Scania Truck Driving Simulator: The Game (PC)

27.07.2012 13:40 | Juho Anttila

Tekijä: SCS Software
Julkaisija: Wendros
Testattu: PC Windows 7, Phenom 9850+, 4 Gt muistia, Radeon HD 5830
Saatavilla: PC
Laitevaatimukset: Windows XP, Vista tai 7, 2,4 GHz tuplaydinprosessori, 2 Gt muistia, 256 Mt näytönohjain, DirectX 9 -yhteensopiva äänikortti, 1,5 Gt kiintolevytilaa
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Scania Truck Driving Simulator: The Game
Arvostelija: Juho Anttila

 

Täysperävaunurekan taskuparkkeeraus on sitten vaikeaa. Ainakin silloin, kun kuski kärsii  kuumeessa. Ei mitään tyttöjen hommia. Tämän jos minkä oppii nimihirviö Scania Truck Driving Simulator: The Gamen parissa.

Eurosimulaattoreiden ihmeellisessä maailmassa rekkapelit ovat siitä tavallisimmista päästä. Ainakin lakaisukonesimulaattoreita paremmin ymmärrettäviä tuotoksia. Silti on pakko kysyä, tarvitaanko näitä näin monta erilaista?

Toki sponsoriraha maistuu Euro Truck Simulatorin kehittäneelle SCS Softwarelle, joten Euro Truck Simulator 2:sta odotellessa on hyvä pistää pihalle välimallin mainospeli. Sitähän tämä on, kun käytössäkin on vain yksi rekka. Värin saa sentään valita ihan itse, kuten myös kuskin naamavärkin, kahdesta vaihtoehdosta. Sangen huisaa.

Toim. huom: tyttökommenttiin pakko vastata, että vasta tällä viikolla kuulin tutun ihkun punapään omaavan mm. trukkikortin. Oli pakko arvostaa. Ja veikkaan, että kyllä hän Juhon pieksää niin trukin kuin rekankin parkkeerauskisassa. -jok

Harjoitus tekee rekkamiehen

Pelimalli jakautuu erilaisiin haasteisiin ja vapaaseen huristeluun. Ensiksi mainituista on hyvä aloittaa, sillä listan ensimmäisenä seisoo nippu ajokorttihaasteita. Kyllähän minäkin nyt rekkaa osaan ajaa, totta kai.

Viimeistään peruutuksissa luulot otetaan pois ylimielisiltä. Pakko se on myöntää, rekan fyysiset ulottuvuudet on mallinnettu realistisesti. Se tarkoittaa kaatuvia keiloja ja plopplop-ääntä. Kaikkihan me tiedämme, että kun muutama tonni miehekästä metallia törmää aitaan, siitä kuuluu plopplop. Sama ääni, joka kuullaan myös muista ajoneuvoista tai vaikkapa kiviseinästä.

Vaan olisihan se ollut mukavaa, jos kaikkien ajokorttihaasteiden suorittamisen jälkeen ruudulle oltaisiin lätkäisty jotain virtuaalista kivaa palkinnoksi. Etenkin kun tehtäväryppään loppupuolella peli vihjaa jo ajokortin olevan aivan kulman takana. Ne pienet asiat ja niiden puuttuminen.

Toki tehtäviä riittää ajokorttihaasteiden jälkeenkin. Mukaan on mahdutettu Scanian nuorten rekkakuskien taitokilpailu, reaktioaikahaasteita ja vaarallista ajoa. Viimeksi mainittu on pelin parasta antia. Rekka on luotsattava maaliin muun muassa kapean vuoristotien tai tietyön vuoksi rakennetun väliaikaisen kiertotien kautta. Ajoittain melkein jännää, kunnes rekka sanoo plopplop ja immersio katoaa.

Vapaus tien päällä

Varsinainen koukku on kuitenkin vapaa pelitila, jossa rekkaa ajetaan ympäri valtavaksi haukuttua mutta ei nyt oikeasti niin kovin suurikokoista kaupunkia keikkaa heittäen. Kartalta voi tiirailla, missä peräkärry odottaa ottajaansa. Sitten ajetaan paikalle, napataan kärry kyytiin ja hurautetaan määränpäähän.

