Sam & Max Season 1 (Wii)

28.02.2009 16:04 Juho Anttila

Harvassa lienevät ne seikkailupelien ystävät, joille nimiyhdistelmä Sam & Max ei herättäisi hauskoja muistoja jo alkuperäisestä vuonna 1993 julkaistusta huumoripläjäyksestä. Freelance-poliisina elantonsa tienaavat koira ja psykopaattijänis osuivat suoraan pelikansan nauruhermoon ja jatko-osan peruuntuminen vuonna 2004 olikin valtava pettymys.

Tämä LucasArtsin kylmä tempaus ei onneksi tarkoittanut Samin ja Maxin tarinan loppumista. Entisten Sam & Max -kehittäjien perustama Telltale Games nappasi lisenssin ja ensimmäinen osa uutta, episodipohjaista Sam & Max -sarjaa näki päivänvalon jo 2006. Nyt kuuteen TV-sarjamaiseen jaksoon jaettu pelisarjan ensimmäinen tuotantokausi tekee ensiesiintymisensä myös Nintendon Wii-konsolilla kaikkien sohvaseikkailijoiden suureksi riemuksi.

Anarkistista hypnoosia

Siltä varalta, että lukija olisi onnistunut missaamaan Sam & Maxin uuden tulemisen lienee paikallaan kerrata, mistä on kyse. Sam on koira, joka pukeutuu kuin Philip Marlowe ja venyy näennäisestä rauhallisuudestaan huolimatta parhaimmillaan huikeaan verbaaliakrobatiaan. Max puolestaan on anarkistinen ja ajoittain ääriväkivaltaisen psykoottinen jänis. Yhdessä tämä epätodennäköinen parivaljakko toimii freelance-poliiseina ratkoen mitä omituisimpia rikoksia yleensä hillittömän hauskoin lopputuloksin.

Etsiväkaksikon seikkailuissa on otettu mallia tv-sarjoista. Jokainen pelin kuudesta jaksosta toimii itsenäisenä seikkailuna mutta yhdessä nämä muodostavat laajemman tarinan kaaren, jonka aikana käydään valkoisen talon ja virtuaalitodellisuuden kautta jopa kuussa. Ensimmäisen kauden kantavasta teemasta, hypnoosista, saadaan tarinan kuluessa revittyä hämmästyttävän monta hykerryttävää juonenkäännettä ennen kuin konna kaikkien juonien takana paljastuu. Toistuvasti esiintyvät vakiohahmot tuovat myös mukavaa jatkuvuutta jaksojen välille.

Pelin huumori rakentuu pitkälti nasevalle dialogille, joten myös ääninäyttely vaikuttaa merkittävästi pelikokemukseen. Kaikeksi onneksi se onkin läpi tuotantokauden tasoltaan erinomaista. Eräiden hahmojen ärsyttävyys johtuu siitä, että hahmo on kirjoitettu tahallaan ärsyttäväksi, eikä suinkaan huonosta näyttelijäsuorituksesta. Kokonaisuuden kruunaa aihepiiriin sopiva musiikki, joka kaikessa jazzahtavuudessaankaan ei ärsytä.

Wiimote heilumaan

Point’n’click-seikkailut ovat olleet perinteisesti PC-henkisten hupia eikä mikään ihme, hiiri kun on osoittamiseen ja kliksautteluun suunnitelluista työkaluista varmasti niitä kaikkein intuitiivisimpia. Perinteisistä konsoliohjaimista ei ole ollut haastajiksi, mutta Wiimote onkin toista maata. Seikkailun ohjaaminen ruudulle osoittelemalla on Wiillä lähes yhtä sujuvaa kuin PC-versiosta tuttu hiiriohjaus. Mutta vain lähes.

Niin paljon kuin Telltale Games ansaitseekin kunnioitusta mainioista teoksistaan ja kuluttajaystävällisestä bisnesmallistaan, on pakko jakaa pyyhkeitä Sam & Maxin konsolikäännöksen teknisestä toteutuksesta. Pienempänä valituksen aiheena Wiimoten tärinäominaisuudet parantaisivat osoittelutuntumaa, mutta jostain syystä ne on jätetty käyttämättä. Muutamassa paikassa hotspotteja saakin tähtäillä silmät killillään, jotta kursorin saisi osumaan oikeaan paikkaan.

Se vakavampi puute löytyykin optimoinnin puolelta. Sam & Maxin konsoliversio nimittäin kärsii ärsyttävästä tökkimisestä. Ei riitä, että lataustauot rytmittävät ikävästi paikasta toiseen siirtymistä, vaan sekunnin parin töksähdyksiin törmää myös esimerkiksi kesken keskusteluiden tai yleensäkin aina, kun pelaaja keksii kokeilla jotain uutta. Kiitollisen harvinaiset ajo-osuudet ovat pahimmillaan suorastaan tuskaista pelattavaa. Toivottavasti syynä kulmikkaaseen toteutukseen on ollut laiskuuden sijasta konsolikokemuksen puute, joka korjaantuu ajan myötä.

