UUSIMMAT

Sam & Max Episode 305: The City That Dares Not Sleep (Mac, PC, PS3)

30.08.2010 17:30 Miikka Lehtonen

Niin se aika rientää. Ihan kuin vasta eilen olisimme tutustuneet pahaan kenraali Skunkapeen ja tämän yritykseen valloittaa maailma. Sam & Maxin kolmas kausi on viihdyttänyt, jännittänyt ja kiehtonut ainakin meikäläistä, mutta nyt huvin on aika päättyä.

Kun viimeksi näimme etsiväystävämme, peli huipentui sen luokan cliffhangeriin että oksat pois. Nyt on aika sitoa langanpäät yhteen ja päättää The Devil’s Playhouse tyylillä ja ryminällä. Ja varoitus, jutussa on sitten pari spoileria.

Sam & Max 304 päättyi raflaavasti: pahan vatsastapuhujanuken juonet oli teilattu, mutta siinä sivussa Max muuttui jättimäiseksi Cthulhu-jänikseksi. Sen jälkeen kaupungissa ei ole mennyt kovin lujaa, sillä jättihirviö romuttaa kaupunkia samalla kun sen jälkeensä jättävät, palavat Max-päät vainoavat ihmisten unia. Jotain pitää tehdä ja se jokin on taktinen ydinisku virkaatekevän presidentti Superballin toimesta.

Vielä on pieni toivonkipinä: jos Sam saa kasattua kokoon todellisen iskuryhmän ja onnistuu jotenkin soluttautumaan Maxin sisuskaluihin, ehkä vitsauksen voisi vielä poistaa ja pelastaa sekä kaupungin, että Maxin. Mutta matkaan mahtuu tietenkin monta mutkaa, joista ensimmäinen on se, että Max suostuu syömään vain corndogeja, eikä iskujoukon kulkuvälineenä toimiva etsiväparin auto muistuta edes tuunattuna sellaista.

Pieni suuri seikkailu

Sam & Max 305: The City That Dares Not Sleep jatkaa edeltäjiensä viitoittamalla tiellä. Jo melkein kliseeksi muodostuneen kaavan mukaan ensin pitäisi päästä jätti-Maxin sisuskaluihin, sitten selvittää, mikä siellä on oikein mennyt pieleen ja lopuksi hoitaa koko kauden päättävä lopputaistelu.

Tämä ei toki anna pelistä koko kuvaa, sillä vähintään puolet Sam & Maxin viehätysvoimasta irtoaa huumorin kautta. Tällä kerralla lystiä ammennetaan ihmiskehon sisäistä matkailua käsittelevien elokuvien ohella muun muassa siitä, että Maxin sisukset näyttävät jostain ihmeen syystä 80-luvun poikamiesboksin eri huoneilta.

Lisäväriä mukaan tuo se, että kauden päätösjaksoon on haalittu mukaan suunnilleen kaikki ne Sam & Maxin sivuhenkilöt, joita ei oltu hetkeen nähty. Ei siinä mitään, kyllä minua ainakin naurattaa, kun Saatana on rangaistuksena pahoista teoistaan pakotettu tekemään PR-videoita, joilla pyritään puhdistamaan helvetin huonoa mainetta.

Puzzlejen osalta peli on totuttua tasoa: pääasiassa homma kulkee jouhevasti, mutta mukana on pari kinkkistä ongelmaa, joita jouduin ainakin itse miettimään hetken aikaa. Sitten onkin lopputekstien ja yllättävän koskettavan loppuratkaisun paikka, ennen kuin peli heittää kehiin pieniä panoksia seuraavaa kautta ja sen teemaa varten.

Kokonaisuutena Sam & Maxin vitosjakso tekee siis sen, mitä siltä odotettiinkin. Se sitoo yhteen ne loput kauden suuremmat teemat ja viihdyttää siinä sivussa mukavasti. Se ei ole ehkä kauden paras peli, mutta kokemuksen päättävänä pisteenä se toimii oikein hyvin ja sai minut odottamaan innolla sarjan jatko-osia.

