Uusimmat

SBK Generations (PC, PS3, Xbox 360)

05.07.2012 15:00 Janne Mikola

Tekijä: Milestone
Julkaisija: Black Bean Games
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1, 2-16 (internetissä)
Pelin kotisivu:http://www.sbkthegame.com/EN-us/game-uk.html
Arvostelija: Janne Mikola

Sanotaan ihan suoraan, että SBK Generations onnistui yllättämään minut pelinä. Sarjan aiemmat osat eivät ole minulle erityisen tuttuja, vaikka Juho Anttilan mukaan vuosi sitten julkaistu SBK 2011 oli jopa ihan kelpo peli. Mutta koteloon tarttuessani odotin taas-yhtä-kaahailua, mutta sainkin aika vahvan simun. Ja kunnon simulaattoreille on aina tilausta.

Harmillisesti vaan Superbike on näin suomalaisittain se vähemmän kiinnostava kaksipyöräisten kilpasarja. Se olisi nimittäin se isoveli MotoGP, jonka eri luokissa vaikuttavat Mika Kalliot, Niklas Ajot ja Ajo Motorsportit. SBK Generationssissa omaa kuljettajaa luodessa ei saa valita edes Suomea kuskin kansallisuudeksi.

Ei se virtuaalikuskini kansalaisuus ole valtava ongelma, mutta häiritsee se vähän. Kyse ei missään nimessä ole mistään nationalisminkaipuusta. Vaan ihan vaan siitä, että kun SBK Generationsin selvä pihvi on pelin nelivuotinen uramoodi, jossa tuunaillaan pyöriä ja ollaan osa kausien välistä kuljettaja-/tallirulettia, niin ottaahan se jotain pientä samaistumisen tunteesta pois, kun Janne Mikola ajaa Ruotsin väreissä ja kuuntelee kisojen päätteeksi Du gamla, du friaa.

Simuloidaanko hyvin vai huonosti?

Uutta uraa aloitellessa voi valita, että pelaako matalalla, keskiverrolla vai korkealla simuloinnin tasolla. Halusin ensin ottaa hieman tuntumaa pelin sisältöön mahdollisimman nopealla tahdilla, ja nielin machouteni ja lähdin liikkeelle matalalla simuloinnilla. Heti oli selvää, että tässä tilassa pelin ajomallinnus on todella omituinen: moottoripyörän voi vetää lähes linkkuun nurmikolla ja matka vaan jatkuu eteenpäin. Pelaaminen tällä asetuksella ei ole vauhdikasta ja hauskaa paahtamista, muttei se ole kyllä realismia tai haastetta nähnytkään.

SBK Generationsin kisoja kiusaa eräänlainen kliinisyys, joka ei ole riippuvainen simulointiasetuksista. Tekoälyn ohjastamat kilpakumppanit eivät tunnu koskaan aiheuttavan mitään sellaista draamaa, mistä moottoripyöräurheilu nettivideoiden kautta tunnetaan. Kisat etenevät kilttinä ja sieluttomana jonoajeluna, joka ajan myötä leviää pelisuunnittelijan mielestä uskottaviin ryppäisiin. Lisäksi tekoälykuskeille on suotu kuin puolikas jumalmoodi; kun pelaaja kolhaisee pyörällä kilpakumppania, se on pelaaja joka lentää radalta kuin leppäkeihäs, ja toinen osapuoli jatkaa matkaansa kohti ruutulippua.

SBK Generations voi antaa jollekulle todella paljon, mutta se vaatii pelaajaltaan tietynlaista aiheesta kiinnostuneisuutta. Sen lisäksi, että ajomallinnus on parhaimmillaan todella yksityiskohtainen ja responsiivinen kaikkine pyörän tärinöineen, kaarrekäyttäytymisineen ja jopa kuskin asentoineen, uramoodissa mallinnetaan kilpakautta todella tarkkaan.

