Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

29.10.2008 18:16 | Miikka Lehtonen

Kun alkuperäinen Saints Row julkaistiin pari vuotta sitten, vertailut Grand Theft Autoon eivät olleet sille suotuisia. San Andreas oli vielä tuoreena pelaajien muisteissa ja peli itse kärsi monista teknisistä ongelmista. Monet muistavatkin Saints Rown melko negatiivisessa valossa.

Toisin on nyt, sillä maailma – ja molemmat pelisarjat – ovat muuttuneet parissa vuodessa. Saints Row 2:n ei tarvitse enää olla kaikkien pelaajien next gen –GTA-odotusten täyttymys, sillä aito next gen –GTA julkaistiin jo. Vaikka peli oli monella tapaa todellinen mestariteos, se ei ollut enää kovinkaan uskollinen juurilleen.

Mahdollisuuksia, komediaa ja yleistä sähellystä oli karsittu draaman, tarinankerronnan ja elokuvamaisuuden tieltä. Vaikka lopputuloksena oli näin erinomainen peli, se jätti monet kaipaamaan uutta osaa siihen kevyttunnelmaiseen ja viihdyttävään pelisarjaan, jota he olivat rakastaneet jo vuosia. Hyvät naiset ja herrat, se peli on saapunut.

Brave New World

Alkuperäistä peliä pelanneille voi tulla pienoisena yllätyksenä, että Saints Row 2 on suoraa jatkoa ensimmäiselle pelille. Silläkin riskillä, että jonkun peli-ilo nyt menee pilalle, alkuperäinen peli päättyi valtavaan räjähdykseen, joka näytti tappavan sekä sankarimme, että tämän vastustajat. Toisin kuitenkin kävi.

Vuosia myöhemmin päähenkilömme herää vankilan sairaalaosastolla vain huomatakseen, että kaikki on muuttunut. Hänen pärstästään alkaen. Mainio hahmogeneraattori antaa nimittäin tehdä hahmostaan aivan millaisen tahansa, vaikka sitten nälkiintyneen afrikkalaismiehen, jolla on D-kupin rinnat.

Myös Stillwater on muuttunut, eikä meidän kannaltamme parempaan suuntaan. Kasvoton jättiyhtiö on ottanut kaupungin hellään huomaansa ja muuttanut sen lasin ja teräksen täyttämäksi bisneshelvetiksi. Myös vanhat jengit ovat historiaa, 3rd Street Saints etunenässä. Ilman johtajaansa jengi hajosi hetkessä ja uudet tulokkaat ovat vallanneet koko kaupungin. Tämähän ei passaa, joten vanha porukka pitäisi haalia kasaan, jonka jälkeen pahaa aavistamaton kaupunki odottaa ottajaansa.

Enemmän kaikkea

Volitionin pojat eivät ole edes lähteneet kilpailemaan Grand Theft Auto IV:n kanssa tämän vahvoilla osa-alueilla, eli dramaattisessa ja elokuvamaisessa tarinankerronnassa. Rakenteeltaan pelit ovat kuitenkin hyvin samanlaisia, kuten suunnilleen kaikki muutkin avoimeen maailmaan sijoittuvat rikospelit. Saints Row 2 iskee tosin kilpailijaansa vyön alle tämän omalla vanhalla vahvuudella, tarjoamalla enemmän kaikkea. Enemmän tekemistä, enemmän mahdollisuuksia, enemmän kustomointia, enemmän hauskaa.

Kaupunkia valloitetaan tekemällä erilaisia tehtäviä, jotka joko kuljettavat juonta eteenpäin tai ovat puhdasta sivuhupia. Saints Row 2 sisältää kaikki alkuperäisen pelin sivutehtävät, joten vakuutuspetokset ja muut aikaisemmin naurattaneet aktiviteetit ovat yhä mukana. Kaikkia on tosin viilattu ja mukaan on heitetty vielä ämpärillinen uutta. Uusissa keikoissa pääsee vaikkapa mukaan COPS-parodiaan taltuttamaan AY-mellakoitsijoita liekinheittimellä, tai ajamaan rallia palavalla mönkijällä.