Lisää tätä, mutta laadukkaammin kiitos

Teknisistä ongelmista huolimatta hymy ei pelatessa hyytynyt kuin ehkä sen ainoan kerran, kun peli päätti kaatua kokonaan ja tallettaminenkin oli päässyt unohtumaan. Sam & Max on yhä loistavaa viihdettä, joka jo pelityyppinsä puolesta kestää pientä tökkimistä toiminnallisempia teoksia paremmin. Laadukas käsikirjoitus ja hyvä ääninäyttely painavat vaa’assa tekniikan virheettömyyttä enemmän.

Sam & Maxin Wii-versiointi jättää töksähtelystä huolimatta hyvän maun suuhun. Tarinat ovat aivan yhtä hauskoja kuin PC:lläkin eikä ääneen naurahtelemiselta voi välttyä pilkkakirveen sohiessa armotta suuntaan jos toiseenkin poliittisesta korrektiudesta välittämättä. Onkin jokaisen omista mieltymyksistä kiinni, valitseeko hieman sulavamman PC-version vai arvostaako ennemmin televisioruudun suuntaan naksuttelua samalla sohvalla löhöillen.

Piti sitten kummasta pelitavasta hyvänsä, on Sam & Max ehdottomasti tutustumisen arvoinen kokemus. Seikkailu ei myöskään lopu tähän, viiden jakson mittainen kakkoskausi on jo julkaistu rapakon takana PC-pelaajien riemuksi ja luvassa on myös Wii-versio. Mutta voi, saman firman tuleva Wallace & Gromit ei näillä näkymin ilmesty lainkaan Wiille. Harmin paikka, sillä kuten Sam & Maxkin jo osoittaa, Wii soveltuu point’n’click-seikkailuiden alustaksi mitä parhaiten.

 

Tekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Wii
Saatavilla: PC, Nintendo Wii
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.telltalegames.com/samandmax
Juho Anttila

 

Toinen mielipide

Juoni ja dialogi on kirjoitettu pääosin hyvin ja ääninäytelty vielä paremmin, vaikka välillä vitseistä voi havaita liian yrittämisen maun. Uusimman Sam & Maxin suurempi ongelma on kuitenkin se, että jokaisessa episodissa on vain muutama uusi tapahtumapaikka ja ehkä liiankin paljon samoissa paikoissa kiertelyä, mikä alkaa tylsistyttää etenkin myöhemmissä jaksoissa. Kaksikon kommellusten ja hauskojen sivuhahmojen puuhastelun seuraaminen on kuitenkin niin nauruhermoja kutittelevaa, ettei toisto häiritse liikaa.

Pelaaminen toimii juuri siten kuin osoita & klikkaa lajityypin pelin luulisi toimivan Wiillä. Pelaaja osoittaa ohjaimella ruudulle ja Sam liikkuu osoitettuun paikkaan tai tekee muita haluttuja toimintoja. Wiin ohjain ei ole aivan yhtä tarkka kuin tietokoneen hiiri, mutta sen epätarkkuus ei aiheuta kuin ehkä muutaman harha-askeleen koko pelin aikana.

Sam & Max Season One Wiillä on periaatteessa se sama laadukas peli kuin PC:lläkin, mutta Wii-porttauksen tekniset kömmähdykset rokottavat kokemusta. Latausajat rassaavat pidemmän päälle edestakaisin kulkiessa, Wii ei aina jaksa pyörittää peliä täysin sulavasti ja onpa peli myös jäätynyt pari kertaa kokonaan. Ne eivät onneksi pilaa täysin muuten viihdyttävää peliä. Ensimmäinen uusi Sam & Max kausi hoitaa kaiken sen hyvin – joskaan ei täydellisesti – mitä osoita & klikkaa peleiltä on totuttu odottelemaan. Puzzlet ovat suurimmaksi osaksi loogisia ja tarina viihdyttää koko kestonsa ajan. Jos on sarkastisten pupujen ystävä, tätä ei kannata ohittaa.

Petteri Kaakinen

 

Lisää aiheesta

Sam & Max Episode 204: Chariots of the Dogs (PC)

Sam & Max Episode 203: Night of the Raving Dead (PC)

Sam & Max Season 1 (PC)

Lue myös

A Vampyre Story (PC)

Eternal Sonata (PS3)

Fire Emblem: Shadow Dragon (DS)

Manhunt 2 (PS2, Wii)

Mount & Blade 1.0 (PC)

Persona 3 FES (PS2)

Race Pro (360)