Uusimmat

Rome: Total War (pc)

22.12.2004 00:00 Miika Huttunen

Strategistit ovat odottaneet Rome: Total Waria kuin kuuta nousevaa, eivätkä turhaan. Lopputulos on laaja, monipuolinen ja ehkä yksi parhaista pc-strategiapeleistä koskaan.

Peli sijoittuu antiikin suurvallan, Rooman, päiviin. Pelaaja asettuu lyhyessä tai pitkässä kampanjassa yhden roomalaisen suurperheen johtoon ja aloittaa niin valtakunnan kuin oman sukunsa valtapiirin laajentamisen. Alussa muiden perheiden ja senaatin kanssa ollaan samalla puolella, mutta loppupuolella peli muuttuu sisällissodaksi, jossa pelaaja yrittää valloittaa Roomaa. Tällä tavalla peli välttää edellisten Total War -pelien kampanjoiden sudenkuopan, eli pelin hyytymisen pelaajan ylivoimaisuuteen.

Rome: Total War ei ole helppo peli. Se on kevyesti sarjan monimutkaisin, ja laaja kampanja lyö kestossaan luun kurkkuun jopa kovimmalle kotikenraalille. Aloittelijoiden onneksi pelissä on opettavainen harjoittelukampanja, jonka avulla pääsee liikkeelle.

Rome: Total War sisältää käytännössä kaksi erillistä peliä: Civilization-tyylisen, vuoropohjaisen strategisen osuuden sekä pelisarjan tavaramerkiksi muodostuneet massiiviset taktiset taistelut.

Strateginen osuus on kokenut suuria uudistuksia. Pelikartta on kokonainen ja yhtenäinen kolmiulotteinen kokonaisuus, jossa joukot sijaitsevat täsmälleen niillä paikoilla kuin ne ovat, ja maantieteelliset kohdat vaikuttavat suoraan taktisten taistelujen maastoon. Tämä avaa uusia pelillisiä mahdollisuuksia, kuten väijytykset ja hyökkäykset kahdelta eri suunnalta.

Kartalla voi liikutella armeijoiden lisäksi vakoojia, salamurhaajia ja diplomaatteja. Oman perheen jäsenet toimivat alueiden kuvernööreinä, jolloin niitä voi hallita suoraan, sekä armeijoiden komentajina.

Bella horrida bella

Taktiset taistelut ovat parantuneet hurjasti, erityisesti visuaalisesti. Hahmomallit ovat nyt kokonaan kolmiulotteisia, uskomattoman pikkutarkkoja ja monipuolisesti animoituja. Liikkeessä ja taisteluissa peli näyttää hämmästyttävän aidolta.

Yksiköitä pelistä löytyy satoja. Joka puolella ja kansalla on omanlaisensa joukot. Taisteluissa pärjää, jos osaa käyttää oikeanlaisia joukkoja oikeissa tilanteissa. Eli ei siis ratsuväellä falangien kimppuun.

Kaupunkien valloitus on tärkeä osa peliä, ja tällä kertaa ne pitää vallata taistelemalla puolustajia vastaan muureilta kaduille ja keskustorille asti. Apuna piirityksissä on muun muassa tikkaita, piiritystorneja, muurinmurtajia ja katapultteja.

Joukkojen ohjailu on niiden paljoudesta huolimatta kuitenkin yllättävän helppoa, ja vain monien yksiköiden muodostelmien käyttö aiheuttaa tekoälylle ajoittain ongelmia. Laivataistelut käydään edelleen numeroilla ilman erillistä taisteluruutua.

Tarjonnaltaan Rome: Total War on lähes loputon. Roomalaiskampanjoiden lisäksi pelissä voi asettua myös muiden kansojen, kuten egyptiläisten, gallialaisten tai kreikkalaisten, haarniskoihin. Kampanjoiden lisäksi sotia voi myös historiallisissa taisteluissa, joissa voi yrittää muuttaa historiaa, tai sitten verkossa muita ihmispelaajia vastaan.

Voidaankin todeta, että Rome: Total War onnistuu pelimaailman suurimmassa mahdottomuudessa – se ylittää sille asetetut odotukset.

Tekijä: Creative Assembly
Julkaisija: Activision
Testattu: pc
Saatavilla: pc
Pelaajia: 1-6
Laitevaatimukset: PIII 1,5 Ghz, 512 Mt ram, 64 Mt 3d-kortti
Pelin kotisivu: totalwar.com
 

Muropaketin uusimmat