Rune Factory 4 (3DS)

12.04.2015 14:00 | Kalle Lounela

Tekijä: Neverland Co.
Julkaisija: XSEED
Testattu: 3DS
Saatavilla: 3DS
Pelaajia: 1
Muuta: Tarinan kesto n. 55 tuntia. Ladattava peli, hinta 29,99 euroa (eShop)
Pelin kotisivu: http://www.runefactory4.com
Arvostelija: Kalle HCJorma Lounela

 

Lukemattomat Harvest Moon -maatilasimulaattorin parissa viettämän tunnit lukeutuvat lapsuuteni parhaimpiin pelimuistoihin. Kasvatin farmiani rauhallisen maalaiskylän kupeessa ja lopulta minulla oli elukoiden lisäksi lapsi jaloissani juoksentelemassa.  Kymmenen vuotta myöhemmin testasin sarjan spinoffia, joka siirtää tutun pelireseptin fantasiamaailmaan.

Rune Factory neljän ideana on juosta ympäri valtakuntaa tehtävien perässä, kasvattaa vihanneksia ja craftailla rompetta. Kuulostaa lupaavalta, mutta koko homman tuntui pinnalliselta ja tylsältä. Rupesin jossain vaiheessa pohtimaan, että onko suunnitteludokkari ja käsikirjoitus jätetty TETtiläisten harteille.

Sisällössä ei k(i)ehumista

Kuten Harvest Moonissa, Rune Factoryssa aika kuluu ja vuodenajat vierivät. Erilaiset viljelyskasvit kasvavat paremmin eri vuodenaikoina. Kasveilla on tasoja, suuremmalla tason myytävästä saa enemmän lompakon täytettä. Myöhemmin erinäiset hirviöt voivat hoitaa istutuksen automaattisesti. Toiset elukat toimivat karjaeläinten roolissa tarjoten tuotteitaan nautittavaksi.

Toisin kuin Harvest Moonissa, on Rune Factoryssa kaikkien fantasiapelien tapaan tarina. Olet menettänyt, kas kummaa, muistisi ja sinut kruunataan valtiaaksi. Melkein hassun maailman kuninkaallisten hommiin kuuluu maataloustyöt ja käsiensä likaaminen rivimonstereiden verellä. Loppu on yhdentekevää jaarittelua, loppupomon uhoista puhumattakaan. Yritys on yläasteen esseiden tasoa.

Kaupunki on täynnä kummia ihmisiä, joiden kanssa voi käydä vaikkapa lahtaamassa monstereita. Lopullisena ihmissuhde-etappina on tietenkin avioliiton tuoma jälkikasvu. Kuulostaa paperilla houkuttelevalta roolipelaamiselta, mutta kaikki dialogi on lässytystä ilman järkevää merkitystä. Jos aiemmat osat ovat samanlaista huttua, en voi ymmärtää miten sarjassa on yhteensä kuusi osaa. Ehkä otan pelin kieli poskella -tyylin liian tosissaan, mutta yli viisikymmentuntisen pelin kantava voima ei voi olla vessanpytyllä kirjoitetut puheosuudet.

Tappelumekaniikat eivät paikkaa höpöttelyjen jättämää aukkoa. Se on yhden, joskus jopa kahden, napin rämpytystä, ei sen enempää. Homman juju yrittää olla parempien aseiden ja panssarien väsäily, mutta siihen tarvittavat tavarat saadaan tappelun loottina. Ja mäiskiminen on tylsää. Hyvän kokemuksen rattaat eivät pyöri näin.

Lenkki huonosti ketjutettua kokemusta, kiitos

Seikkailun alkupään eräässä tehtävässä piti järjestää tapahtuma, ja niinpä minä pystytin kokkauskisan. Osallistumiseni itse kilpailuun jäi puolitiehen, koska en tiennyt kuinka kokata, eikä kukaan kyläläisistä halunnut jakaa tätä salaista tietoa. Kaikki olivat itsekeskeisesti valmistamassa omia sapuskojaan. Kokkailuun olisi tarvinnut pöydän ja reseptejä, jotka sain hankittua vasta myöhemmin.

Peli on täynnä samankaltaisia kokemuksen rikkovia epäloogisia ratkaisuja. Mitä jos minulla ei olekaan mahdollisuutta istua wikin äärellä käsikonsolipeliä pelatessani? Puhuvan postilaatikon tehtävät toimivat tutoriaalin tavoin, mutta hommia tulee virtuaalipäivässä vain jonkin verran, joten juuri tällä hetkellä tarvittava kriittinen tieto voikin olla saatavilla vasta viikon päästä. Koska peli kertoo niukasti missä mennään, ovat jatkuvat Skill Up -tekstit häiritseviä. Kannoin kasvia pari askelta ja sitten taas kilahti, mikä taito tästäkin parani?

Muukin toteutus uupuu pahasti. Valikot tuntuvat kököiltä ja graafinen ulkoasu on melkein kuin DS:n kolmososasta. Ylipäätäänkin kaikki pelilogiikka on niin täynnä aivopierua, ettei tosikaan.

Biojätteet kuuluvat omaan astiaansa

En lämmennyt Harvest Moon spinoffille sitten yhtään. Tulevalle pelinkehittäjälle tämä on kokemuksena hyödyllinen, koska kyseessä on malliesimerkki kuinka tylsän pinnalliseksi raapaisuksi fantasiafarmailusimulaatio voi jäädä. Nintendon käsikonsolille on niin paljon hyviä nautintoannoksia, että mieluummin kannattaa käyttää aikansa ja rahansa niihin.

Arvostelu oli enemmän haukkumista kuin arvostelua, mutta ihan aiheesta. Onko sinulla, lukija, erilainen kokemus teoksesta? Jaa se kommenttiosioon, koska luen mielenkiinnolla hyvistä puolista, joita muut pelaajat ovat mahdollisesti löytäneet. Niitä en itse keksinyt keksimälläkään.

 

 

Lisää aiheesta

Etrian Odyssey Untold: The Millennium Girl (3DS)

Final Fantasy XV: Episode Duscae (PS4, Xbox One)

Hatoful Boyfriend (Linux, Mac, PC)

Persona Q: Shadow of the Labyrinth (3DS)

Pokemon Alpha Saphire (3DS)

Tales of Xillia 2 (PS3)

Valkyria Chronicles (PC)