Uusimmat

Runes of Magic (PC)

29.12.2009 16:00 Eric Hartin

Vaikkei World of Warcraftista muuten pitäisikään, sen jättimäistä suosiota ei kukaan voi kiistää. Ei pelkästään meillä lännessä vaan myös idässä – ja se näkyy. Monien nettiroolipelien kehittäjillä on ollut selvästi silmissä WoWin apajille tunkeutuminen. Niin myös Runes of Magicin tekijöillä.

Tavoitteet eivät ainakaan siis ole matalalla. Vaan miten pärjää taiwanilaista alkuperää oleva ilmaisnettiroolipeli kilpailuaan vastaan?

Runes of Magicin maailma, Taborea, on suhteellisen perinteinen fantasiamaa. Ihmiset, haltiat, kääpiöt ja muut taika-asukit ovat hyvin edustettuina, joskin tätä kirjoittaessa pelattavana ovat ainoastaan ihmiset ja haltiat. Alkuun hahmolleen voi valita yhden kahdeksasta mahdollisesti hahmoluokasta, mutta pelin edetessä kyytipojaksi pääsee valitsemaan toisenkin luokan.

WoW, mikä kopio

Koska tähtäimessä on markkinoiden kunkku, on Runes of Magicin ominaisuuslista hyvin tuttu. Heti alkukatsaukselta voisi sanoa, että vähän liiankin. Hahmonluontivalikko ja käyttöliittymä on selkeästi apinoitu World of Warcraftista aloitusvyöhykkeitä myöten. Ne pienet jutut, jotka poikkeavat, lähinnä aiheuttivat kummastusta. Jos käyttöliittymä on pikkutarkasti kopsattu, miksi esimerkiksi oletusliikkumisnappulat on määritelty eri tavalla?

Ensimmäisen kymmenen tason ajan voisikin kuvitella pelaavansa huonosti kopioitua World of Warcraftia. Vaikka tämä onkin jossain määrin totta, ei peli onneksi siihen jää.

Ei ihan kuitenkaan

Alkuvyöhykkeiden jälkeen peli alkaakin osoittamaan omia jippojaan. Silloin saa käyttöönsä hahmolleen toisen luokan. Yhdistelmäluokilla hahmot saavat pientä vaihtelua. Maagit voivat ottaa toiseksi hahmoluokakseen vaikkapa soturin paikkaamaan heikkouksiaan tai yllätyshyökkäyksiin perustuvan varkaan. Jokaisella pelaajalla on pankin lisäksi oma asunto, jonne voi viedä ylimääräiset kamansa. Asuntoaan voi myös koristella, mikä tuo mukavaa vaihtelua . Tehtävistä löytyy monenkaltaista minipeliä ralleista joka päivä päivitettäviin sianteurastuksiin.

Runes of Magic tekee myös jotain sellaista, mitä harva maksullinen nykynettiroolipeli tekee. Se nimittäin potkii vähän vastaan. Ensimmäisen kymmenen tason jälkeen peliin astuu kokemusvelkalaskuri. Kun kuolet, saat tehdä tuplasti töitä kokemuksesi eteen, kunnes velka on maksettu pois. Tämä hidastaa hahmonkehitystä ja antaa syyn olla kuolematta, mikä käy pelin edetessä yllättävän vaikeaksi.

Mätä yhteisö rassaa

Koska kyseessä on ilmainen peli, sen täytyy rahoittaa itsensä jotenkin. Runes of Magicissa pelaaja voi ostaa erillistä pelivaluuttaa erikoistimanttien muodossa, joilla pääsee käsiksi statseiltaan pikkuisen parempiin vermeisiin. Ero kamojen välillä ei ainakaan tällä hetkellä ole maata järisyttävä, mutta hienomman näköisiä ne ovat kuin perustavarat, joita saa ihan perusörmyiltä ja tehtävistä.

On myös ilahduttavaa, ettei mitään pelin ydinalueista rajoiteta. Eikä niistä timanteistakaan tarvitse välttämättä maksaa oikeata rahaa, jos pelin huutokauppaa viitsii vahtia tiukasti. Mainitsinko jo, että senkin käyttöliittymä on lähes täysin samanlainen kuin WoWissa?

Jos alkuvaikutuksen jälkeen pelissä ollaan plussan puolella, mikä pelissä risoo? Yhteisö on ainakin  parin serverin perusteella täysin mätä. Tuntuu siltä, että kaikki ne peelot, joiden tilit Blizzard on sulkenut häiriköinnin tai pöljäilyn takia, ovat päättäneet pesiytyä Runes of Magiciin. Yhtenä esimerkkinä alkuvyöhykkeillä 40 tasoa korkeammalla ollut päätti varmistaa, ettei aloittelija saanut tehdä yhtäkään tehtävää kunnolla.

Toisekseen pelin maailma, Taborea, tuntuu paikoitellen valitettavan halvalta. Vaikka käännös on pääosin pätevää, se on hengetöntä, eikä tarinaselostuksia jaksa lukea paria ensimmäistä tehtävää pidemmälle. Sen lisäksi aika iso osa isoista alueista on aakeata laakeata tyhjää seutua, jotka tarvitsisivat kipeästi ehostusta.

Silti kokeilun arvoinen

Tunnustan: ennen kuin asensin pelin koneelle, olin alunperin hieman nuivissa tunnelmissa. Syy on selvä. Runes of Magic on itämainen ilmaisnettiroolipeli, juuri samaan kastiin luokiteltavissa kuin Archlord, Bounty Bay Online ja kaikki muut saman luokan hirvitykset.

Siksi onkin yllätys todeta, että taiwanilaisten ilmaisnettirope onkin pelillisesti pätevä. Mieluummin tätä pelaa kuin monia kuukausimaksullisia pelejä, joten tavoite lienee pitkälti onnistunut. Ilmaisuutensa vuoksi antaisin sille ainakin mahdollisuuden, jos MMO:t yhtään uppoavat. Varsinkin, jos mukaan saa muilutettua pari kaveria.

 

Tekijä: Runewater Entertainment
Julkaisija: Frogster
Saatavilla: PC
Testattu: PC, Windows 7, Intel Core 2 Duo E6700, Geforce GTX 260, 4Gt muistia
Laitevaatimukset: PC, Windows XP, Pentium 4 2Ghz, 128 Mt näytönohjain, 512Mt muistia
Pelaajia: Tuhansia
Pelin kotisivut: http://www.runesofmagic.com
Eric Hartin

 

Lue myös

Saw (PC, PS3, Xbox 360)

League of Legends (PC)

Fairytale Fights (PS3, Xbox 360)