Nyt kun kausi on ohi, voin hyvillä mielin nostaa Telltalelle hattua siitä, että jälleen yksi pelikausi on viety loppuun kunnialla. The Devil’s Playhouse oli kokonaisuutena todella hyvää tasoa ja monet sen peleistä uskalsivat yrittää sellaisia juttuja, joita Telltalen peleissä ei vielä ole nähty. Hyvä esimerkki siitä, miten onnistumiset ruokkivat kehitystiimin itseluottamusta. Mitä putkesta mahtaakaan seuraavaksi pullahtaa ulos?

 

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 7, Intel Core i5-750, 4 Gt keskusmuistia, Radeon HD5850
Saatavilla: Mac, PC, PlayStation 3
Laitevaatimukset: vähäiset
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.telltalegames.com/samandmax
Miikka Lehtonen

 

Toinen mielipide (PS3)

Kun Sam & Maxin toinen tuotantokausi aikanaan päättyi, muistan lausuneeni ääneen ajatuksen: ”Kuinka tämän kaiken jälkeen voidaan enää viedä tarinaa yhtään mielipuolisempaan suuntaan?” Kolmoskauden lopputekstien pyörähtäessä ruudulla ajatukset olivat lähes identtiset, sen verran korkealla Telltalen käsikirjoittajien ajatus ehti etsiväparin uusimman seikkailusarjan aikana leijailla.

Ehkä huomionarvoisinta Devil’s Playhousessa on se, kuinka valtavalla itseluottamuksella episodipohjaisen pelikehityksen pioneerit seikkailujaan tällä hetkellä tahkoavat. Se näkyy paitsi juonessa, joka voi mennä aivan mihin suuntaan tahansa, myös itse seikkailupelaamisen peruskaavoja rikkovassa ja kokeilevassa pelattavuudessa.

Osoita-ja-klikkaa -pelaamisen siirtäminen konsoleille niin sujuvasti, ettei hiirtä ymmärrä edes kaivata on jo itsessään aplodien arvoinen suoritus. Vielä hienompaa on kuitenkin se, kuinka Telltale tuntuu suorastaan välttelevän perinteisten ”kokeile kaikkea kaikkeen”-pulmien käyttämistä. Vaikka vaikeustaso ei yhdessäkään episodissa päässyt huimaamaan päätä, oli onnistumisen riemu pelatessa korkeammalla kuin monen hankalamman teoksen kohdalla.

Haaste jää silti siksi tekijäksi, jota en väsy peräänkuuluttamaan Telltalen peleistä puhuttaessa. Kyse on toki firman kehitysfilosofiasta, mutta varsinkin Sam & Maxin kolmoskauden kohdalla episodit tuntuivat vilahtavan läpi turhankin vaivattomasti. Kun pelissä on kuitenkin tarjolla vihjejärjestelmä, uskaltaisi haastemittaria mielestäni hieman kiristämään.

Tärkeintä on kuitenkin se, että pelien parissa viihtyy. Suuri kiitos tästä kuuluu huumorille. Nokkelan tekstin ja ensiluokkaisen ääninäyttelyn lisäksi tärkeää on koominen ajoitus, taito, joka monelta pelikehittäjältä puuttuu. Nauru pidentää ikää, joten Sam & Maxin seurassa vietetty aika on paitsi laadukasta, myös terveellistä.

Juho Anttila

 

Lisää aiheesta

Sam & Max Episode 301: The Penal Zone (iPad, Mac, PC, PS3)

Sam & Max Episode 302: The Tomb of Sammun-Mak (iPad, Mac, PC, PS3)

Sam & Max Episode 303: They Stole Max’s Brain! (iPad, Mac, PC, PS3)

Sam & Max Episode 304: Beyond the Alley of Dolls (iPad, Mac, PC, PS3)

Lue myös

Castlevania: Harmony of Despair (Xbox 360)

DarkStar One: Broken Alliance (Xbox 360)

Donkey Kong Country Returns -ennakko (Wii)

Dragon Quest: Sentinels of Starry Skies (DS)

Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge Special Edition (PC, PS3, Xbox 360)