Pistetili karttuu onnistuneesta suorituksesta. Liikennesääntöjen rikkomisesta, kolareista ja yleensäkin kaikesta kivasta rangaistaan. Plopplop. Kaaosta kylvävä rekkakuski helvetistä ei saa palkinnoksi toimistaan pellin rytinää ja romua, vaan ainoastaan infotekstin ruudulle. Ynnä ankaraa plopploppia.

Pulmahan tässä on se, että rekan ajaminen on oikeastaan aika tylsää puuhaa. Simulaattoriksi itsensä nimeävä peli ei myöskään yritä keksiä juuri mitään, mikä tekisi siitä vähemmän tylsää. Pikatilanteita, aikarajoja, jännittäviä tehtäviä. Ei toki. Sen sijaan samanlaista keikkaa saa heittää vaikka maailman tappiin, eikä peli siitä mihinkään muutu. Plopploppia toki saa kuunnella tarpeekseen.

Tekniset ansiottomuudet

Saksasimulaattorit ovat perinteisesti aivan susirumia tuotoksia. Scania Truck Driving Simulator pistää vähän paremmaksi, mikä voi johtua siitäkin, että tekijät ovat tsekkejä. Joidenkin haasteiden esittelemät maisemat näyttävät jopa ihan oikealta peliltä. Ainakin välillä.

Äänimaailma sen sijaan, no, plopplopin lisäksi siinä ei juuri mitään olekaan. Munatonta moottorin ininää, siinäpä se. Jos olisin rekkamies, en ikinä ostaisi rekkaa, jonka tuottama äänimaailma on näin laimea. Valtateiden juggernautin pitää näkyä ja kuulua. Kaivataan murinaa!

Peli ei siis ole todellakaan järin hyvä, mutta silti sillä näyttää riittävän pelaajia. Tämän kertovat netin pistelistaukset, joita hallitsevat sankarit ovat ilmeisesti upottaneet tuntikausia ajolinjojen hiomiseen. Sen verran tiukkoja ajosuorituksia saa seurata verkosta ladattavien uusintojen muodossa. Yksi pelin paremmista ominaisuuksista muuten ja aloittelijalle vieläpä perin opettavainen sellainen.

Jos nyt oletetaan, että joku tahtoisi ihan oikeasti ajella virtuaalirekkaa ympäri kaupunkia, on Scania Truck Driving Simulatorissa ideaakin. Fysiikanmallinnus on kelvollinen niin kauan kun ei törmää mihinkään ja haasteissa on ajoittain jopa imua. Toki tämän kohderyhmän edustajat omistanevat jo Euro Truck Simulatorin ja ostavat joka tapauksessa takuulla monipuolisemman Euro Truck Simulator 2:n heti kun peli suvaitsee ilmestyä. Välimallia ei siksi kehtaa suositella heillekään.

Testisession jälkeen oli aika tarkistaa, muuttiko peli pelaajaansa. Vyöryikö vatsamakkara vyön ylitse, rehahtiko parta rekkamiesmalliseksi, tekikö mieli hakea grilliltä jotain kaikilla mausteilla. No, viimeksi mainittua ehkä, mutta muuten vaikutus jäi tekemättä. Ehkäpä tästä alan ammattilainen saa jotain irti, jos jaksaa vielä 16 tunnin ajorupeaman jälkeen jatkaa samoja hommia virtuaalisesti.

 

 

 

 

Lue myös

Diabolical Pitch (Xbox 360)

FTL: Faster Than Light -ennakko (PC)

Gary Grigsby’s War in the East: Don to the Danube (PC)

Gravity Rush (PS Vita)

London 2012 (PC, PS3, Xbox 360)

Summer Stars 2012 (Xbox 360)

Theatrhythm Final Fantasy (3DS)

TrackMania 2: Canyon (PC)

 

Muropaketin uusimmat