Ja on ihan varma, että jonkun toisen mielestä jopa liian tarkkaan. Täydessä kisaviikonlopussa on ajettavana kaksi harjoitusta, kaksi, tai jos riittävän pitkälle selviää, kolme aika-ajoa, varsinainen kisa, ja kaupan päälle silloin tällöin insinöörien tarjoama ratatesti, jonka suorittamisesta saa taas jonkin pienen suorituskykylisän myöhempiin osioihin. Vastaavasti kunkin vaiheen välissä olisi tarkoitus konsultoida insinöörejä ja säätää sekä asetuksista riippuen jopa korjata menopeliä. Halutessaan kisaviikonlopun osioita voi ohitella, mutta tällöin kisoihin lähtee vinksallaan olevalla pyörällä lähtöruudukon takaa. Ja tietysti silloin herää kysymys, että onko mielekästä ohittaa neljä viidesosaa pelistä, jonka italialaistalli, korjaan: italialaispelitalo, on meille vaivalla väkästellyt.

Tylsää ennen myrskyä

Visuaalisesti peli on kaksijakoinen: osittain esihistoriallinen mutta toisaalta osin onnistunut. Ja onhan sillä näyttävyydellä näissä moottoriurheiluhifistelyissä merkitystä – miksi muuten Gran Turismo –sarja pyrkisi osa osalta lähemmäs kohti fotorealismia.

Radat ovat visuaalisesti tasaisia, yksiulotteisia ja yksityiskohdattomia laajojen nurmikkoalueiden keskellä kiemurtelevia tylsänharmaita asfalttikiekuroita. Jos kauniita pysäytyskuvia siitä itse kustomoidusta moottoripyörästä hakee, on parempi asetella kamera niin, ettei kuvassa juuri näy muuta kuin taivas. Tai jättää kuvat ottamatta.

Mutta heti, kun lyödään radan päälle kunnon ukkospilvet, otetaan aika-ajossa suosiolla vettä niskaan ja ajellaan kisa sateen jälkeen kuivuvalla radalla, saadaan ruudulle aika nättiäkin jälkeä. Näyttävyyden kruunaavat märkään rataan vähitellen ilmestyvät kuivemmat ajetut alueet ja se, kuinka muuttuvan alustan mukana muuttuvan ohjaustuntuman huomaa omin aistein. Sadekelin kisan jälkeen olo on kuin olisi juuri kuunnellut alusta loppuun Meshuggahin keikan jälkeen: rankka ja otettu, ja alitajunta huutaa pyyhettä.

Urheilupelien vitsaus

Toinen pelimuoto on SBK Experience, joka pohjimmiltaan on haastetila, jossa pelaaja pistetään käymään läpi Superbiken historiallisesti merkittäviä kaksinkamppailuja ja muita tilanteita erilaisin reunaehdoin. Voita se ja tämä, älä kaadu, ole nopeimmalla kierroksellasi nopeampi kuin hän, ja niin edelleen. Sisältöä ei tässä tilassa ole moneksi iltaa, ja suurin osa haasteista on mielekkäitä suorittaa vain kerran.

Pelin arvoa laskee jonkin verran se, että hieman EA:n jokavuotisten urheilupelisarjojen tapaan, lähes samaa peliä tässäkin ollaan kaupittelemassa kuin viime vuonna. Homman saa sopiviin mittasuhteisiin kun sisäistää, että peliä mainostetaan pelikotelossa viimevuotiseen verrattuna mm. lausahduksilla ”uusitut valikot” ja ”yksi uusi rata”. Neljä kautta kattavan lisenssin ansiosta kalustoa ja kuljettajia pelissä on sen sijaan ihan reilusti.

Simulaattorina SBK Generations oli minulle yllätys, positiivisessa mielessä. Joten mikäli moottoripyörähifistely tarkkoine kisaformaatin läpi elämisineen on sinun juttusi, on peli ihan nappaamisen arvoinen. Väännettäessä simulointinuppi minimiin, muuttuu pelin ajomallinnus todella häiriintyneeksi, eikä pelkästä kisaamisesta kiinnostuneille välttämätön sisällön ohittelu ole hyötysuhteeltaan kovin fiksua puuhaa.

 

Lisää aiheesta

MotoGP 10/11 (PS3, Xbox 360)

MX vs ATV Alive (PS3, Xbox 360)

MX vs. ATV Reflex (PS3, Xbox 360)

SBK 2011 (PC, PS3, Xbox 360)

SBK X: Superbike World Championship (PC, PS3, Xbox 360)

Lue myös

Game of Thrones (PC, PS3, Xbox 360)

Lollipop Chainsaw (PS3, Xbox 360)

McPixel (Linux, Mac, PC)

Spec Ops: The Line (PC, PS3, Xbox 360)