja. Aleksanteri Suuri tunnetaan varsin vapaamielisenä valloittajana, joka kohteli vallattuja alueita armeliaasti laajaa itsehallintoa sallien ja rohkaisi kreikkalaisia ja persialaisia omaksumaan toistensa kulttuuria.

Pelissä sen sijaan ainoa järkevä toimintapa on tuhota vallatut kaupungit maan tasalle, sillä ryöstörahat ylläpitävät taloutta ja palkkasotilaita, eivätkä vallatut alueet näin ala kapinoida. Tyytymättömyyden hoitamiseen pelaajalla ei yksinkertaisesti ole aikaa.

Pikkuvirhe korostaa loppujen lopuksi sekin lisäosan painopistettä, joka on taisteluissa. Niitä on tarjolla enemmänkin, sillä mukana on myös kuusi kuuluisaa historiallista taistelua Aleksanterin sotaretkiltä. Ensimmäistä lukuun ottamatta myös ne ovat äärimmäisten haastavia, mutta ne on myös tasapainotettu puoliltaan moninpelissä toimiviksi.

Alexander ei ehkä ole ihan totutun kaltainen laajennus Rome: Total Wariin, mutta huolimatta sen aiempaa suppeammasta aihepiiristä se tarjoaa ehdan, haastavan ja erilaisen Total War -kokemuksen.

 

Tekijä: Creative Assembly

Julkaisija: Sega

Testattu: pc

Saatavilla: pc

Laitevaatimukset: 1 GHz prosessori, 256 mt muistia, 3,4 Gt kiintolevytilaa, 64 Mt  DirectX 9c -yhteensopiva -näytönohjain

Pelin kotisivu: http://www.totalwar.com

Totaalisen sodan täydellinen paketti

Alexander on ostettavissa vain verkosta ladattavana, mutta se tulee myös vasta julkaistun Total Wars: Eras -laatikon mukana. Vajaan 60 euron hintainen pelipaketti on muutenkin todellinen aarreaitta sarjan faneille. Se sisältää jokaisen julkaistun Total Wars -pelin lisäosineen kolmelle dvd-levylle pakattuna. Mukaan mahtuvat Shogun: Total War ja lisälevy Mongol Invasion, Medieval: Total War ja sen lisälevy Viking Invasion sekä Rome: Total War ja sen lisäosat Barbarian Invasion ja Alexander. Paketin myötä ensimmäinen Total War -peli Shogun on nyt siis pelattavissa Windows XP -käyttöjärjestelmällä.

Lisäksi paketista löytyy muuta Total War -tavaraa, kuten pieni taidekirja, viisi taidekorttia, Medieval II: Total War -ennakkomateriaalia sekä sarjan pelien musiikkia sisältävä soundtrack-cd.

Merkittävin lisämateriaali on kuitenkin 40-minuuttinen dokumentti Total War -sarjan historiasta ja tulevaisuudesta, jossa muun muassa haastatellaan pelin tekijöitä ja suunnittelijoita.

Muropaketin uusimmat