Sivutehtäviä riittää mielettömästi ja niitä myös pitää tehdä. Stillwaterissa kaiken avaimena on nimittäin kunnioitus, jota ilman juoni ei etene. Respectiä kerätään joko yleisellä sikailulla tai sivutehtävillä. Ilahduttavasti verrattuna sarjan ykkösosaan respectiä kilisee tilille sen verran aktiivisesti, että kun on kerran viettänyt hieman aikaa sivutehtävien parissa, loppupeli sujuu omalla painollaan.

Myös varsinaiset juonitehtävät ovat viihdyttäviä. Tarina kulkee ripeästi ja viihdyttävästi, mutta vielä mukavammin itse tehtävät ovat toteutukseltaan vaihtelevia ja hauskoja. Välillä käydään takavarikoimassa maksamattomia autoja, toisinaan piestään porukkaa strippiluolassa ja joskus taas tehdään base-hyppyjä räjähtävässä pilvenpiirtäjässä.

Mukavasti pelaaja pääsee myös tuntemaan olevansa aiempaa konkreettisemmin oman jenginsä pomo, sillä oman hahmonsa kustomoinnin ohella myös jengiään pääsee virittelemään. On toki pelattavuuden kannalta yhdentekevää, seuraako päähahmoa jengi 80-luvun nörttiasusteisiin pukeutuneita gangstereita vai pino ninjoja, mutta hauskuus kyllä kasvaa.

Tuttu, mutta viihdyttävä

Pelillisesti Saints Row 2 muistuttaa kovasti isäänsä, mitä nyt kaikin puolin viimeistellympänä. Tämä on hyvä juttu, sillä tulitaistelut, ajomalli ja muut tärkeät komponentit toimivat hyvin jo viime kerralla. Uudistuksiakin löytyy, kuten autotaistelua helpottava cruise control. Kaasun saa nappia painamalla lukittua päälle, jonka jälkeen molemmat kädet jäävät vapaaksi ohjausta ja tähtäilyä varten. Mainio uudistus, jolle olisi ollut käyttöä muissakin peleissä.

Vielä mukavampi uudistus on kuitenkin co-op, jonka avulla koko pelin voi pelata vaikka alusta loppuun kaverinsa kanssa. Peli kompensoi toista pelaajaa heittämällä mukaan enemmän vihollisia ja tiukempia haasteita. Co-op toimi mainiosti ja toi peliin reilusti hauskuutta.

Saints Row 2 olisi tosin voinut myös omia muutamia muiden pelien – siis GTA IV:n – uudistuksia. Varsinkin suojautumissysteemi olisi ollut äärimmäisen tervetullut, sillä monissa pelin taisteluissa luotia tulee niskaan sen verran, että itku meinaa tulla.

Itku ei kuitenkaan muuten ole lähellä, sillä Saints Row 2 onnistuu tavoitteessaan: peli on pahuksen hauska ja viihdyttävä. Kuuluin siihen vähälukuiseen porukkaan, joka piti jo alkuperäisestä Saints Rowsta, joten kaikin puolin viimeistellympi ja parempi Saints Row 2 toimii entistä paremmin. Vaikka syksy on ollut täynnä toinen toistaan houkuttelevampia pelejä, Volitionin gangsterieepos piti hallussaan sen verran tehokkaasti, että peli hurahti läpi pariinkin kertaan.

Viimeisen päälle onnistunut huumori, hyvä tehtäväsuunnittelu, hauska pelattavuus ja eeppinen määrä pelattavaa pitävät huolen siitä, että Saints Row 2 on selvä voittaja. Onko se parempi peli kuin GTA IV? Ei. Onko se hauskempi? Totta Mooses.

 

Tekijä: Volition
Julkaisija: THQ
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Tulossa: PC
Pelaajia: 1-12 (internet)
Pelin kotisivu: http://www.saintsrow.com/

 

Lue myös

Brothers in Arms: Hell’s Highway (PC, PS3, 360)

Dead Space (PC, PS3, 360)

Hellboy: The Science of Evil (PS3, 360)

Mercenaries 2 (PS3, 360)

Mummy: Tomb of the Dragon Emperor (PS2, Wii)

NHL 2K9 (PS2, PS3, Wii, 360)

S.T.A.L.K.E.R: Clear Sky (PC)

Sid Meier’s Civilization IV: Colonization (PC)

 

Muropaketin uusimmat