Sam & Max Episode 302: The Tomb of Sammun-Mak (iPad, Mac, PC, PS3)

19.05.2010 17:20 | Muropaketin toimitus

Kun viimeksi näimme etsiväkaksikko Sam & Maxin, parivaljakko oli juuri tehnyt kammottavan löydön pienestä kellariluolasta. Huisin cliffhangerin jälkeen kuukauden odottelu oli taas täyttä tuskaa, mutta onneksi odottamisen aika on nyt ohi.

The Tomb of Sammun-Mak jatkaa prikulleen siitä, mihin edellinen osa lopetti. Tällä kerralla edessä on matka historian hämäriin, Samin ja Maxin esi-isien aikakauteen.

Kelien kuumentuessa Telltale jatkaa episodipohjaista tykitystään entistä kovemmalla otteella. Viime kuussa ilmestynyt The Penal Zone oli mielestäni suunnilleen parasta, mitä Telltale oli ikinä tehnyt. Näin jatko-osalle jäi täytettäväkseen melko kovat saappaat, mutta lähtökohtakin oli todella herkullinen.

Vaikka nostotekstistä voisikin kuvitella muuta, kauden kakkosepisodin teemana ei ole aikamatkustus, sillä Sam ja Max viettävät koko pelin ykkösosan lopusta tutussa kellarissaan. Kovasti heidän näköistensä luurankojen ohella kellari sisälsi nimittäin pinon vanhoja filmikeloja, joihin on tallentunut Sammethin ja Maximuksen, 1900-luvun alun kovien ei-koulutettujen etsivien seikkailu.

Erinäisten tapahtumien johdosta Sammeth ja Maximus päätyvät oudon paholaisen lelulaatikon jäljille ja lähtevät matkalle, joka vie heidät junamatkalle halki Euroopan ja aina Egyptiin saakka.

Rulla pyörimään

Pelin keskeinen puzzlerakenne ja se suurin pelillinen uudistus rakentuu filmikelojen ympärille. Sammethin ja Maximuksen matka on jaettu puolelle tusinalle kelalle, joista neljä on katseltavissa heti alusta saakka. Ideana on, että outojen mystisten käänteiden kautta tieto välittyy filmikelalta toiselle, joten jos vaikka aivan seikkailun alussa pitäisi tipsata joulupukin tontuille kova leluidea, samaisen leluidean voi yrittää urkkia tietoonsa tontuilta myöhemmällä kelalla.

Joku voi nyt älähtää, että tämähän on samaa settiä kuin ykkösosassa nähty Maxin kyky nähdä tulevaisuuteen. Väärässä olisi, sillä kaikki tulevaisuudessa hankittu tieto pitää hankkia työllä ja tuskalla ratkomalla lisäpuzzleja. Näin idea toimii paljon paremmin kuin viimeksi.

Puzzlet ovat muutenkin reilusti kinkkisempiä kuin ykkösosassa ja oma peliaikani lähenteli perstuntumalla arvioituna omaa Telltale-ennätystäni. Seikkailu kului myös oikein viihdyttävästi, joskaan itse en päässyt röhönauramaan niin monta kertaa kuin viimeksi. Seikkailu ei ollutkaan mielestäni ratkiriemukas, vaan enemmänkin tasaisen viihdyttävä.

Siitä pitää kuitenkin nostaa Telltalelle hattua, että pelistä löytyy hauskoja viittauksia Samin ja Maxin päiviin. Muistatko esimerkiksi Jürgen-vampyyrin Night of the Raving Deadista? Nyt pääset näkemään, miten hänestä alunperin tuli vampyyri. Ja ehkä jopa hieman edesauttamaan prosessia.

Kokonaisuutena The Tomb of Sammun-Mak on taattua Telltale-laatua ja hyvä osoitus siitä, että tiimi uskaltaa jo leikkiä vapaasti oman pelimaailmansa todellisuudella ja historialla, sekä myös hieman vääntää vitsiä heidän peliensä klassisista ominaisuuksista ja kliseistä. Mitä hauskuudessa hävitään, voitetaan puhtaassa seikkailupelaamisessa. Lajityypin ystäville taas aika pakollinen hankinta.

 

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 7, Intel Core i5-750, 4 Gt keskusmuistia, Radeon HD5850
Saatavilla: iPad, Mac, PC, PlayStation 3
Laitevaatimukset: olemattomat
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.telltalegames.com/samandmax/thedevilsplayhouse
Miikka Lehtonen

 

Lisää aiheesta

Sam & Max Episode 301: The Penal Zone (iPad, Mac, PC, PS3)

Vaikka Telltale viihdytti viime vuonnakin meitä useammillakin seikkailupeleillään, siitä on jo pari vuotta kun viimeksi näimme maailman kovimman eläinetsiväkaksikon.

The Penal Zonen myötä käyntiin pyörähtävä Sam & Maxin kolmas kausi vie eläinystävämme Twilight Zone –henkiselle matkalla mysteerien, taikavoimien, muinaisten kulttien ja galaksia valloittavien apinoiden maailmaan. Kipeältä kuulostaa ja ainakin ensimmäisen osan perusteella Telltalen porukat ovat elämänsä kunnossa.

Lue myös

Alan Wake (Xbox 360)

Lost Planet 2 (PS3, Xbox 360)

Mount & Blade: Warband (PC)

Nier (PS3, Xbox 360)

Tales of Symphonia: Dawn of the New World (Wii)

Whispered World (PC)

Yakuza 3 (PS3)