UUSIMMAT

Saint’s Row IV –ennakko (PC, PS3, Xbox 360)

05.07.2013 15:00 | Tero Lehtiniemi

Tekijä: Volition, Inc
Julkaisija: Deep Silver
Testattu: PC i7/2600K, 8 Gt muistia, Geforce Ti 560 2 Gt, Windows 7 64-bit
Tulossa: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1-2
Pelin kotisivu: http://www.saintsrow.com
Testaaja: Tero Lehtiniemi

Maailma on pullollaan erilaisia avoimen maailman toimintapelejä. Assassin’s Creedit ja Grand Theft Autot ovat näistä omanlaisiaan instituutioita, mutta omissa kirjoissani yksi sarja ajaa kaikkien muidenedelle. Ja se on Saints Row.

THQ:n konkurssista kaikkien onneksi selvinnyt pelisarja jatkuu neljännellä osallaan elokuussa, ja me pääsimme vilkaisemaan pikaisesti mitä tuleman pitää.

Periaatteessa 3rd Street Saints -jengin edesottamuksia seuraava peli on käytännössä pop-kulttuurille irvailevaa perverssiä tykitystä, jossa normaaleille juonenkäänteille ja pelimekaniikallisille rajoituksille irvaillaan surutta. Sarjan kolmannen osan jälkeen tuntui siltä, ettei maapallolla enää mikään voisi pysäyttää Saintseja, ja Volitionilla oltiin samaa mieltä. Niinpä neljännen osan uhka onkin jostain aivan muualta.

 

Saints Row 4 alkaa hämmentävällä ja ylimalkaisella terroristijahdilla, jonka lopputuloksena pelaajan ohjaamasta Saintsien johtajasta tulee Yhdysvaltojen presidentti. Press any key to unleash a global thermonuclear war? Kelpaa.

Nälänhädän lopettaminen, syöpien parantaminen ja muu arkinen presidentillinen puurtaminen saa kuitenkin väistyä hyvin nopeasti, kun ulkoavaruudesta saapuva Zin-imperiumi valloittaa maapallon ja siirtää sankarimme hämmentävään virtuaaliseen Steelportin kaupunkiin.

Virtuaalimaailma mahdollistaa uusia, entistä raflaavampia erikoisominaisuuksia, jotka vetävät vertoja The Matrixille ja Infamousille. Lyhyen esittelyversion aikana pääsi testaamaan vihollisten jäädyttämistä, satojen metrien korkuisia superhyppyjä ja äärimmäisen nopeaa pikajuoksua. Aseissa uutukaisina tarjoiltiin erilaisia alien-pyssyjä, mutta ainakaan esittelyversiossa Saints Row The Thirdin kaltaisia dildomailoja tai muuta yliampuvaa ei valitettavasti tarjoiltu.

 

Kovaa ja korkealta

Seinäkiipeilyn ja muiden supervoimien tarjoamien mahdollisuuksien myötä pelaaminen tuntuukin hyvällä tavalla Infamousilta. Millintarkkojen hyppyjen sijasta pääpaino on sarjan tavaramerkiksi muodostuneella yli vetämisellä, ja maailma on pullollaan ominaisuuksien tehostamiseen käytettäviä piilotettavia salaisuuksia. Tuttuun tapaan peli jakaa kokemuspisteitä erilaisista taidonnäytteistä kuten pää- ja nivusosumista ja tien väärällä puolella ajamisesta..

Lyhyen pikatestauksen perusteella Volitionilla ei ole todellakaan mennyt pupu pöksyyn. Kun avaruusolioiden emoaluksesta paetaan ensin ase kourassa munasilteen, jonka jälkeen ajetaan sukkulalla Haddawayn What is loven antaessa tahtia, ollaan ainakin hyvin lähellä sellaista mitä pelimaailmassa voi kutsua rakkaudeksi. Ainoa harmin aihe onkin se, että hyvin vauhtiin päässyt sikailuseikkailu päättyi onnistuneen pakoreissun jälkeen tylyyn ”Tour preview has ended”-ilmoitukseen. Onneksi jatkoa ei tarvitse odottaa enää kovinkaan kauan.

 

 

Lisää upeita pelivideoita (e)Domen videokanavalta osoitteesta https://www.youtube.com/user/wwweDomenet

Uusi miljöö aiheuttaa ainoastaan yhden kysymysmerkin. Saints Roweissa hienointa on ollut nimenomaisesti harmin, tuhon ja kärsimyksen aiheuttaminen kanssaihmisille, joten nähtäväksi jää antaako uusi miljöö antagonisteineen samanlaiselle pahansuopuudelle tilaisuuden.

Tästä valitettavasti muodostuneesta pelosta huolimatta odotan Saints Row IV:sta vaatimattomasti noin osapuilleen vuoden peliä tai ainakin hyvin lähelle sitä. Tylsimyksille joku Grand Theft Auto V saattaa olla kova juttu, mutta omissa kirjoissani Saints Rowien puhdas, tarkoitushakuinen yliveto ja hyväntahtoinen ihmisten loukkaaminen ovat miljoona kertaa kovempia juttuja.

 

Lisää aiheesta

Saints Row (Xbox 360)

Saints Row 2 (PC, PS3, 360)

Saints Row The Third (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

Saint’s Row IV –ensikosketus – kun mikään ei enää riitä

Lue myös

Borderlands 2: Tiny Tina’s Assault on Dragon’s Keep DLC (PC, PS3, Xbox 360)

Company of Heroes 2 (PC)

Donkey Kong Country Returns 3D (3DS)

Dungeons & Dragons: Neverwinter (PC)

Remember Me (PC, PS3, Xbox 360)

 

Keskustelu

@1 Niinpä musaa ja murhaamista samaan aikaan.
Mutta itse ostan tämän vain ja ainoastaan supervoimien takia, vaikka luulenkin ettei tästä mitään ijimuistoista tule todellakaan.

Muropaketin uusimmat